София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
7
 
18
 
! Отговори
Селя Нин преди 5 години
Идвайте братя селяни, че ми писна от тия епилирани софиянци.
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там не трябва да се строи, а трябва да се разшири Борисовата градина и само мола да я дели от Южния парк, т.е. и мол не трябваше да има там.
102
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84.Чакай сега. За какво да ходя в София ? Аз съм от Пловдив. Работя това, за което съм учил висше образование. Взимам заплата 4 000 лв. Благодарение на разумни инвестиции на чат от тази заплата имам и други доходи. Има си собствено жилище. И за какво да ходя в София. Там отиват неудачниците, които не могат да се реализират в родното си място.За няколко стотин лева повече, които отиват за наем и други раходи и няпрактика няма разлика.
101
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Граждани" спрете да идвате и ще спрът да застрояват. Много е просто. Вместо да си продавате нивите и после да си мислите, че като сте си купили 4 стени в някой блок сте преуспели в живота, по - добре си стойте по родните места и си развивайте родните региони. А не да идвате в София и да се оплаквате, че не ви харесва.
100
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махайте се, тука е пълно, търсете си друго място
99
6
 
30
 
! Отговори
bg преди 5 години
тва което става у Младост в момента е показателно за цяла СФ ! Кметицата на района беше остранена защото не даваше да се строи където им падне в квартала плюс тва искашеот всеки които строи да прави и по 1 градинка ... събра се един екип от строителни предиремачи и прокрурори и набързо я сготвиха заедно с заместничката й ... всичко е мафия у БГ !
98
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бул."Черни връх" и "Симеоновско шосе"сега издишат, а като се насели кварталчето?
97
9
 
15
 
! Отговори
Математик преди 5 години
При Освобождението, България е била около 3 500 000. Днес е около 7 милиона.Двойно нарастване. Тогава София е била 20 000, днес трябва да е 40 000.Всеки може да сметне колко са "кореняците", вкл и тези дето пишат тук и колко са селяните.
96
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да правят глупави нови квартали, да вземат да оправят съществуващите! Ама няма далавера в това, нали!?
95
2
 
13
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Ми те всички ще са от село.
94
5
 
13
 
! Отговори
Кореняк софиянец преди 5 години
До 84 "Да не си правим илюзии. По неофициални данни от хора в НСИ в София работят и живеят около 3.5 милиона ежедневно"Грешиш. София е 1 милиард. Най-големия и всичко най най в света.Още Константин Велики в искал да направи София,столица на Римската империя, ама са се намесели ония селяни от Константинопол и са ни прецакали.
93
4
 
14
 
! Отговори
Брадчед преди 5 години
Даааа, София не е България. Духовноста е убита за сметка на материалноста. От това се печели. Много. Провинцията налази европата и софето. Ако не е тя да работи на "голямата далавера"тези, които се имат за кореняк софиянци и все реват, че няма въздух, градинки и детски площадки да вървят в провинцията, защото тези неща ги има там и за да не се оказва, че са строени само за едната кражба. България е свършила. Свършат ли парите свършва и София.
92
3
 
25
 
! Отговори
бг смешки 3 преди 5 години
крадат терените по 20-30 -40 до 70 лв кв м ....после строят строят по 200 евро на квадрат и ви ги продават за по 800-900 евро( има и повече ) .... доста строители станаха милионери от стореителният бум тъй като много глупави българи се набутаха с огромни суми за да си купят мечтаното жилище в СФ ... особено ....теглят кредити , продават всичко на село само и само да са в СФ ....за съжаление народа е *** и си заслуажва съдабата ! точка
91
0
 
23
 
! Отговори
Честито преди 5 години
Ехаа.. Радост из едни строителни фирми.. Едни милионери ще станат още по-голями... Започват празници за тях от рано.. И едни други ще празнуват - от предстоящите комисионни. И всичко това *** гърба на живеещите в тоя смръдлив мравуняк.. И още ще идват, това сега е нищо... Не настроиха се и не налапаха се.. За лекарства да ги давате тия пари пиявици долни!
90
0
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Работим със собствениците - от едните отчуждават и продават на другите - тънка работа е то !
89
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяньето налазват Софету.
88
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам. Хората е България са много бедни, умират от глад и т.н Вие ме лъжете че купували апартаменти, че изхарчили половин милиард за един ден/черния петък/ и че на всеки празник ходили в Гърция.
87
5
 
25
 
! Отговори
бг преди 5 години
парковете и градинките си отидоха заедно с ареста на Иванчева ! според прокаратурата взимане на подкуп било когато кмета на раЙОНА иска да се облагороди района ... с такива корумпирани институции толкова драги сънародници ! а вие си мълчете още и чакайте наготово некой да ви " оправи " ....
86
0
 
16
 
! Отговори
Браво Байо Тъпчо преди 5 години
Браво, браво, стар виц майсторски интерпретиран! Ето от това имаме нужда, да се отърсим от негативизма, от стреса и измислените скандали дебнейки ни отвсякъде и се погледнем с усмивка, с позитивно настроение, със закачки, и си спомним, че живота ни е единствен, уникален и за нищо на света не трябва да се подвеждаме по пъклените сценарии на политици и медии, за постоянно стресиране и оскотяване на народа.
85
0
 
22
 
! Отговори
M преди 5 години
Да вземат да построят малко паркове, площадки и градинки. Затиснати са хората от блокове и ***. Човек няма къде да седне да си почине на въздух, няма и къде да заведе детето си да играе. После защо въздухът бил мръсен и защо има болести.