Животът в София поскъпва. Специалисти: Нормално, заплатите са високи

Увеличават се и туристите, подчерта Емил Хърсев
20 мар 2019 09:10, Красимир Ангелов
175

Българската столица София отбеляза сериозно изкачване в класацията на най-скъпите градове в света, като вече заема 90-а позиция. Париж е на върха в класацията на най-скъпите градове заедно с Хонг Конг и Сингапур.

Проучването сравнява цената на общите артикули в 133 града. Българската столица бележи сериозен скок в цените през последната година, като по този начин попада в топ 12 на най-бързо поскъпващите градове.

Финансистът Емил Хърсев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че цените са повишени, а заплатите били същите. По думите му в студиото на "България сутрин" доходите в София са нараснали и икономическата наука казва, че следва повишение на цените.

"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население", подчерта финансистът. Хърсев допълни още, че средната заплата у нас се вдига, а скокът на София в класацията за скъпи градове бил заради гаф в методиката.

Хърсев, заедно с с икономиста Гарабед Минасян обаче се съгласиха, че София не е България и животът в други градове в нашата страна не е толкова скъп.

"Тук разходите са повече и доходите са повече - съвсем нормално е. Животът в столицата не е толкова показателен за живота в страната изобщо. Той изглежда значително по-различен от столицата", каза Минасян пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
Статитик преди 5 години
Колко според вас е средната заплата чисто в София и колко в цифрово измерение чисто е нужно да бъде, за да се води нормален живот?
44
7
 
4
 
! Отговори
Заможен преди 5 години
до 44 Така е,ако всички са такива,няма да има кой да ни обслужва в магазините и кой да мие и чисти сградите.А ти какво мислиш,че трябва да стане.До вдигнат твоята заплата до моята,само че наготово,без ти да промениш,каквото и да е било,само държавата трябва да се промени така ли
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Заможен 41Не всички могат да са зъболекари,адвокати и програмисти.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гадни програмистиПрограмистите са много малък процент, има няма 20 - 30 хиляди в Българя. Толкова са малко, че не могат да вдигнат цените в София. В България няма ИТ бизнес, ИТ фирмите работят по западни поръчки и то не истински ИТ проекти ами поддръжка, тестване, доработка на стари проекти, в България няна кфалифицирани ИТ специалисти, повечето са с някакви школо за бързо обучение и малко разбират от материала, но повече и не нужно. И заплатите им не са толкова високи, само някои.
41
1
 
13
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Вдигнете на средната работна заплата устройва само депутатите,защото те вземат три средни заплати.А българина да работи за минимална заплата.8751
40
13
 
6
 
! Отговори
Заможен преди 5 години
до 32 Амии не съм ги питал всички ,колко вземат,но всички са добре.Само двама са програмисти,аз съм зъболекар,друг мой приятел е зъболекар,трети е фармацевт,всички имат добри доходи,защото сме положили много усилия за това
39
4
 
6
 
! Отговори
Съветник преди 5 години
Взимайте пример от Лос Анджелис и си живейте в колите.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таджиките и узбеките гастарбайтери в Москва живеят по добре от българите черноработници които мизерстват в Берлин и мият улиците срещу жалко заплащане.
37
6
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 30Съвсем скоро даваха за римляните, дето работят в "Чистота" и събират с камион боклуциte от контейнерите. Ами заплатата им е 2000 лева, на шофьора 3000. Лично си го казаха хората
36
15
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните взимат високи заплати. Аз съм на много висока заплата и всички мои познати демократи взимат високи заплати и се ползват с висок стандарт на живот. Само мързеливците и некадърниците са с ниски заплати и стават сутрин в 6 часа да блъскат цял ден за надника да могат да си платят сметките и да купят храна на децата си.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът се надува, надувайте, момчета, да стане на парчета, БУМ!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗаможенДобри пари?Бихте ли могъл да говорите в цифри?
33
10
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Без коментарЕхеееееее.....хахахахахахаха :) Те колхозниците взимат значи повече от всички в Западна Европа :) В Италия средната заплата е 1500 евро :))) Що ли обаче не съм чул някой западняк да емигрира в Маскве :) Те затова ли жените им работят на Ред Лайт Дестрикт в Амстердам и се чудят как да излъжат някой западняк или американец. А знаеш ли, че в Нигерия и Сомалия взимат по 5 000$ минимална? Що се излагате като цървyли не ми е ясно само. Сякаш всички са балъци като вас :)))))
32
3
 
13
 
! Отговори
гадни програмисти преди 5 години
само гадните програмисти взимат високи заплати и всичките идват в софия и вдигат цените на всичко и цените на жилищата растат заради тях. ясно е че трябва прогресивен данък за тях.
31
16
 
3
 
! Отговори
Заможен преди 5 години
До 30-това,че твоята заплата е ниска,не значи че средно на всички е ниска.При мен всички,които познавам вземат добри пари и никой няма проблем с липсата на пари.Не чакай държавата да ти оправи живота ,а направи нещо,за да ти се дават повече пари.Ти искаш държавата да ти оправи живота,като по възможност да не те притеснява и затруднява.Е не се забогатява така
30
7
 
18
 
! Отговори
Без коментар преди 5 години
Средна заплата Москва - 2700 долара.Средна заплата София - 630 долара.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високи заплати?Може ли да се говори в цифри?Моля не пишете "шофьор на тролей-2000лв" Не пишете брутни заплати няма см.Заплатите в София са по ниски отколкото заплатите във Конго.Столицата на Конго.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население"При бай Тоше при проваления социализъм България беше сред 30те най-развити икономики в света и със среден европейски стандарт на живот. На туризма не се разчиташе, само ако може да дойде отгоре малко валута от западни туристи, иначе българите почиваха на символични цени в почивните станции на предприятията. А днес в ЕС сме икономика на сменяне на чаршафи.
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Марин Дринов гpoбa му да се издъни затова, че е предложил София за столица пред Великото народно събрание във Велико Търново. Интелектуалци, а не революционери дето ще управляват България забрави. София провинциалната столица: от 10 000-но кално и мpъcнo село за две години (1882г) нараства на 200 000 след като цвета на нацията се преселва там. Никоя нормална държава в света няма столица разположена в западния край на територията си. В най-лошия случай е в централната част на дадена държава.
26
0
 
20
 
! Отговори
Danniboy преди 5 години
Не изцяло вярно сравнение с Москва. Толкова поляризирана столица vs привинция България няма. Все повече хора, които не изкарват големите пари в София, а само плащат наеми и свързват двата края ще се усетят, че е по-добре да се върнат откъдето са дошли. Трябва само малко да живне провицията за да разберат, че вместо 2 хил и наем/ипотека в София се живее по-добре с 1000 в малкият град. Тогава всичко ще си дойде на мястото. Ще ми се да вървим към Германия - равномерно развити райони (без ГДР).