4 млн. лв. - толкова трябват за ремонта на "Св. Ал. Невски"

Нужна е и ревизия на покривите за спиране на течовете
Обновена: 11 фев 2019 22:18 | 11 фев 2019 22:13, Камелия Цветанова
34
4 млн. лв. - толкова трябват за ремонта на "Св. Ал. Невски"
Снимка: Булфото, архив

Подобряване на ВИК и на електоинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и още много неща трябва да се направят в храм-паметника "Свети Александър Невски“.

Още по темата

Така че ремонтът на църквата ще излезе 4 млн. лв. по сметки на комисия по "Техническа експертиза за оценка на състоянието на Патриаршеския храм-паметник" на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на която беше възложена тази задача.

Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо, е заявил ректора на университета проф. Стоян Марков, съобщиха от Синодалната палата.

Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев, а последният козметичен ремонт е правен в края на 80-те години.

От Синодалната палата и комисията, съставена от владици и служители на църквата „следващият етап от реализирането на цялостния проект - ремонт на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - проектиране на ремонтите дейности, би следвало отново да бъде възложено на УАСГ поради показаните от тях изключителен професионализъм, чувство за отговорност и пиатет към тази национална светиня“.

Същевременно комисията се е обърнала с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи начина, по който да бъде извършена експертиза и на стенописите, които също трябва да бъдат възстановени и реставрирани след ремонта.

Архиереите ще запознаят с резултатите от експертизата премиера Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставрирането на храма.

За проблемите на храма се говори от години. По времето на социализма църквата се опитва да поддържа сложната и огромна сграда.

Нуждата от основен ремонт пък е още от 60-те години на миналия век.

Той се отлага и през 90-те заради разкола и финансовите кризи. Тогава е поставено скеле за реставрация на стенописите. Тя обаче така и не започнала, след като се разбрало какво е истинското им състояние.

Еврофондовете за ремонт на храм-паметника идват като вариант през 2007 г., но тогава става ясно, че Светият синод няма нотариален акт за собственост, което е пречка при кандидатстване по проект. В кадастъра мястото още е записано като горски фонд.

Храмът става собственост на Българската православна църква през 2014 г. при служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

През 2015 г. е създадена междуведомствена комисия от експерти в няколко институции, които се занимават с проблема.

Така се стига до решението на Министерския съвет от декември 2017 г., с което се прави първата крачка за цялостното обновяване на храма.


34
Още от София
53 % от учените и инженерите у нас са жени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Хикс преди 1 седмица
за катедрала АЛ.Невски е много малка, имаме повече поводи да се гордеем със Св.софия която е най-старата ни църква и е нещо невиждано за западняците (те нямат такива малки черкви), илли с Ротондата, но това не значи че желанието на Батенбергт да модернизира София и до построи съвременна голяма църква е нещо лошо.
Ал.невски е единственият катедрален храм в България.
27
1
 
1
 
! Отговори
Хикс преди 1 седмица
23 - неверни са ти фактите. Когато Батенберг модернизинира София, той вика най-добрите австрийски и немски архитекти, исак да я направи втора Виена (оттам и жълтите плочки и характерният австрийски бароков стил в центъра)Селяните се чудели за "Леге" за какво е толокова широак улица- каруци ли ще минават по нея.
Ал.Невски е опит на Батенберг да построи КАТЕДРАЛА, каквато има във Виена.
Руските църкви съвсем не са така заоблени, сравни руската църква.
Абсурдното е, че за катедрала тя е много ниск
26
1
 
1
 
! Отговори
Курти преди 1 седмица
Това си е проблем на руснаците. Храмът вече е бил преименуван на български светия и ако беше така можеше да се измисли нещо. На руският окупатор, сметката няма да плащам.
25
0
 
3
 
! Отговори
Знайко преди 1 седмица
Покрива се ремонтира и се позлати отново само преди 10/15 години.От фирма Реставрация и нам си кво.Явно тогава през просото.каква е гаранцията ,че и сега няма да е така.А и прехвърлиха собствеността точно заради ремонта с европари.Явно някой не си е свършил работата.Синода освен от ролекси и Линкални да се хванат и да посвършат малко работа.Я им погледнете и Синодалната палата и духовната академия .И те плачат за ремонт.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тъпи

Приятелю, виж цитатите - "ЩЕ"! А дали държавата или Той са ги отпуснали?
23
8
 
0
 
! Отговори
Nevski преди 1 седмица
Доколкото знам това си е една руска църква,натресена ни от руснаците....Даже са искали да разрушат напълно една от най старите църкви у нас “Света София” за да използват строителните материали за построяването на този уж храм....
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека започнем с името първо, след това с монголоидния кръст....... и тогава ще видим.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Джизъс Христов

При българите църквата няма само религиозно значение,а църквата е била място на просветна дейност,наука и първите училища в ранното Средновековие,чрез църквата е създадена и Азбуката ни,златния век,благодарение на църквата и писмеността се запазват много българи от потурчване и т.н.
Храма трябва да се ремонтира!
20
1
 
8
 
! Отговори
ниска тарифа преди 1 седмица
За 4 милиона ще направят нова църква. Също така няма прозрачност. Аз как мога да съм сигурен, че покривът тече? Все си намират по нещо да ремонтират ;) И Радецки щели да ремонтират... за 250K. Би му и държавата...
19
1
 
10
 
! Отговори
Тъпи преди 1 седмица
На всеки 2 или 3 години ли е за ремонт ?
2016 -Държавата ще отпусне 20 млн лева за ремонт на "Св. Александър Невски"
2014 - Правителството ще отпусне тази година 160 000 лв. за ремонт на целия покривСвети Александър Невски

Нямам нищо против ремонта ,Но сумите от свещички и дарения къде отиват ?
18
5
 
6
 
! Отговори
В преди 1 седмица
Единствения храм в София в който като вляза и не се чувствам добре...не е като в другите църкви! Най ми е хубаво в Св Петка Самарджийска, в Св Седмочисленици.. и няколко квартални... но не знам защо в Ал Невски имам друго чувство...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СтаматЧоооо, стаматчооо........
16
3
 
7
 
! Отговори
Ала-бала преди 1 седмица
Въпросът не е София срещу провинция, въпросът е нормални хора срещу безполезната попщина. Тия хитреци не плащат данъци, даже никой не знае какви са им приходите. Но щом има за ролекси и мерджани, значи добре се справят с финансите. Айде на следващия празник в чест на някой литературен герой да запалим по свещица. Защото свещица е парица, братя и сестри.
15
4
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Супер, вместо 5 детски градини, че си имаме църква. За да си почистваме съвестта след заседание на парламента или министерски съвет ли?
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека започнем със смяна на името и след това ще продължим.
13
5
 
15
 
! Отговори
Джизъс Христов преди 1 седмица
Религиите съществъват единствено заради човешката глупост и слабост. Просто приемете реалността, имаме 6-7 съзнателни десетилетия, в които можем да създадем нещо,което да остане след нас. След това ще сме там където сме били в течение на милионите години преди да се родим, когато светът е съществувал без нас- в небитието. На големи хора не подобава да имат въображаеми приятели.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами софиянците нали са богати. Да отдели всеки по 3-4 лева и ще се съберат парите.
Много повече харчите на ден за всякакви глупости. А се правите че нямате пари да си ремонтирате най емблематичната сграда, един от символите на България.
11
1
 
12
 
! Отговори
Гуси преди 1 седмица
Ако може ние да събираме даренията от наивните овчици, а друг да плаща масрафа. Ние сме Българска православна църква, ние никога не плащаме за нищо, но ако има дарениица не отказваме.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако софиянци не си реставрират забележителностите на града,като тази църква,кой да ги реставрира?Или не им дреме за храмовете и забележителностите на града им?
За строежи в младост има пари,за църквата няма?
9
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
"Той се отлага и през 90-те заради разкола и финансовите кризи. Тогава е поставено скеле за реставрация на стенописите. Тя обаче така и не започнала, след като се разбрало какво е истинското им състояние."

По това време се събираха дарения за ремонт,и реставрация на храма.Какво стана с тях,може би знаят само православните попове.А иначе нашата църква никак не е бедна,но постоянното позоваване на "липса на средства"навежда на мисълта,че ролексите май са повече от един.