В "Лозенец" искат строежа на "Златен век" да спре

Настояват първо да се установи законен ли е строежът
Обновена: 1 апр 2019 16:12 | 1 апр 2019 16:00, Екип на Investor.bg
40
В "Лозенец" искат строежа на "Златен век" да спре

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 Хората от Инициативен комитет „Лозенец“, които доскоро искаха Небостъргачът на фирма „Артекс“ на столичната улица „Златен рог“ да бъде съборен, а председателят на ДНСК Иван Несторов да подаде оставка, засилват натиска си и вече настояват за още една оставка – тази на заместник-министъра по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Причината е, че вече нямат доверие на институциите, които трябва да осъществяват контрол по казуса „Златен Век“. 

На своя пресконференция в понеделник те също така поискаха да се спре строителство, да се разруши незаконно построеното и да се преработи планът, така че да отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София.

Според представителите на комитета незаконно е всичко, което е построено след изтичането на строителното разрешително през ноември 2017 г. Освен това от Инициативния комитет са поискали среща с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, за да отправят официално към нея исканията си и да поискат тълкувателно становище дали решение на Върховния административен съд по други казуси, като този в Бургас, могат да се прилагат и в конкретния случай, както и дали поправката „Артекс“ в Закона за устройство на територията има обратно действие.

Никола Вапцаров от ИК разказа за среща с омбудсмана Мая Манолова и нейния правен екип, който е разгледал всичките становища и жалби на комитета до момента и е потвърдил, че насоката е правилна. От екипа на Манолова са обещали да сътрудничат за среща с Аврамова, за да се намери решение по казуса.

„Нещата ще опрат до Петя Аврамова и премиера Бойко Борисов, защото виждаме, че останалите институции нямат желание да си мръднат пръста, така че да бъде изпълнен законът“, каза Вапцаров.

В сряда от 18,30 часа ще има протест пред сградата „Златен Век“, на който ще присъства и самата Манолова. От ИК уточниха, че протестът ще бъде срещу незаконното строителство по принцип, а не само срещу конкретната сграда, както и срещу институционалното бездействие и срещу „корупцията, която е прояла цялата държава“.

Кои четири лъжи бяха опровергани вижте в продължението на материала в Investor.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Всички тези строежи са по Европейски програми май?
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лозенец се намира кварталната десница и либертарианците на София. Вместо да се радват на небостъргачите, както техния идол Айн Ранд, те спират "Атлас да изправи рамене". Ментета, както винаги.
5
3
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Строежа ако...спре,каня строителите и фирмата...отличник да строи същия...небостъргач в Кривунделово,в...идеалния център.Ползите ще са повече,чист въздух,простор,панорама над поля и гори и много...клиенти,защото на всички Лозенец и кв.Изток им омръзна,освен на гербаджийската...върхушка.Ама те пусто,сиромашко не видяло и те ще...мирясат,кат си вземат по 2-3 апартамента на Латинка и до Японското...посолство(където също има...изкоп).
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да беше само в Лозенец ! Цяла София е надупчена на решето от никому ненужни строежи, но като гледам на никой не му пука и не протестира !
3
3
 
8
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
хубавое!
2
4
 
21
 
! Отговори
Филип Тотю преди 5 години
оставки в ДНСК са задължителни!
1
5
 
23
 
! Отговори
Николова преди 5 години
Поредното абсолютно безумие в Лозенец!!!