Електронното гласуване е опасно, смята депутат от ОП

Кибератаките са реалност, отчита доц. Милен Михов
5 дек 2018 22:10,
46

Преди няколко години електронното гласуване беше много популярно, но днес, след това, което стана на последните избори в САЩ и намесата на Русия, тази идея вече звучи в друг контекст. Ще отворим прозореца за едни кибератаки, това гласуване като цяло крие много опасности. Така депутатът от ОП доц. Милен Михов коментира искането за въвеждането на електронното и машинно гласуване на следващите избори у нас, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Според Михов има много начини, по които изборът може да бъде компрометиран.

"Промените са наложителни, защото преди няколко години Изборният кодекс беше една дълго обсъждана тема в обществото. Търсеха се механизми да се лекуват недъзите на избирателната система. В тази дълга сага бяха въведени механизми, които днес виждаме, че са трудно постижими. Само преди няколко дни в медиите се представиха информации, че може да си поръчаш на достъпна цена хакерска атака против някого", обясни още Михов в "Денят ON AIR".

По думите му много експерти в сферата на киберсигурността са категорични, че при електронно гласуване има много опасности, а защитата ще струва извънредно много пари.

"Все пак може да бъдат дискутирани различни варианти. Машинното гласуване също е вариант, но и при него има условности. При него може да се проследява кой човек как е гласувал. Може да се въведе такова гласуване в секциите, където има над 300 души. Не се знае обаче колко ще струват машините", сигурен е депутатът от "Обединени патриоти".

Той все пак поясни, че ако бъде въведено машинното гласуване, то няма да измести напълно ръчното такова. При подобна ситуация всеки избирател ще избира как да гласува, допълни Михов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
18
 
! Отговори
Пейтриът преди 5 години
Как ще си берем гласове от ***'алите ако всеки глас се документира електронно?!! Как ще подправяме изборни протоколи? Как?!! На какво прилича това?!! Как ще се докопаме до властта при това положение?!! Моля ви!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ сегашното гласуване не е тайно и си продава гласа за бира или ГЕРБ купуват патриотите за коалиция
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите си от банките може да даваш на всеки. Но гласът на избори не може да се продава или заменя или подарява. Дистанционното интернет гласуване е противоконституционно, защото не гарантира тайната на вота и самоличността на гласуващия. Ще улеснят много продавачите и купувачите на гласове. Голяма търговия ще стане.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има по-малко корупция,от което немате файда. Както и 'електронното правителство' в Бе Ге-немате интерс да го има....нема да има лапачка за администрацията в нищо не произвеждащата смешна държава
9
2
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен: Няма начин да хакнат над 2 млн. гласа. Това практически е невъзможно и затова вие начело с Цв.Цв. сте на нож срещу това гласуване.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е депутата електронното гласуване е много опасно за ОП, няма да могат да влезнат в парламента.
7
1
 
21
 
! Отговори
до доц. Михов преди 5 години
Доцент Михов все пак си културен човек в ОП, колеги сме. Може ли да помислиш как банките електронно трансферират и изплащат стотици милиони долари на сделка, а не фалират. Само БГ управляващите плачат като вдовица за нещо си: че ще им хакнат гласовете! Глупости: като гласуват над 2 млн души против ГЕРБ , ще си отидете там , откъдето сте дошли. Начело с БиБи, Цецо Цвък и Цвета.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
опасно е за фалшивите патреоте
5
5
 
7
 
! Отговори
Artificial интелект преди 5 години
Нефелната държава е на колене пред някой пъпчив хакер.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опасно е защото не знаят все още как да го фалшифицират! Това е единственото логично обяснение!
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкоматите например си работят много добре и като задигнат пари, са застраховани. Така и с изборите лесно ще гласуват повторно ако има измама.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страх ги е че компютрите ще изместят партиите и няма да може да източват заплати и подкупи.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоз папагал неизведтен и той акъл взе да дава, гокям спец по щатите и гладуването там излезе че и кибер спец даже