20 е-буса вече из София! Единият струва около 350 000 лева

Предстои да бъдат пуснати 82 автобуса на природен газ
12 дек 2018 15:45,
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес бяха пуснати в движение първите 20 електобуса в София. Превозните средства отговарят на екологичен стандарт Евро 6.

Първият е-бус в София беше пуснат в началото на юни месец пробно за 10 дни. През това време бяха изчислени вредните емисии, които превозното средство отделя и до колко ще бъде ефективен за Градския транспорт. Е, оказа се, че е ефективен.

Хибридният автобус е с 4-литров дизелов двигател, чиято роля е да зарежда генератора, който задвижва автобуса. Автобусът е за около 100 души, включително правостоящи и струва около 350 000 лева.

Засега те ще се движат по линия №309, която е от ж.к. "Люлин" до надлез "Надежда" и по линия №9 от СУ "Св. Климент Охридски" до кв. "Слатина".

На едно зареждане такъв автобус минава около 320 км, а шофьорите са преминали специален курс за управлението им.

Автобусите разполагат с климатична система, нископодови са, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички.

Оборудва ни са с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, видеонаблюдение, планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Wi Fi.

"Настина автобусите позволяват всеки пътник да се чувства добре", посочи кметът на столицата.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че за тези автобуси са изградени 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на Столичния градски транспорт.

Предстои да бъдат пуснати още 82 автобуса на природен газ, които са тук, а през следващата година ще пристигнат още 60 нови автобуса. През следващата година се очакват и 13 нови трамвая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Един такъв електро-*** като тези купените за 350к броя няма да издържи дори 5 години употреба. Батериите на електро-отпадъци няма да могат да минат 500 хил. км. преди да се наложи смяна, а батерията струва 300 хил. Така след 5 годинки ще папкаме рушветчета за електробуси пак - идеална сделка...
49
1
 
5
 
! Отговори
Митко Банцера преди 5 години
Е ча ся ше си зареда телефона в автобуса. Почвам да пестя от електроенергия в домакинството.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в градският транспорт са садисти. Сигурно така ги наемат на работа:-Садист ли сте?-Не.-Сори не сте за нас.Защото тичаш да хванеш рейса и те ти затварят точно под носа. И после газ.Също ако искате да хванете рейса пред вас на спирката, тоя вместо да отвори вратата да ви улесни чака спрял ония отпред да тръгне и едва после отваря.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София много често автобусите не спират на спирки на които чакат хора. Също така ако сте на вратата вътре в автобуса и чакате да спре на спирката често не спира. Нещо се е заблеял или говори по телефона. Само в София го има това автобусен шофьор да си е сложил хендсфрийто и да говори по време на цялата си смяна по телефона.Да не говорим за псувните които се раздават от шофьорската кабина.
46
6
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Вместо да се вземат едни 100 нормални нови дизелови автобуса, с които да се обнови целия градски транспорт в столицата се купува този електро-*** за да се вземат комисионните. Вместо да се купят нови трамвай/тролеи, които също са електрически се купуват тези електро-отпадъци с една едничка цел да се краде. Не се наядоха герберугите вече 10 години...
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно досега не съм виждал инвалид с количка да се качва на автобус от градският транспорт. Те здрави хора едвам се качват в автобусите, какво остава за другите. Шофьорите спират на спирка с резки спирачки, отварят вратите само за секунда и после тръгват с *** газ. Кой се е качил, качил. Затова като се отвори вратата и трябва веднага да скачате вътре и после веднага да да се хванете за нещо или някого да не паднете от ускорението. И карането им е такова, газ-спирачка, газ-спирачка.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова, кога ще пуснете трамвая по Граф Игнатиев. Трябваше отдавна да сте го направили. Кой пак е виновен за неспазените срокове ?
43
1
 
18
 
! Отговори
Жо преди 5 години
УМИШЛЕНО ли не съобщават, от коя държава са електробусите?
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано никога не идват на власт башкрадците от БСП.
41
0
 
20
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Интерсено как я сметна тази цена от 350 хиляди, след като сделката е за 16.7 милиона без ДДС, кето прави малко над 20 милиона за 20 е-буса.Хайде на теб оставям пак да сметнеш колко струва 1 брой.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали в тези нискиподове са монтирани виброизолационни подложки, хм?
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да купят 1000 автобуса. София има Милиард и половина
38
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при БСП чавдари и икаруси.
37
10
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До избирателЦените на автобуси, тролеи и трамваи на са като на 20 годишните трошки "нов внос". 350 хил. лв. за чисто нов автобус си е много добра цена.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 350 000 до 1 000 000 разликата е 650 000 лв.Тази разлика, умножена по 20 прави точно 13 000 000.13 МИЛИОНА в пеликанската гушка на ГЕРБ и отново никой не контролира.Цялата власт е тяхна и си правят каквото искат.Включително и Прокуратурата и Съдът ги обслужват.Кога освен показни акции ще видим един наистина осъден и тикнат в затора герберастки крадец.Кога ?
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Набързо ще им видят сметката шоферчетата.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До избирателКато си ниско образован, не се обаждай!
33
0
 
17
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Това добре,ама защо държавата и общината не подпомогнат хората с дизели да ги преработят на метан и да не замъсяват и те,а не да вдигат данъци и да забраняват?!
32
1
 
21
 
! Отговори
Трамкар Т8М-900М преди 5 години
Фандъче, хич не се хвали, а кажи къде е трамваят до Дървеница!
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как нулеви емисии (на снимката), нали има дизелов мотор?