Шофьори от градския транспорт зоват: Чуйте проблемите ни!

В знак на протест те облякоха жълти жилетки
13 фев 2019 19:50, Красимир Ангелов
25

Столични шофьори от градския транспорт облякоха на работа "жълти жилетки" в знак на протест срещу условията на труд.

Редовната практика е шофьори и ватмани да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда. Това признаха от ръководството на Столичния електро и автотранспорт. Причината била недостиг на кадри.

Често шофьорите в градския транспорт работят между 350 и 500 извънредни часа годишно, при допустими 150. Според началниците им - с тяхно съгласие, а всеки извънреден час се заплащал.

И все пак санкции най-вероятно ще има. Днес част от шофьорите облякоха жълти жилетки и настояха проблемите им да бъдат чути и решени.

След ожесточен скандал по време на заседанието на транспортната комисия в общинския съвет, от неправителствената организация ''Спаси София'' поискаха оставки.

Представителите на ГЕРБ И БСП се надпреварваха да обясняват кой е по-виновен за недостига на кадри и лошите условия на труд в градския транспорт.

Протестиращите шофьори пък призовават колегите си също да се качат в градския транспорт с жълти жилетки. И настояват, че протестът им не е политически.

Какво искат те вижте в репортажа на Ива Григорова и телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
иво преди 5 години
СИНДИКАЛИСТА,тези *** са на издръжка на простия народ че ги храни и търпи.Взимат си заплатки нали съм ходил в Надежда в депото,няколко кобри от различни СИНДИКАЛИСТИ само пият кафета и разтеглят локумите по цял ден и стане ли 16 часа си бегат вкъщи ,пък шофьорите роби да си трошат главите .
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незабавна оставка на изп.директори на столичен електротранспорт и столичен автотранспорт.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКИ НА СТОЛИЧНА ОБШИНА, НА КМЕТА И НАЙ ВЕЧЕ НА СИНДИКАЛИСТА, КОЙТО ТРЯБВА ДА ГИ ЗАЩИТАВА, А НЕ ДА ГИ УПРЕКВА ЧЕ СТАЧКУВАТ! СИНДИКАЛИСТА Е ГАДЕН ПОЛИТИК.
17
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Пенсия 1200лв. Заплата 1800лв. Нето. Ставаш на 58 години и ти вземат категория Д ,,Превоз на пътници''. Само тогава ще се вземе истинска заплата. Без пенсионери...
16
2
 
11
 
! Отговори
иво преди 5 години
Анонимен Да кажем за инсруктора в Тролейте и Транвайте от коя годиа работят там аааааа? края на 70 години пич.Сега е на 70 г и още стой да взима заплата в Тролейте и същото време взима пенсия 900 лв това честно ли е?Със заплата и пенсия тоя дъртак вкъщи носи към 2800 лв защото аз знам.На Транвайте жената е по същия начин,бабичка пенсьонерка и същата врътка.Понеже са хора вътрешни от дълги години и докато умрат там ще стоят на хранилка а младите от тях ръка не може ръка да се хване
15
0
 
4
 
! Отговори
иво преди 5 години
Анонимен Има текива от 6 но кажи за повечето?Тези дето са сложени нали се сещаш на кой на местото са сложени?Който се пенсюнират и си взимат 1000 лв пенсия и си живеят живота в жилища който имат по Панчерево Бистрица и др.Да кажем и тези който ти казваш дето ги има на кой човек са?Кой ги е докарал ааааааа?
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете градския транспорт и излезте на стачка, само така ще получите нормални пари и условия. При заплата 3000 лв имате ли представа колко желаещи за шофьори ще има и няма да има извънредни и болнични.
13
0
 
10
 
! Отговори
иво преди 5 години
Също се отнася и за Рейсове Транвай Тролей всички *** в Администрацията на тези дружества действат по 1 и същи начин
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам някои от началниците и са назначени преди около 6 години
11
0
 
12
 
! Отговори
иво преди 5 години
Питайте началниците от колко години работят там.Кой от 80 години кой от 90 години всички до пенсия карат защото се разписват за 2000 лв на месец болнични взимат и си почиват вкъщи но м върви болничен 40 лв на ден сигурно на тези началници само имената ще кажа Иво Василев в Тролейте Горанов началник Гараж тролей и много др хубавци като тези ***
10
3
 
8
 
! Отговори
Толкова преди 5 години
С такъв кмет и парламент толкова.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зачи властите ми представят, че без ромите не мога да преживея, а не е така това е ЛЪЖА!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гуша ми дойде вече ромите да си плащат билетите не българите!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление госпожа картофова не изпълни нищо! Ще гласувам срещу нея!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите докато не рапочнат да си купуват билети ще е така!
5
7
 
17
 
! Отговори
Мечтател преди 5 години
Ей това е шанса ни! Ей сега вече, щом и шофьорите се вдигнат, ГЕРБ ще падне! Вервайте ми, братя! Ей сега ще стане!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами цената на билета незаконно (според съда на първа инстанция) беше увеличена с 60%. Къде са отишли тези пари, ако не са при тях? Текста сега от кой бушон ще се лиши?
3
0
 
10
 
! Отговори
Икономов преди 5 години
Тези пролетарии са полезни, но за съжаление все още не са достатъчно класово осъзнати. Те трябва да стигнат до вярата, че лошите им условия на живот и труд не са само заради конкретната общинска фирма, ами са класово предопределени от системата. Чак тогава ще могат да станат важни членове и членки на нашата партия и да насочат гнева си по правилния начин, посочен от Ръководството.
2
21
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Когато шофьорите се научат да посрещат пътниците с "Добър ден, господине/ госпожо/ госпожица", да им предлагат кафе, чай и домашен кекс; когато вътре има удобни места за сядане, топло и чисто е, тогава нормалните хора ще започнат да си дупчат билетчета и така ще се съберат пари и за заплати, и за нови кадри.
1
24
 
5
 
! Отговори
Зъбльо преди 5 години
Хората няма какво да ядат, а тия само въртят гевреците и мрънкат, че имат работа!