Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!

Решението важи от 1 януари, но все още не е окончателно
Обновена: 28 дек 2018 18:31 | 28 дек 2018 14:00,
227
Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!
Снимка: pixabay

Столичнана  община и АПИ решиха хората, които живеят в селата, в близост до София, да купуват винетни стикери, ако решат да преминат по Северната скоростна тангента.

"През 2019 г. продължаваме разговорите за винетките, да търсим законово решение, за да се освободи, ако е възможно", заяви Антон Антонов от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Конкретно за срокове – надявам се до края на януари да имаме някакво решение", обясни той.

На въпрос ще успеят ли до края на януари да приемат законова промяна за републиканските пътища, според която чертите на общините да излязат от винетната система, Антонов коментира, че такова решение трябва да се обсъди като цяло.

"Този проблем не е само на Столична община, може да има и други".

Още по темата

Относно това трябва ли хората от 14 софийски села да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, Антонов отговори: "За момента трябва".

Ако водачите нямат стикери ще бъдат глобявани, поясни той.

На въпрос дали може да се направи толеранс в месеца, в който ще се търси решение на казуса, да не се проверяват водачите, Антонов заяви: "Днес водихме този разговор и продължаваме в първите работни дни на 2019 г. Обмисляме този вариант с толеранса. От 2-ри януари започваме срещите отново".

По думите му от такса трябва да се освободят всички автомобили, тъй като от АПИ няма как технически да проверяват само колите от София.

По думите на кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева към момента всички граждани, живеещи в рамките на Столична община, имат достъп до София без да трябва да плащат винетка.

"Положителното на работната среща между общината и АПИ е добрият диалог, който постигнахме. И ще можем на следващата среща, която ще се проведе след Нова година, заедно да търсим законово решение, за да се реши по най-правилния начин проблемът, който възниква, за да могат столичани да използват Северната скоростна тангента без да заплащат такса. Така че на този етап съм удовлетворена и вярвам, че заедно ще решим проблема", заяви тя.

Попитана дали до 2 януари, когато ще се проведе следващата работна среща, хората, които тръгват от Нови Искър за София, трябва да си купуват винетка, Райчева отговори: "Има пътища, които осигуряват достъп до София без да се минава през Северна скоростна тангента. Има директни трасета, които са освободени от винетна такса".

На свой ред зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че винетки за северната дъга на "Околовръстен път" няма да се изискват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
С какво е по-различна ситуацията за софийските села, в сравнение с останалите села от страната? И без това от тях за да се стигне до софия, не се преминава през северната тангента, а през съществуващите стари пътища.
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екстра! Ще намалее трафика на *** *** по тангентата :*
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Требе да се съберат пари за изтребителите.2 милиарда са това - за 8 стари щайги, пробутани на тройна цена, при това без резервни части.Слава на лобистите от ГРОБ.Слава на Баш Суджука.
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най смешното е че някои от тия населени места са по-близо до центъра отколкото Младост 3 и 4, все едно да сложите винетка по Цариградско шосе)
109
1
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 5 години
Ха-ха, 30 хиляди, ами ти го изкара колкото Дупница бе.
108
6
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 5 години
на 14 км от края на Голяма София, а иначе на 32 кмстойте си на село - нямате работа в София
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като почнат всички тия дето работят по индустралните зони да минават през центъра ще Ви дойде акъл в главата, добавете към тях и всички коли за доставки по магазините, щото складовете на 90% се намират там и ще цъфне въздуха)
106
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец до Тото преди 5 години
От НДК и Банишора не ползват Северната тангента.Нещоме пробваш май. :)
105
1
 
6
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
За какви стикери пак се говори?! Нали ги отменихте,ало,и ще сме с електронни винетки? И ако новите камери не могат да разчетат,че номера на колата е софийски може да ги хвърлите у Искаро!
104
2
 
2
 
! Отговори
Държава преди 5 години
Винетка за празниците,отиване връщане по 100м дупки
103
1
 
2
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Браво на Софиянец но има и други кореняци от НДК и Банишора, които ще обиколят горите около Витоша за да спестят за винетки.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е че оправите въздуха у София, 1,60 билетче, винетка..... па после се чудете що е мръсен въздуха
101
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 5 години
А защо за Банкя няма винетка?
100
13
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Аз си купувам винетка за цялата година,която ми дава правото да пътувам навсякъде и изобщо не ме интересуват мизерниците от форума,които за да спестят пет лева ще обикалят София по шубраците
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще е така, тогава всички областни територии на София трябва да се раздадат на заобикалящите я градове и да остане само София-град. С тази мярка дефакто се изключва цялата софийска област.
98
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем спокойно може да се осъди общината за дискриминация.
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градът се намира на 14 km северно от София. Район Нови Искър включва град Нови Искър с неговите 5 квартала: Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев и Гниляне, както и 12 села: Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачане и Чепинци. На територията на район Нови Искър живеят постоянно малко над 52 000 души, а в самия град около 30 000 души.
96
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Хахаха, чифуто-шопа Бахур Бахар, тресна Свинетки и на самите шопи, хахахахаха, отцепвайки ги от собствената им Шопия! Браво Бойко, браво Бахар! А, сега шопчета, пак ми се правете на велики и ми правете напук, гласувайте за ГЕРБ! Хак да ви е!
95
1
 
3
 
! Отговори
Очевадно преди 5 години
До ОчитеДа, София не е България, но е над 30% от нея и ще стане 50%.
94
3
 
8
 
! Отговори
Валери Симеонов преди 5 години
Ха-ха... Сега шопите Гербери по душа ще получат новогодишен подарък.. Винетка.Честито!