СО ще финансира програма за филтри по комините!?

Намалявали замърсяването от битово отопление с 80%
Обновена: 7 дек 2018 11:32 | 6 дек 2018 20:28, Цветелин Димитров
30
СО ще финансира програма за филтри по комините!?
Снимка: Булфото

Столичната кметица Йорданка Фандъкова призна, че София безспорно има проблем с фините прахови частици.

"Пиковите стойности се дължат, както всички знаят на битовото отопление с ниско качество на въглищата и сурови дърва, както и горенето на отпадъци. През лятото направихме проучване, което показа, че 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Подготвили сме проекти за подмяната на старите отоплителни инсталации с по-екологични - газифициране, топлофициране и печки на пелети", обясни кметът на София пред столичните общинари.

Тя уточни, че в момента се подписва проект, който ще позволи в около 5000 домакинства да бъдат подменени отоплителните инсталации с по-екологични.

Още по темата

Фандъкова поясни, че в следващите години около 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво ще могат да сменят начините си на отопление с по-екологични.

В бюджета на Столичната община за 2019 г., който предстои да бъде обсъден и представен, кметът на София ще предложи да бъдат отделени средства за пилотна програма за поставяне на филтри на комините за домакинства в София.

Според Фандъкова тези уреди намаляват замърсяването с 80%.

"Въпреки че тази мярка не променя начина на отопление, моето лично мнение е, че трябва да се възползваме от нея. Данните от филтрите, които поставихме пилотно показват, че замърсяването с тях спада. Ще направим анализ затова за кои домакинства и в кои райони, тя би била най-подходяща", обясни тя.

Зам.-кметът на Столична Община по направление "Зелена система, екология и земеопазване" Йоана Христова заяви, че общината проучва нова технология, прилагана в Индия, която е базирана на звукови вълни, които пречистват въздуха от ФПЧ.

Те се отлагат на земята и след това биват събирани. Това предложение също ще бъде предложено по време на обсъждането на бюджета на Общината за 2019 г.

Иначе днес кметицата отчете, че във втърник, по данни на ЦГМ, над 74 000 столичани са си купили "зелен билет".

"Благодаря на гражданите за подкрепата на тази мярка. Няма нито една институция, която да се справи сама с качеството на въздуха и за целта трябва да работим заедно", заяви тя.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
А колко пари общината дава за дърва и въглища на социално слаби всяка година,пак от нашите пари?Ако ги събереш може и повече от 4000 да се получи на калпак.Всеки сам трябва да се погрижи за отоплението си,освен болните и инвалидитев,за тях-може.Но на млад и здрав човек да му даваш,защото го мързи да работи и се пише социално слаб-не става.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сетила се Мара да се побара.От кога специалисти по околна среда алармират,че е най-добре да се сложат филтри,ама няма кой да чуе.Сега щели да купуват на малцинствата пелети,които ще продадат,защото са скъпи и пак ще си горят боклуците.
25
1
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 3 месеца
Според публикации в медиите цената на един електростатичен филтър за комин е около 4000 лв., как така общинските лентяи ще финансират нещо с нашите пари. Всеки сам може да изчисли за какви пари иде реч, ако всичките 55000 домакинства трябва да бъдат оборудване с такива филтри
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един Вулкан в Исландия опуши Европа за три месеца колкото цялата икономика на Европа за 10 години . Един голям самолет при излитане харчи колкото 800 автомобила - та има питане ? Кога ще сложите Филтри на вулканите и самолетите и след като преминат успешни тестовете тогава някоя Герберска фирма да ги достави на 10 пъти по високи цени източени от ЕС ? Чудят се само със какви простотии да занимават хората . В Беларус цената на Газа е 129 $ /1000 кубика . А тук - поне 4 пъти отгоре .. Защо бе
23
1
 
3
 
! Отговори
Асен преди 3 месеца
В маалата горим гуми и найлони. Тоз филтър ша помага ли, че мноо мириши?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нова схема за крадене от Картофка и Тиквата.

П.П.
Може ли Аз да доставя филтрите на столична община???
Аааа, не съм гробарче-активист и за това няма как....
Ами дУбре...
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди години почти цяла София се отопляваше на дърва, въглища и нафта. Работеше и Кремиковци, фабрики, заводи и никога не са говорили, че въздуха е замърсен. А сега колко се отопляват на дърва и въглища, та чак замърсявали въздуха на цяла София.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По принцип това е най правилния ход. За една държава не са големи пари да подмени камини и печки на държа с пелети. В рамките на 4-5 год може да го направи. Не виждам какво чакат.
19
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 3 месеца
Учителката откри топлата вода! Чадо, само централизирана топлофикация и топлофикационни централи на газ без RDF могат да редуцират замърсяването.Всички които желаят да копаят за нещо из града - предварителна такса. А за придвижване из града с лека кола през отоплителния сезон - сезонна такса! Парите от таксите за ежеседмично миене на улиците и инвестиции в еклогосъобразни големи горивни инсталации.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евтин натурален газ е бъдещето. А боко се дуе на путин. Газта ни заобикаля.а ние се бие е в гърдите колко са добри и могъщи хамериканците. Ще се изтрепеме във форума чий бил крим и кой ще вземе домбас. Аре да си гледаме малко в чинията.
17
1
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
идеално, почвам да слагам кумини на филтрите
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото и да се взема като мярка, главната цел на тази мярка ще бъде дребният данъкоплатец. Другите няма да бъдат закачани. Филтрите не са изключение, но така се подхожда и с разходите по колата да речем, и с каквото се сети човек.
15
0
 
18
 
! Отговори
112 преди 3 месеца
Защо само трошат пари нахалост? С филтър или без филтър изгарят цели гори. По-разумно е да бъде осигурен евтин ток. Само с евтин ток ще зпазим горите, а с тях водата и въздуха. Недоумвам от безмозъчнит решения на управниците и техните лакеи.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фини кметски измислици! Защо не махнете сградна инсталация? Или идеята е едно ново "усвояване", след провала със санирането?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много обичам боб! ...какъв филтър ще ми препоръчате да използвам?
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
след санирането, ново крадене се очертава - не разлерам как успяваме да сме толкона ГЛУПАВИ да ги търпим!!!
11
3
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 3 месеца
АЕЦ Белене, герберастите, маскирани комунисти със лопати и кирки. За всеки честен човек, който си изкарва хляба със труд. Климатроник.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто криминализирайте горенето и дайте субсидия за нов климатик (или само му махнете ддс то). Освен това престанете да давате енергийни помощи във вид на дърва - само ваучери за ток или газ.
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По принцип ако дървата са сухи и въглищата пресяти няма никакъв проблем, далеч по-разумно е да контролирате търговците и не трябва да се забраея че основния замърсител са автомобилите, лятото също има доста сериозни проблеми с чистотата на въздуха
8
0
 
13
 
! Отговори
Пак подготвят преди 3 месеца
нещо,с което да ни съдерат зад,ниците....за това е цялото тръбене по медиите за мръния въздух,не щото ги е грижа за белите Ви дробове.