София расте, расте и заради... е-винетката!

Жителите на селищата около столицата ще пътуват без стикер
Обновена: 22 дек 2018 08:56 | 22 дек 2018 07:45, Александър Попов
32
София расте, расте и заради... е-винетката!
Снимка: Булфото, архив

През тази седмица недоволни граждани заплашиха с протести, в социалните мрежи излизаха пост след пост срещу пътната агенция и Столична община заради сложен знак и информация, че от 1 януари ще се изискват винетки за жителите на Нови Искър и Требич.

В четвъртък на Северната тангента и Околовръстния път били поставени знаци за това, че за преминаването по трасетата е задължително да бъде платена пътна такса, въпреки че те са в София и по закон не би трябвало да се изисква винетка.

Хора от района организираха подписка срещу винетките, някои дори заплашиха, че ще блокират пътя. Подали са сигнал и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. В сряда районният кмет на гр. Нови Искър Даниела Райчева информира, че администрацията й не е била уведомена от АПИ за поставянето на пътните знаци.

По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова е провела разговори с ръководството на пътната агенция за изясняване на проблема.

Още по темата
Вчера обаче се оказа, че е станала грешка и новите знаци за винетка, както и маркирането на картата бяха премахнати. От Пътната агенция обясниха, че е станала грешка и допълват категорично, че гражданите на София не трябва купуват винетка, за да се приберат вкъщи.

Въвеждането на електронната винетка от началото на следващата година доведе до увеличаване площта на Столична община, твърди "Монитор". Местната власт в София ще започне изместване на пътните табели, означаващи точно рамките на града, откъдето пътуването на автомобилите задължително трябва да става с винетка.

"Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура“, от там са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", увери Фандъкова.

От пътното ведомство уточниха, че общината ще премести пътните табели на точните места, където е краят на селищната система и там ще бъдат поставени и знаците за ползване на винетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
След Златните има голяаама табела. Добричка област.
28
1
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
До 26. Кранево си е Толбухинска област, какво общо има Аксаково.
27
2
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Ако мине, мине. Е, този път не мина! Нищо, ще ви вдигнем цената на тока, водата, хляба и парното.
26
2
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Колега, Аксаково са си много по-добре като град и ЦЕНТЪР на община. В бюджета им влизат пари от разни заводи, транспортни фирми, ЛЕТИЩЕ Варна и имат май най-голямото землище като община, не съм сигурен дали и Кранево не е към тях-т.е. имат излаз и на море. Винетката няма да ги разори. По-интересно ще е ако станат анклав някой ден?
25
5
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
Предлагам винетки за всички автомобили в България няма София няма България всички се движат по асвалта нима в София карат по кални улички
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га станете квартал "Нови Искър" нема да плащате винетки. Ама докато с водите село, така де - псевдо град с 5000 човека население, на 14км от София, ще плащате и хоро ще играете!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам следващия протест да бъде за безплатен кекс :)
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От чисто териториална гледна точка, между Община София и област София-град няма разлика; София-град е синоним за територията, покривана от тези две административни единици. София-област (т.е. Софийска област) не е Област София (т.е. София-град). София-област често (погрешно) се нарича София-окръг. Същевременно град София е само един от четирите града (и 34 села), намиращи се на територията на София-град. От чисто териториална гледна точка, град София покрива под 20% от общата територия.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега - пътя ако е на АПИ трябва да има винетка. Ако пътя се оддържа от Столична Община(тоест не се поддържа въобще) не бива да има винетка.Ама АПИ да поддържа път, за който ползващите го не плащат - няма да стане.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я па не моа разбера що ми исат свинетка за София-Пловдив. Я че протестираме! Майничките оти са си шопи, *** неосъзнати. Не мое на дели ена свинетка!
19
11
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Да отбележа за протоколаМи винетките -ако не знаете се печатат от КОМУНИСТИ И ДЕЦА.А ние ги плащаме.Удобни за тях грешки.Да си говорим истината.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Не част от София, а част от административна област София-град, от както съществува тази административна област, т.е. винаги. А някои от населените места са градове: пример Банкя.Но е по-лесно да си проsт, нали?
17
4
 
9
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
Докога г-н Цветанов ще обикаля по всички телевизии като стане напечено и музиката която свири не е харесвана нито ог него, нито от министър-председателя Борисово???Докога Албена Пенелова ще се движи като кралска особа и досога пияници ще бъдат поставяни на възлови места в ОЦ "Земляне" от директорът г-н Николай Кювлиев и неговата свита - преди всичко г-н Кънев,г-н Борислав Костов - който като "пенсионер" отстранен от работа заради несправяне ще работи като съветник към бордънэ директорите?
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната аванта...В цялата община нямало да се плаща за винетка,а в другите общини,хората явно са по-богати,защото трябва да си купуват
15
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е и до Перник, а защо има винетка до там.
14
1
 
14
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ясно е показана на картите. За движение по нейните пътища не трябва винетка.Селища, които са близо до София, не НЕ СА в Столична община- Големо Бучино, Гурмазово, Божурище, Костинброд, Драгичево, Равно поле, Нови хан, Ярлово и др.
13
13
 
18
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Защо това не важи за всички общини?! С какво софианци са повече от другите общини в България, как аз като живея на 2 километра от мястото където работя трябва да плащам винетка, а те не трябва да плащат такава!!!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Самоков никога не е имало винетка нали се сещаш.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе и аз минавах метър с 1 винетка за 2 коли, ама сега ще трябва нещо друго да измисля.
10
3
 
8
 
! Отговори
NN преди 5 години
Ако пътят е строен от общината ОК, но ако е строен от АПИ -Винетка!