Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50,
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не живея в България, София и може и да си помисля, че статията е вярна.Все едно някаква латиноамериканска сапунка, какъв стремеж към наука, към просвета, към знания. Как всички искат да се учат, да имат водомери, да си дупчат билет в рейса, да си плащат данъците, да работят, да говорят правилно български език, да са част от общността... да не наричат българите с обидното "дас"...Раздайте им там безплатно апартаменти, коли, климатици, пачки пари, земя, блок 22.
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основния електорат на властта трябва да се обгрижва,иначе сбогом власт завинаги.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учат ги на български език, за да може когато те спре в някоя тъмна уличка и ти каже ,,Дай парите,, да можеш да го разбереш.
37
5
 
6
 
! Отговори
jj преди 5 години
Да ги разпределят по запустелите села
36
2
 
28
 
! Отговори
бг преди 5 години
Унищоженето на белия човек по света е в ход и България не е изключение. Така е решено от няколко човека които се опитват да управляват света начело с фамилиите на Ротшилд и Рокфелер. Повечето западни политици и медии служат на тях.
35
0
 
10
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Предложение Квартала да се разруши изчисти терена и построи нов комплекс небостъргачи затворен тип , захранвано от собствен енергиен източник ,сградите да са от затворен тип с вътрешна въздушна циркулация, сградите да са също шумоизолиращи влизането в комплекса само с face recognition ,в основите огромни зали за банкети с автоматични почистващи роботи , собствена клиника, затворено собствено училище,
34
0
 
21
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
А да си чул нещо за преселници от Индия?А да забелязваш прилики?Това,че са номади и не се задържат на едно място,а обикалят света както и с каквото могат и се заселват там,където са им свършили силите и храната,не ги прави местни жители.Начина им на живот няма нищо общо с нашия и всички усилия за промяна са обречени на неуспех.
33
0
 
35
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Как за толкова години не прочетох една статия,в която да пише, колко "добре" са всички онези, които сутрин стават за работа... цял ден блъскат и вечер се прибират отрудени, за да може с техните данъци да се поддържа един цял етнос. Етнос, който по всички закони на природата би следвало да бъде наречен : ***. Но това е България, все се спасява, който и както може.
32
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди хиледи години Римлените, с техния си дьльг труден крьстеносен поход тръгнали далеч от Индия без оръжие и хляб са първите обитатели на така наречената аспарухова земя! Тьй че, на историците много им здраве.
31
0
 
24
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Винаги съм се питал,кой познава най-добре битието на ромите/циг......де!/,кой може да ни обясни какво е положението и да ни каже какво да се прави!Вече имам отговора- Дойче Веле!...за Дойче Веле имам и едни други думички,но няма да ги напиша,защото със сигурност ще ме изтрият!
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хранете ги,обгрижвайте ги,давайте им пари за да ходят на училище,разрешавайте им да си строят бараките където им хрумне,да димят с комините си и да ни тровят ежедневно,да ни обират и убиват,и после очаквайте от тях да станат отговорни и образовани хора,с трудови навици,спазващи правилата и законите.Е,няма да стане.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой не одобрява, че не вярваме на братята, че са работливи и честни защо така, бе народе.
28
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до42! Дойде вече струва няколко милиарда евро, тьй че внимавай какво пишеш тьпчокочинак!
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да не би за българите бъдещето да е възможно тук?Тези,които работят,а им плащат като за бог да прости.Тези,които изкарват пари и за невъзможните "българи",тези,които са останали от любов към страната си,са най-големите потърпевши от системата,която ги убива,защото,ако онези са мързеливи и смятат,че всички са им задължени,а те имат само права,то тези,кото работят и за онези,трябва най-после да потърсят своите права,за да имат бъдеще тук.
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По 4лв.на ден да ходят на у-ще!Браво,бе!А ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ЗАЩО НЕ ДАВАТЕ,А?
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера какво правят ромовете в България!Мута Меркел ги чака с меченца, готови жилища с водомер и електромери които плаща държавата Германия, детски по 450 евро на ***, социал 800 евро на ром, не живот а истински ромски рай.Да заминават веднага, бедният българин колкото и да работи не може да им даде тези благини които им се полагат.
24
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, при Аспарух въобще не е имало си ганье тъдява, бе маук !.Това пък кой ти го каза? В някоя стихосбирка ли го прочете?
23
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са дошли с османците, а са си били тук преди тяхното нашествие. Били са тук доста преди това. И не само тук ами и по Европа. Четете и ще разберете, че по време на инквизицията са били гонени не само основно евреи, но и ***. Това е доста преди османците.
22
1
 
26
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
Като прочета "Дойче веле" и на момента ми се драйфа.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разказва пред "Дойче веле"Тука спрях да чета, рефлекс. Минавам на следващата статия.