След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа

Спаси София предложи решение за справянето с проблема
Обновена: 12 мар 2019 14:21 | 12 мар 2019 14:20, Нели Христова
248
След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа
Снимка: Спаси София

След като преди дни ограничителите, сложени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", раниха възрастен мъж, а по-рано и една жена, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков за да предложи варианти за смяна на "перките на акули" на ул. "Граф Игнатиев".

"Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.

По-рано днес от  гражданската организация "Спаси София" също настояха бетонни блокове да бъдат премахнати.

"Сменете опасните "перки на акули" по Графа", призоваха от организацията. Те вече предоставиха свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

Още по темата

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Ограничителите са поставени по ул. "Граф Игнатиев" по препоръка на Пътна полиция. Цветът им обаче почти се слива с настилката на тротоара, правейки ги почти невидими за пешеходците.

"Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент, е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти", пишат от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
11
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Анонимен 145Първо, казвам, че не съм от нейните привърженици!И сега пък питам теб - кой трябва да е кмет? Не съм чул да има у-ще за подготовка на кметове, депутати, президенти, обл. управители и каквито се сетиш още! Ко ша прайм?
128
1
 
4
 
! Отговори
Велес преди 5 години
Ми....То.... То си е измислено от коджа време! Да наслагат от вратите, дет монтират на гигантския слалом.... Хем се виждат, хем като се блъснеш в тях няма да ти излезе цицина, хем сами ще се изправят ако сме по-напористи, пък и по-спортно ще изглежда столицата ни.... Ами!!!!!!!!!!!
127
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може Фандъкова след безбройните си гафове да е несменяема кметица.Има нещо сбъркано в системата.Трябва да се промени.
126
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми правилно е разпоредилаЩо да се пребиваме
125
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както направи Корнелия Нинова за депутатите от БСП до два мандата, така трябва да стане и за кметовете. Два мандата и да се махат. Според мен почти не остана некорумпиран кмет. Не на корупцията! От тия ремонти ужасно смърди. Кой може да повярва, че в мутроолигархична България една жена, директорка на училище може нещо да има право да решава като кмет, освен това, което и се нареди. Срам и позор и тая е избирана три пъти!?!?!?
124
10
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Да сложат едни неонови пръчки, тъкмо да им избодът очите и София да стане по-цветнаНацъкаха ми минуси като брояч-бензиноколонка!Сега пък много хомо сексуално! Е на вас угодия няма!
123
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка и предсрочни избори за кмет на София, освен това да си изберем сготвената Иванчева но за кмет и да им свие перките на гербавите акули.
122
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А осъдени за безумиетот ще има ли ?Или пак не, защото са от нашите хора, а пък и Цацата е наше момче, нали ?
121
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от Гепи пи груп герб
120
16
 
10
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Крайно време на тази улица да бъде възстановено старото име - улица Самококовска - както я е познавал Васил Левски и всички наши Възрожденци !
119
1
 
31
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Дъщеря ми на 8 март посред бял ден си счупи пръста на крака там!Нямам думи. Ако бяхме нормална държава, щеше да осъди общината!
118
1
 
22
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Таман минах покрай тях. Това е абсурдно. Кой гений гоне измислил?!!
117
11
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Да сложат едни неонови пръчки, тъкмо да им избодът очите и София да стане по-цветна!
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно затова днес гледам, че вече са монтирали 2 пъти повече перки по останалата част от Графа, сигурно ще очакват да им се платят.
115
3
 
16
 
! Отговори
Предложение: преди 5 години
"Размерът,формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички!"Алтернативата е:Да посадим на тяхно място Бой Борчета!Окастрени и наподобяващи торса на Великата Тиква,с партийни лентички и монтирани светодиоди,наподобяващи ЕС - знаме.Като екстра може да се монтира във всяко едно блуутут колонка, която да повтаря непрекъснато:"А, казах ли ви..?!"Ефекта ще е умопомрачителен-никой не ще се осмели да препи...ае, охрачи или полегне върху съоръжението,както и да го пресече(сгази)!
114
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕтоГЕРБ оправя проблеми още от времето на Стамболов и всички са им виновни да направят богата и правова държава.Единствения проблем неоправен от Стамболов е, че не е могъл да отърве България от Русия.
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те тези са тъмно червени комунисти...
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете акулите от Московска 33!
111
9
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Значи вместо оставчица, ще ремонтираме току що ремонтираното. Да изброим лошите - Станишев, Радев, Нинова, а на глобално ниво Путин...Много нагъл си бре! Да изброявам ли колко комунисти трябваше да си подадът оставките? Аз не съм чул някой да го е направил! Нагъл, нагъл, нагъл!
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен и до днес не ми е ясно защо им викат ограничители(резделители) на движението. Как точно ограничават и пречат на хората да попаднат върху релсите не ми е ясно!Ако целта им е визуално да ограничават и да помагат на пешеходците има къде, къде по ясни лесни и най-вече безопасни методи това да се случва