Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50,
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ром и интеграция две коренно различни понятия.
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия партия които си ги избираме на разделяй и владей ис такъв расистки политикански народец, близките 100год... нищо хубаво нямаха да се случи за матряла!
18
0
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До привет от Германия "На образованието трябва да се обърне много сериозно внимание ! Неграмотните хора са полезни само по време на избори и само на определени партии !"---Именно, приятелю. А кои са вече почти 10 години на власт, и крепят това статуткво?Кой има интерес , да каже, че ще се спрат помощите, ако пак не се гласува за тях, под строй, и ще ги накарат да работят, и ще им сложат край на далаверите, ТЕЛК-овете и фалшивите самотни майки, живеещи в една къща с мъжете си....
17
6
 
6
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Всички роми както арабите в Европа трябва да са на соцялни.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо ми е чудно как преди 13 века хан Аспарух се е оправял с тези. Сигурно ги е търпял само защото е нямало кой друг да се грижи за конете и да разпъва аулите.
15
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!'България ще стане първата *** държава в Европа" Няма да стане такава,защото тоя етнос няма държавотворен потенциал,каквато и да е бройката.количеството не може да премине в качество.Ще се случи нещо друго-една етническа партия,възползвайки се от демографските процеси,ще овладее държавата изцяло и това ще стане доста скоро-по-малко от 20 години.Напълно възможно е да се предотврати,но това НЯМА да бъде направено!
14
4
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Съвсем възможно е, в близко бъдеще когато ромите са мнозинство, цяла България ще бъде гето"------Радвай се, народе, това е само един от видимите резултати на Герб!
13
0
 
38
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ОТ НАПИСАНОТО излиза, че във Филиповци живеят само роми и имат само една тръба за вода, че всички са неграмотни, че 80 % от 5 000 жители са християни-протестанти.ВСИЧКО ТОВА НЕ Е ВЯРНО!Във Филиповци има ромска част до Околовръстното, но в останалата част от живеят много повече българи.Имат си водопроводи, читалище, църква, магазини и всичко друго, необходимо за един квартал до София.
12
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да им се помогне на цинк и олово, след като българина е алчен за много и краде от Евро субсидиите отпуснати за ром! С 4лв тия хора кво да си купят тоалетна хартия и паста за зъби ли?
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В гетата са все българи от сой.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учащите получават по 4 лв. дневно, ами те за това на по 70 г. са тръгнали на училище.
9
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са истинските българи дошли с Аспарух които са запазили оригиналният си ген незамърсен с македонска, ромейска, турска и руска кръв.
8
2
 
31
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тия квартали са като "Джурасик парк" оставен без контрол.....
7
3
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Гетата работят като инкубатори. В един момент инкубаторът става тесен и обитателите му плъзват наоколо. В навечерието на 2019 г. селата са превзети на 90%.Част от малките градове над 50%.Остават най-големите градове и столицата. Съдейки по темповете скоро ще бъдат превзети и те. България ще бъде първата цигaнска държава в Европа.
6
18
 
2
 
! Отговори
Ти джей доган преди 5 години
Трябва да им се помогне на римлениите инак България е обречена на глад мизерия и некачествен материал!
5
5
 
22
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Цялата страна е едно оакано гето...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова..Нищо ново под слънцето
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до5! ИстинатаЩом взимаш 5 хиледарки в Бг наши си на волен момчето, демек не ти е чиста системата!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста точен и максимално сбит репортаж за това какво представляват ромите в България. Оказва се, че единственият начин да бъдат институционализирани е когато им предложиш някаква изгода. Така е и с образованието, и с религията. Защо никой политик не предложи гъвкаво финансово стимулиране с максимум за ДВЕ деца и ПЪЛНОЛЕТНИ родители? Докога ще се издига като лозунг че населението се топи и такава мярка не е адекватна? Редно ли е тези хора да бъдат обречени да ходят на училище на по 70 години?
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти..Т.е.чисти българи християни