София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
34
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
имат да изпират едни парички .... контрабанда , наркотрафик , крадене от обществените поръчки ! има свободен кеш за перачка ... чЕРЕПА ше строи голям компелкс долу на Красно СЕЛО догодина , ВАКЛИН ГРУП ( зад който седят разни олигарси със съмнителни капитали ) също иска да строи много особено в Младост ...тази кметица на Младост се оказа мн препъни камък за много хора от общинската мафия в СФ ....за твая сготвиха набързо и държат 8 мессеца в затвора като най-опасният престъпник на България
83
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И квартал Витоша така цъфна и вече 20 години едвам връзва - улици няма, градини няма, канализацията е пародия, кал и тиня. Елементарно е - гледа се бройката на учащите, гледа се и тази на смъртността и се смята 2 и 2. Пълно е с жилища в София, не знам кому са нужни още?
82
0
 
16
 
! Отговори
когато преди 5 години
когато държавата се упраалява от корумпирани безда***рници е така ! щом народа си мълчи значи всичко е наред ! всеки народ си заслуажава управниците ! а българският е крайно *** и про***ст ...
81
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо никой не ще да въведе финансовата децентрализация.Ами защото София не само че няма да може да мине1,3 милиона,колкото е в момента,но и за 4-5 години ще падне под милион.В момента реално София вече дори не расте.Просто свърши ресурса за това.А новоизлюпените столичанчета от село така са се назобали с кредити,че не ги виждам след една-две години.Новата световна финансова криза е неизбежна и ще бъде с размерите на голямата депресия.Тогава шоплъка ще думне като големия взрив.
80
0
 
37
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Чудя се кой ли ще ги купува тия апаратаменти. Покрай мене нямам никой познат дето да иска да купува. Може би идват от провинцията нови граждани. Или някой се развежда, та семейството трябва да купи още едно жилище. Ама и доста апартаменти стоят празни. Хората са на работа в чужбина, колко ще се върнат божа работа. Абе преди имаше живот, нямаше много жилища, сега има жилища няма живот. Чудя се до кога ще продължава тая лудост.
79
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не си правим илюзии. По неофициални данни от хора в НСИ в София работят и живеят около 3.5 милиона ежедневно. До като тя е галеното дете на правителството и в нея се съсредоточават всички пари, европари и производства за сметка на цялата страна няма какво друго да се очаква.
78
4
 
75
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Наскоро бях в едно малко българско градче, разположено сред дивна природа, въздуха е кристално чист. Къщите са здрави, масивни, двуетажни и триетажни, но много от тях са празни. В други живее по някой старец, обикновено в една от стаите на първия етаж. Доплака ми се. Проклети да са всички управляващи от 90-та година насам.
77
8
 
46
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Кой пък е луд да ходи да живей в тая софия бе...Аз като бях на гости на щерката цела нощ не мога да мигна-от горе като са развика един на жена си, че нещо не щяла да лапне, та щехме си осъмнем опулени бе...хубаво, че излезнах на терасата и викнах-айде яж *** булка, хапни малко та да поспиме ***...пък щерката на сутринта мене хока, че съм викал от терасата, само зетя *** защити бе, вика -браво дядо, хубаво и рече, сега комшията ша почерпи...за какво ша са черпат хич не разбрах-луди хора бе...
76
3
 
36
 
! Отговори
бай х преди 5 години
на тия нови ,,квартали,, /в нищото на къра / къде са им детските градини , училищата , поликлиники , общини , поща , мвр ......
75
11
 
8
 
! Отговори
бг преди 5 години
завист , ЗЛОБА , всезнайковщина и тн " хубави " неща ....от булгаришите не става абсолютно нищо за съжаление ...
74
4
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Toва е мегаполис бе селяни!Агент Монро!ЦРУ!!!
73
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е пропаганда,целяща хората да се юркат към шопското гето,за да се обезлюди държавата.Това е част от антибългарския Ран-ът.Истината е,че провинцията действително намалява като население,но не с такива чак темпове,за каквито се тръби по медиите.Нито пък София и другите още 2-3"мегаполиса"си увел;ичават населението толкова,ако въобще го увеличават.Всичко е пропаганда и стъкмистика.Няма как в една държава,намаляваща с 60 000 души годишно да има големи градове.Математиката е точна наука.
72
5
 
24
 
! Отговори
най-лесно преди 5 години
Да са ни честити поне още 12000 коли и нови задръствания.От тези управляващи толкова.Мръсните пари трябва да се изперат преди ЕЗ.По най-лесният начин, за тях, за другите висене в трафика и мръсен въздух.С никаква мисъл за развитие само усвояване.Докато не се набутат всички в килийки на по 1 м разстояние да си подават сол и захар няма да мирясат.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да вземат да бутат по един за всеки построен, защото не може да се разраства до безкрайност и да се пълни със селяни тая ***
70
8
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Пари да ми дават не бих отишъл да живея в днешна Фандъшка София !
69
2
 
33
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Преди 30 години селяните викаха, че ако не са те, софиянци щели да умрат от глад. Сега зеленчуци, плодове, месо се внася от чужбина, а гладните селяни отиват в София.
68
3
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В Софиа има най-много репресирани антикомунисти интелектуалци, и с право, защото там се е правила политиката на комунистическа България!!!Агент Майк Модено!ЦРУ!!!
67
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лошо в София, но всички се бутат да дойдат тук - завист и шизофрения, типичната черта на масата българи днес.
66
2
 
21
 
! Отговори
до бай ганю преди 5 години
точно ....говорим глупости и лъжи и после си правим квот си искаме ! резултатите се виждат ...г-на Здравков щял да прави многофунцинални квартали ... а СФ заприлича на к***енеф ....когаот те упраляват корумпирани безда***рници е така !
65
4
 
22
 
! Отговори
До 63 преди 5 години
И като е ад под небето в кв. Витоша, защото се буташ там? Продаваш си апартамента и си биеш шута в родното село - чист въздух, паркоместа колкото искаш, няма хора които да ти пречат и т.н.