Решено: Заплатите на шофьорите в София скачат с 10%

Отделени са 5.3 млн. лева допълнително от бюджета
Обновена: 13 мар 2019 14:13 | 13 мар 2019 14:00,
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заплатите на шофьорите в градския транспорт в столицата ще скочат. От Столичната община ще вземат извънредни мерки във връзката с липсата на кадри. Утре на заседание на общинския съвет ще се гласува изравняване на заплатите в авто- и електротранспорта в София, както и 10% увеличение на заплатите. Ще бъде намален и извънредният труд, предава БНТ.

Още по темата

5.3 млн. лева допълнително са заделени от бюджета на общината. Така, с гласуването на 10% увеличение, от общината се опитват да решат проблемите в столичния авто- и електротранспорт, които са се натрупали през годините. Преди 10% увеличение заплатите в двете дружества ще бъдат изравнени и след увеличението нетната заплата ще стане 1150 лева.

Другите извънредни мерки, които ще бъдат гласувани утре на заседанието, са подобрявяне на условията на труд, както и изграждането на общежития в район "Искър" за временно настаняване на шофьори от други градове, а също и намаляване на извънредния труд на 15 часа месечно при сегашни средно 26.

Водачите на градския транспорт отново са сложили "жълти жилетки" и са пред общината, но не протестират, защото са доволни от обявените мерки, но са дошли лично да ги чуят на транспортната комисия, която започва след малко.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че опозицията вместо да помага за решаване на проблемите, създава допълнителни конфликти.

"Проблемът с извънредния труд се използва политически през последните месеци и се злоупотребява с нормалните искания на шофьорите за по-добри доходи. Това подстрекаване за мен е безотговорно, както към самите водачи, към работещите в дружеството, така, разбира се и към гражданите на София, защото тези средства, които отделяме от бюджета, са парите на всички софиянци, всички плащат с данъците си", заяви Фандъкова.

Дали шофьорите са доволни от мерките, които ще бъдат гласувани утре, ще се разбере окончателно след транспортната комисия.

А кметът на София днес отново коментира разделителите на улица "Граф Игнатиев". Тя е възложила на главния архитект Здравко Здравков да измисли безопасен вариант и той вече се е спрял на 2 варианта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
То и в частния сектор има недостиг на кадри ама заплатите не са мръднали от Тошово време стана вече хипер инфлация не се живее
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте как действа държавата колко е хитра--таксиджиите са принудени дори да нямат работа постоянно да прекъсват работния ден с ненужни почивки вечерта ако се прибере в 17,00 до излизането на другия ден трябва да има 12 часа всяка седмица --междуседмична почивка 36 часа имаш право на работа само 8часа на ден в рамките на 12 без значение колко си дремал по стоянките---защо ДАЙ не подпукат градския транспорт там ги скъсват от работа не 12 сигурно ги товарят и повече часове ,смачкват ги в трафика !
10
2
 
1
 
! Отговори
ЩЕ ,ЩЕ , ЩЕ БЪДЕ преди 5 години
ПОЛИТИКА никога не отказва, а го обещава за в бъдещето--ще им направим опщежития ,ще подобрим битовите ...ще има и др увеличения-----ясно е ,че ще има и др.увеличения на заплатите ,НО когато инфлацията вече ги е изяла...Когато ви обясняват ,че някакви политици отиват на семинар на Пампорово в Боровец и другаде -там на тези семинари ги учат на тези и др, кюлафи как да манипулират стадото и накрая хем са му дали ,хем пак да са ги изиграли и нищо да не са получили.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попитах последно колко са основните брутни заплати? Цербер престани да Триеш!
8
4
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
НЕ ЗАПЛАТИТЕ СА ГЛАВНОТО ЗА ШОФЬОРИТЕ В С Г Т !!! ПАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА НУЖНИ И НЕДОСТАТЪЧНИ !!! КОИ СА КУРОРТИТЕ ИМ ЗА ПОЧИВКА И НА СЕМЕЙСТВАТА ИМ НА МОРЕ И НА ПЛАНИНА - С ПРЕФЕРЕНЦИИ !?!?!? МНОГО Е ТРУДНО ДА "ШОФИРАШ " В СОФИЯ -ТРЯБВА ТИ ПОЧИВКА ПОНЕ МЕСЕЦ ...- ТА КАКВО ИМАТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ГЕРОИТЕ ШОФЬОРИ НА СОФИЙСКИЯ ТРАНСПОРТ ... ---" БОНБОНИ ФАНДЪКОВКИ " !?!?!?
7
3
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
И защо само на шофьорите?
6
4
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
А защо само в София???
5
5
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
И кого лъжехте по масмедиите?? -че !! заплатите били 1800 лв и нямало желаещи ?? А се оказва че не са дори 1100 лв на натовареният софийски трафик - Лъжете себе си и затова ще имате чисто нови автобуси за милиони левове и липса на шофьори поради смешните заплати и постоянни извънредни часове налагани на останалите балъци да карат и докато спят!!Милиони за автобуси имаме -а няколко милиона за заплати НЯМАМЕ !!КАКЪВ ЦИНИЗЪМ ДАМИ И ГОСПОДА!
4
5
 
14
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Демократите доведоха градският транспорт в София до такова състояние, че е по-добре да го няма. Заплата 1150 лева нето, означава заплата от 1482 лева бруто. За какво да плащам с данъците си такива заплати, след като не ползвам градския транспорт на София понеже стана неизползваем?!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е и аз въпреки че не ползвам градски транспорт допринасям за него посредством данъците си?От където излиза че от данъците на всички отиват за заплати.Сега се пита - защо тогава ми говорят за нощният транспорт като не рентабилен, след като бюджета име от общината а не от билетите?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете шофьорите. Искам снимки на данъчните, дето са им разбили амбразурите на круиза.
1
2
 
22
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 5 години
Хем билети се купуват, хем парите били от данъци... последно? А от паркингите къде са милионите?