Животът в София поскъпва. Специалисти: Нормално, заплатите са високи

Увеличават се и туристите, подчерта Емил Хърсев
20 мар 2019 09:10, Красимир Ангелов
175

Българската столица София отбеляза сериозно изкачване в класацията на най-скъпите градове в света, като вече заема 90-а позиция. Париж е на върха в класацията на най-скъпите градове заедно с Хонг Конг и Сингапур.

Проучването сравнява цената на общите артикули в 133 града. Българската столица бележи сериозен скок в цените през последната година, като по този начин попада в топ 12 на най-бързо поскъпващите градове.

Финансистът Емил Хърсев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че цените са повишени, а заплатите били същите. По думите му в студиото на "България сутрин" доходите в София са нараснали и икономическата наука казва, че следва повишение на цените.

"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население", подчерта финансистът. Хърсев допълни още, че средната заплата у нас се вдига, а скокът на София в класацията за скъпи градове бил заради гаф в методиката.

Хърсев, заедно с с икономиста Гарабед Минасян обаче се съгласиха, че София не е България и животът в други градове в нашата страна не е толкова скъп.

"Тук разходите са повече и доходите са повече - съвсем нормално е. Животът в столицата не е толкова показателен за живота в страната изобщо. Той изглежда значително по-различен от столицата", каза Минасян пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
7
 
! Отговори
Super Dev. преди 5 години
Поздрави колеги. Явно аз съм изостанал много или ме цакат жестоко. Блъскам PHP код, и заплатата не е мърдала от година. На 3.5 к съм.п.с. в Пловдив, работя, явно в това е разковничето.
84
3
 
17
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
До ХакерТакаа а аз чета, че лекар млад специалист като тебе на възраст взема 900лв заплата! Чета, че медицинска сестра на твоята възраст взема 450лв заплата! И сега да те попитам когато земеш та съ разболееш явно ходиш в германия да се лекуваш щото тия твоите пари специалистите не ги вземат, при това специалсти дето не можеш да кажеш, че не са учили или са учили по-малко от тебе! Та въпроса ми е що така?
83
3
 
11
 
! Отговори
До 80 Хакер преди 5 години
И откъде ти превеждат заплатата - сигурно от някоя друга Галактика: това са парите на тези, които потребяват твоята услуга и ти от тях печелиш. Като си на върха на пирамидата, ти няма как да си там, ако не е основата. И хищниците са на върха на хранителната верига, но ако не са тревопасните за тяхна плячка, те ще се изяждат помежду си.
82
2
 
19
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
Здрасти хакер.Аз пиша от 30 години.Знаеш ли какво е Бейсик,Си,Коболт?То от програмисти в София гъмжи,обаче електронно правителство още няма.Да не отварям дума ,че ни една Държавна електронна система няма сносна и с добра защита а са похарчени милиарди левове суха пара.Хайде със здраве.
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономическата ситуация в София е проста. Един център който засмуква работна ръка от цялата страна, там са всякакви агенцийки на държавната администрация, представителства на чужди фирми за цялата страна. Там се изсипват основно парите от данъците, там фирмите си инвестират капиталите и т.н. Пир по време на чума в останалата страна.
80
4
 
22
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Хахаха, тука в коментарите има разни индивиди елитисти, били учили, били работливи, за това са успели. Тях не ги интересуват хората които отглеждат храната, хората които им поддържат системите, хората които ако имаха повече пари щяха да посягат към луксозни стоки и услуги, в които гореспоменатите са експерти. Бизнесмени, предприемачи, искат да оставят тези които очакват да им купуват стоките гладни.Това е нивото на бизнеса в България, абсолютни ***.
79
10
 
22
 
! Отговори
Хакер преди 5 години
Пиша код от 8 г. Сега съм на 32. Взимам около 6000 лв. след удръжките. Месечно ми удържат ДОО и Ддфл над 1800 лв. Доволен съм от стандарта, дразня се на лошо похарчените взети пари от мен от Държавата. Не ми е приятно да а си карам колата и да ми тракат пломбите чак по пътя.
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е една голяма черна дупка като тия във Вселената.Засмуква всичко което им попадне и един ден ще изчезне.
77
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
поредна победа на герб - изпреварихме Москва в класацията...
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха,ха Хърсев бил финансист!!!!!!!!!От тоя по-голям мошеник няма.Наскоро стана известно,че е един от участниците в схемата на пирамидата "Оне коин".А другия финансист е в дружеството Гарабед и Бе Наред.Та ако тия двамата са финансисти то би трябвало Премиерът да е с ранг на Папа.Да ,ама,не.
75
16
 
17
 
! Отговори
ники преди 5 години
700-800 лв заплата е стандартната за страната, в София такава заплата не същестува или съществува само на хартия, другите пари ги дават на ръка.Престанете да пишете неверни неща.
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разни миячи на чинии много взеха да разбират колко взимат програмистите по Света.хахаха
73
13
 
14
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Последните три години заплата ми се е удвоила. Взимам малко под 6хил. Жената взима 2.Не успяваме да си изхарчим заплатите.Не мога да кажа ,че се стремим към някакъв луксозен разхитителен живот ,но пък успяваме да се глезим с разни неща често.Покрай това ,че се храним в горе-долу читави ресторанти , масажи от време на време и разни други подобни наливаме доста пари в сферата на услугите. Нормално и там да се вдигат заплатите.
72
1
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Хърсев да обясни каква му е ролята в пирамидата с крипто валутата, понеже и неговото име се споменава там.Такива пишман финансисти да не се обаждат, понеже цените растат два пъти по бързо от заплатите. Или поне от заплатите на средностатистическите хора.
71
8
 
9
 
! Отговори
Програмист. преди 5 години
62, знам, че на запад вземат колеги с Java script над 10000 евра. Аз не съм алчен, а и живота в Бг ми харесва. Не бих емигрирал. Искам да си харча парите в Бг, а когато се наживея ще направя и 2 деца на Бг. Хора учете, има безброй академии и курсове в София. Един амбициран човек, за 2 години би бовладял програмен език на junior ниво, при нас заплатите стартират от 3 к чисто
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен67На кое цените са същите в германия?на евтините имигрантски наденички и на спагетите в магазините ли?кажи колко ти е наема в германия?
69
0
 
11
 
! Отговори
до dry преди 5 години
1350 с ваучерите, за транжор, с хиляда условия, прочети и надписите с малките букви на въпросните табели.
68
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как ще ме убедиш, че редовия софиянец е на 700-800, като била дават 1350лв начална и явно няма кандидати?Сигурно има и долнопробни същества, които не стават за нищо. Такива и за 100 на месец не стават.Ама за редовия. Не подценявай живеещите в София, независимо дали са софиянци.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65.Мъжки , щом ти харесва - седи си там ! Търкай и билетчета - може пък да изкяриш, кой знае ?
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много тъпо обяснение. Тогава защо в Германия цените са същите, че и по-ниски, а заплатите са в в пъти по-високи?