Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО кабинетът развързва кесията
Обновена: 16 яну 2019 14:41 | 16 яну 2019 13:45, Камелия Цветанова
853
Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?
Снимка: Reuters

Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители на родните ВВС.

Още по темата

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За" решението правителството да започване преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70.

Против бяха 84 депутати.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.

На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане.

Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов отсече, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие

"Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър.

По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


853
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
6
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Слава Украйна"сигОрно","сигОрно"!..Къш,"ръска",къш!ПЕРДЕ!!!
502
1
 
38
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Я си оправете заглавието! Не е решено, че купуваме. Решено е да се водят преговори за купуване! Заглавието ви е капан за неграмотни фенове на Путин :)))))))))))))))))))))
501
6
 
39
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Само ромите ,политиците и F16,ще си останат в тази държава,затварят си очите за цялата престъпност наоколо,днес крадат парапети и мантинели,утре ще стигнат и до ламарината на F16.
500
9
 
35
 
! Отговори
0 преди 5 години
Браво ГРЕБ взехте ли тлъстите комисионни ?
499
5
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До тонкатастига ***!..Наака са от ентусиазъм!..Разбрахме,че си щастлива,айде земай валидола,че пощръкля!
498
0
 
40
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
Защо където е нямало руски ботуш на Запад са богати а където е вилняла проста *** е зле ????
497
10
 
34
 
! Отговори
Мид преди 5 години
Няма как да откажат сделката. Началниците им Американци са заповядал да изтичат паричките и Българите да изчезнат като нация. Всички наши политици са слуги и гледат да си напълнят джобовете. До сега като нямахме изтребители какво ни беше.Вместо да оправят икономикат те гледат да вкарат държавата във фалит чудни са нашите политици.
496
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агент Иван стана агент Джони. На българите честито.
495
5
 
33
 
! Отговори
4351 преди 5 години
До АнонименЗащо чак 2020. Финансовата криза вече се очертава и започва в Щатите и ще обхване целия свят. Бивщия шеф на ФЕД ненапразно предупреди инвеститорите да се спасяват.Щатите скоро няма да могат да обслужват външния си дълг и нещата ще отидат към гражданска война и разпад.
494
2
 
37
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Ако видиш гладен комунист ,нахрани го ,ако видиш гол комунист облечи го но никога никога не му давай власт защото тогава всички ще сме гладни и голи !!!!!!!!
493
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До умирисник617 "Едните пари" ги взеха комунистите от БСП,за бракуваните реактори,за Белене-3 млд?!
492
5
 
33
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
Не съм сигурен, че ако по времето на комунизъма границите бяха отворени, биха избягали толкова българи. България като половин лондон и пак работа за всички с нормални заплати след 30г демокрация няма. Абе от българина по можещ няма
491
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До минувач619 Попитай БСП,заради която платихме,за този дето духа,над 3 милиарда ,за "Белене",която няма да я бъде.
490
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До rom.pz611 Колко кебапчета ти дадоха от БСП,за да драскаш тук?
489
3
 
32
 
! Отговори
минувач преди 5 години
Platz 15: Lockheed Martin F-16C - 70,22 Prozent Mission-Capable Rate - значи - от 8 най много 5 да може да фъркат! Не че ни трябват де, пък и нафта за тях от къде ще взимаме - от тази за болниците и детските градини сигурно?
488
6
 
31
 
! Отговори
умирисник преди 5 години
Ний ще има да вземаме едни самолети, ре ще има да вземат едни пари. За последното не е мн сигурно
487
4
 
32
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 5 години
Много добър избор. Някой трябва да пази ***... Ще направи българско правителство нещо за народа си. Айде бегай от тука.
486
0
 
34
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Турция силно се разви, те също искат да купуват Ф-35, но заради ерченето на Ердоган може и да не им дадът. Израел първи от всички се сдоби с Ф-35 Lightning II (F-35I). Вече имат 14. Чакат останалите - общо 75. Айде Ердогане, пусни Аскера срещу МОСАД да видиш как от Аскера ще остане само пушечно месо. Израел притежава тайни оръжия, включително ядрени и лазерни. В една Сирия се задъхвате. Миналата година Израел получи безвъзмездно подводници-електрички - последен писък на модата.
485
3
 
35
 
! Отговори
4351 преди 5 години
Само не ми стана ясно за какво ше се ползват тия изтребители. Тава е нападателно оръжие, а ние без армия не виждам кого ше нападаме. Само ше плашим гаргите с тях и ще стресираме и беа това малкото останали животни по къра. Според мен това е излишен харч, който ще натовари излишно хазната, без да има реални ползи от него. Може би беше по добре да се закупят отбранителни системи - противоракетни и противосамолетни, защото са видни апетитите на Турция да прилапва пограничните райони на Сирия.
484
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2020та като избухне рецесията ще фалираме и ще прекратим договора