Румен Радев: Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример

Президентът удостои Роналд Лаудър с орден "Стара планина"
10 мар 2019 17:10, Павел Гълъбов
107

Снимка: Булфото

Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ приемер за днешния и утрешния ден, каза държавният глава Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден "Стара планина" първа степен, съобщи БТА.
Още по темата

Отличието е за особено големите заслуги на Лаудър за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.

Един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато този народ е изградил фундаментални ценности, посочи Радев.

Той отбеляза, че днес се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил този акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

Президентът посочи, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата. Радев отбеляза, че днешното шествие, което се проведе в София по повод Деня на спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това ефективно сътрудничество - в подкрепа на толерантността и единението.

Роналд Лаудър заяви, че за пръв път е дошъл в България през 1997 г. и това, което обича най-вече тук са хората. Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОГА КОМУНИСТИТЕ СЕ ВДЪХНОВЯВАЛИ ОТ ЕВРЕИ?
49
0
 
0
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Ще ме извините другари и другарки,но прочетох много неадекватни мнения.То даже не са мнения,а хейтвания и то нямащи общо с темата.Между другото да не си помислите,че съм комунист заради поздрава.Просто не намерих по меко обръщение.Темата с българските евреи е героична и важна сама по себе си и този успех не бива да подценява.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев АЙДЕ МАРШ СЛЕД ПЛЕВНЕЛИЕВ
47
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ще им подскажа на евреите нещо много важно. Могат да кажат на Методиев Борисов и останалите, които управляват България, че емигриралите българи и бълкарки ще се върнат в страната когато дъщерите им станат овчарки. Между другото, специални поздрави на г-н президента Румен Радев. Да назначава следващото служебно правителство, за да има пари за пенсии и заплати.
46
2
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
От многото разходки напоследък на НЛО-то не му остава време да,,ПОХВАЛИ"
правителството.
45
7
 
2
 
! Отговори
Хитри са немците преди 1 месец
Накараха целия свят да мрази евреите , заради техните грехове.Германски фамилии притежават най големите застрахователни , одиторски , попечителски , банкерски , изследователски и одиторски компании на света , но евреите са на пангара.Дядо Гутенберг им посла и после всички приспа.
44
1
 
21
 
! Отговори
птп преди 1 месец
Стига с тези евреи,някой трябва да спаси българите,че не останаха много
43
2
 
21
 
! Отговори
стар комунист преди 1 месец
Радев ,хайде стига с тези евреи.Спасете българите ,защото на следващите избори няма да има кой да гласува за теб!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът без евреите е все едно Света без Америка или Русия без Путин !
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да сте пипнали Нинова,гробари герберски,ще ви се стъжни!
Власт няма да видите никога повече!Никога!
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са добре дошли евреите! Мюсюлманската общност като цяло я уважавам, но не уважавам отделни "течения".
39
1
 
23
 
! Отговори
Четете бре преди 1 месец
Ние в Македония и Тракия не сме имали административен контрол и не е било възможно спасяването им там, а само и единствено германците са имали контрол. Има си исторически архиви и само глупости се пишат.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суджука и Зелените чорапи колкото и да наблегат
на този исторически факт за спасението на еврейте
ще има много да чакат за помощи и пари от еврей
за закъсала България.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко и да се мазните на еврейте пари няма да ви дадат.
Те са атски стиснати и не са по даването.
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите никога не са признавали тяхното спасение в България. В едно предаване на Скат се обади един евреин на възраст над 90 години, който искаше президента и министър-председателя на България да отидат заедно в Израел и да се извинят на целия еврейски народ затова, че през 2-та световна война сме ги вкарвали в лагери да работят и затова, че не сме спасили евреите от окупираните територии в Македония и Гърция.
Мнението на евреите трябва да се знае, а не да повтаряме неща като папагали.
35
2
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
АМА НА КОЙ СМЕ КАЗАЛИ НЕ-ЧЕТЕШ ЛИ?


Ми чета, че точно тези които ненавиждате и за говорите най - големи глупости - евреите, сега по-важното било, че сме против Германия!

Не е важно да си против някого, а да си с някого! Някого на когото му е трудно и в беда!
Ваша си работа!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това спасяване на българските еврей.
Надухте ни главите да повтаряте едно и също.
33
1
 
20
 
! Отговори
naTpuoT преди 1 месец
Помним Старозагорско клане и няма да го забравим!!!!!
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ги спаси тея евреите бе да не би монархофашизма. Ако чакаха на монархията да ги спаси отдавна щяха да са станали ***. Спасиха ги такива като моят дядо или иначе казано обикновеният народ който е живял в монархофашистка България.
31
5
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До МИРО:МИРО ПРИ ПАРЛАМЕНТАРНА ДЪРЖАВА ТИ КАКВО ОЧАКВАШ? РАДЕВ ПОНЕ НЕ ИМ ТРАЕ-А ТОЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ПО ДОБРЕ ЛИ БЕШЕ КАТО ПРЕЗИДЕНТ?
-КРЪГОМ-И ЗА МАЛКО ДА СЕ ИЗПЛЮЩИ-ГЛЕДАХА ГО В ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ.
-А ТИ ЗНАЕШ ЛИ ПРИ КРЪГОМ НА КОЯ СТРАНА ДА СЕ ЗАВЪРТИШ?-НА ЛЯВО-ИЛИ НА ДЯСНО?100%-НЕ-ТАКА ЛИ Е?