Бежанците в България: Живея сред боклук, но живея добре!

Твърдят че ги бият, но предпочитат да останат тук
Обновена: 22 дек 2018 08:30 | 21 дек 2018 21:30,
136
Бежанците в България: Живея сред боклук, но живея добре!
Снимка: Кадър "Дойче веле"

През 2018 година в България са били подадени около 1100 молби за убежище, а голяма част от сънародниците ни – 20 пъти по-малко отколкото през 2015 г.

Въпреки това, обаче, темата с бежанската криза остава чувствителна за обществото, а мигрантите, дошли в страната ни, често стават обект на тормоз.

Бежанци от Афганистан се оплакват, че в София са били нападнати и тормозени от полицаи и скинари. Голяма част от мигрантите са още деца.

Бежанците твърдят, че са бити без причина, но въпреки това не искат да се върнат обратно в Афганистан. Някои от тях живеят в столицата ни отдавна. Други пък са дошли съвсем наскоро от Харманли. Притежават временни документи за самоличност.

"Бият ни, въпреки че имаме документи в себе си. Престъплението ни е, че се разхождаме свободно по улицата", разказват бежанците пред "Дойче веле".

"Преби ме полицай, защото съм стоял пред джамията", споделя друг мигрант.

Твърдят, че ги тормозят само когато наоколо няма други хора. Вкарвали ги в улички, автомобили и тогава ги биели. Въпреки това, има свидетели на агресията. Те, обаче, остават безмълвни.

Част от мигрантите, дошли в София, са избягали от бежанския лагер в Харманли, за да търсят работа в столицата. Останалите живеят в необитавана сграда в града, където през нощта става много студено. От там често ги гонят полицаи. Младежите споделят, че от страх са започнали да се крият в подземията на сградата.

Един от бежанците разказва, че е тук от четири години. Няма нищо – нито паспорт, нито каквито и да било документи. От почти две години го молят да се върне в Афганистан. Той, обаче, е категоричен – не иска, защото има опасност за живота му.

"Тук може и насред боклук да живея, но живея добре", споделя младият мъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
19
 
! Отговори
баста преди 5 години
Афганистанското посолство в София да си ги прибере и поетапно да си изпраща към Афганистан.Нямат никаква работа в България.
84
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И разбира се за *** има само два вида хора - *** или комунисти. Всичко останало е просто дериват. Идеите нямат значение, единственото нещо което има значение е да ти се лепне етикет за да може *** без да се напъва да може да те категоризира някъде. Евала ***, сипи още една пърцуца!
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са незаконно пребиваващи-4 години живее нелегално и без документи. Другият пък бил избягал от приюта в Харманли. Трябва да ги връщат обратно. Плъзнали са безконтролно. Как службите ще ги наблюдават?
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
рието си общество.
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
итте екрани. Системата ни мачка и премазва, но вместо да се вгледаме в нея, ние стоварваме вината върху жертвите й, по бирните аплодисменти на управляващия елит, който цели точно този развой с всяко едно свое действие. А по някое време почва Биг Брадър и опършавелите дрони отиват да консумират поредната доза медийна пмийка, докато в Йемен се извършва геноцид. И в един момент хората които го проумяват и виждат това нещо просто се отказват да коментират пред едно незаинтересовано и нагло в безхабе
80
0
 
19
 
! Отговори
Много показателно преди 5 години
пребили го докато стоял пред джамията - а какво е правил там? Отишъл да се нахъса за пореден път с учението на терористите мохамет и алах, само бой за такива ислямисти !!!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за отделната човешка личност няма и капка разбиране, освен ако не е от хай-лайфа разбира се, тогава доста се вълнувате. Чудите се кой ограби държавата и пак ходите да гласувате за едни и същи хора и очаквате да има някаква разлика. Капитализма създаде едно егоистично общество, което създава на хора без капка съпричастност на конвейер. Хора които си мислят, че като са направили малко пари значи са с нещо по-добри и по-умни от останалите. И тези хора се опитват да ви учат на морал пт телевизионн
78
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
Тихо! цензурата спразва! от името на 101
77
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой не му харесва тези хора че са тук в тази така или иначе бедна държава, но те бягат от войната. Ако тука имаше война и някакви бабаити ви искаха главата и вие щяхте да избягате. Иначе на чужд гръб и 100 тояги са малко. Вместо да сочим с пръст виновните за войната в Афганистан, ние сочим жертвите. Тъпо и сбъркано общество с промит мозък. Възхвалявате едната или другата империя,
76
0
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
дойче веле има ли статистика, от която да си личи с колко пари Лични Средства техните редактори, зелените, червените и други левичарски организации на сорос са подкрепили не въоръжената "опозиция" на "бежанците", а самите бежанци... за да не станат такива. гутериш? ти колко дари от заплатата си? а колко от загрижените "филантропи" прибраха в многобройните си, необитаеми вили "бежанци"????
75
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките бежанци...да ги съжали сега цяла Германия и да ги приеме да не се мъчат в бедната ни държава.Това е замисъла на репортажа
74
4
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Тук може и насред *** да живея, но живея добре"споделя младият мъж.". младият мъж да не иска да ни намекне нещо неприатно за *** на кметицата фандъкова или друг кмет от герб?
73
0
 
23
 
! Отговори
Дочо преди 5 години
Научете ги на български и им дайте метли да си почистят. Политиците да се замислят какво направиха с България че и афганистанците да не искат да живеят тук.
72
1
 
20
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
бежанците без самоличност от коя съседна страна на българия, в която се води война са избягали?
71
0
 
18
 
! Отговори
G преди 5 години
Живве нелегално и не се връща в афгнистан, защото се надява да се промуши през границата и да отиде в родината н дойче веле. Избягал от Харманли за София за да е по-близо до границата със Сърбия. Ако искше интеграция в БГ щеше да намери начин, не да спи на улицата. Дали ДВ не изкривява нещата и какво е фейк нюз в днешно време?
70
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеят по - добре от нормалния български пенсионер, който е работил цял живот и е плащал данъци за да може тази държава да съществува и депутатите и да вземат заплати. Показателно е. За депутатите ни.
69
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срама нямате ей, оставили сте хората в пълна мизерия. Душа нямате бг бандити, наследници на ратаи
68
3
 
4
 
! Отговори
86 преди 5 години
Родните тутурутки смятат че всичко е въпрос на заеми, МВФ и каквото там решат големите за нас. Може би е така, но за това не са виновни големите, защото има и други малки които са си извоювали равенство с големите, а тук само си пееме песента Дано, дано , дано
67
1
 
36
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Когато разсипаха Близкия Изток и Северна Африка къде беше Дойче Веле. Това интервю е взето от "Българин", който си заработва грантове при тях, за да си купи електрическа кола.
66
9
 
26
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
България е независима страна.От нея нищо не зависи.Ако ни наредят ,ще приемем колкото ни кажат мигранти,само тоталната бедност и разруха ни спасяват от това,защото и самите пришълци ни желаят да остават у нас.Нали видяхте как бързо доприпка апериканския зам.държав.секретар,и така "нашока репите" на нашите политици,че те за по-малко от два часа взеха решение за закупуването на музейните експонати