Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!

Цените на имотите расте, да си купиш дом става все по-трудно
Обновена: 2 апр 2019 08:53 | 2 апр 2019 07:00, Петя Славова
199
Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!
Снимка: архив, Булфото

След покачването на цените на имотите в София, стана ясно, че всяка трета сделка на жилищния пазар е в най-ниския ценови сегмент, предаде "Монитор".

В повечето случаи става въпрос за панелки в периферни квартали. "Най-евтините жилища в София са в района на "Обеля", въпреки метрото”, казва специалистът по продажба на имоти Наско Атанасов. По думите му цените там са ниски, защото удобният транспорт до там, най-вече наличието и от доста години на метро, не може да компенсира околната среда. "Панелките обаче се търсят, защото продължават да са по-евтини. На квадрат излизат от 750 до 800 евро и само в единични случай стигат до 850. Сред евтините квартали е и "Люлин", като най-ниски цените там са в пети микрорайон”, уточнява брокерът.

Още по темата

Атанасов обяснява, че в София има и по-евтини жилища за максимум 650-700 евро, но те са за имоти в стари блокчета строени през 50-те години, които под покрива нямат плоча, а гредоред. „Става дума обаче малко на брой сгради”, поясни той.

Според него не повече от 40% от сделките с жилища в София са с панелки. Причината за това са основно проблемите с финансирането, защото за такива имоти банките не отпускат ипотечен кредит за висок процент от цената купуваното жилище.

На противоположно мнение е Константин Пандов от ЕППИ. Той смята, че сделките с панелни жилища намаляват на фона на новото строителство и предлагането на нови апартаменти расте. "Делът на продажбите на панелките пада, защото намалява и относителният им дял от целия сграден фонд в София. 20-30% само са панели, докато преди бяха половината. Към двейсетина процента са сделките с панелки”, уточнява той.

По думите му най-ниски са цените на жилищата в кварталите "Обеля", "Левски", "Надежда", "Люлин", "Сухата река".

"По начало кварталите в столицата си имат определен имидж, който не се променя дори с подобряване на инфраструктурата, като пускането на метро, например. Търсене на панелки обаче винаги има. И се продават бързо и лесно. В „Обеля“ например двустайна панелка, без подобрения, но в нормално състояние, може да се купи за 48 000 евро. Санирането не качва цената, но пък прави офертата по-интересна за кандидат купувачите и сделката става по-бързо”, допълва Пандов.

Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че най-ниската оферта за нормален двустаен апартамент, готов за живеене, от поне 60 квадрата в момента в столицата е 34 500 евро. Жилището е на последен етаж в стар шестетажен блок в "Дружба-1".На единица площ предлаганата цена излиза под 540 евро.

В друг от евтините квартали на София - "Люлин" най-ниската оферта в сегмента е 37 000 евро за 64 квадрата на четвърти етаж в блок в първи микрорайон. В "Обеля" на този критерии отговаря имот от 53 480 евро, намиращ се във втората част на квартала.

В "Надежда" от 1 до 4, двете части на „Връбница” и ”Свобода” най-ниската обява е 37 000 евро и е за жилище от 65 кв. м на последен етаж в стар 4-етажен панелен блок. Подобна е конюнктурата и в североизточните квартали "Левски", "Хаджи Димитър” и "Сухата река”. За най-евтината панелка там се искат почти 74 700 лв. Имотът е на последен етаж в "Левски-В”.

В елитните райони офертите са над 1000 евро/кв. м. В елитните квартали на столицата офертите за жилища във всички случаи са над 1000 евро за квадрат, сочи справка в имотните сайтове. В "Изгрев" най-евтиният двустаен се предлага за 76 350 евро, като жилището е на партера и цената му на единица площ с общите части доближава 1100 евро. В съседния квартал „Изток” най-ниската цена на квадрат за нормален двустаен е цели 1357 евро, като за най-евтиния имот се искат 95 000 евро. В случая става дума за жилище на последен седми етаж на тухлена сграда, строена преди 42 години.

На подобен етаж, но в друг престижен квартал "Иван Вазов" най-ниската цена и то за двустайна панелка е 105 000 евро или по 1544 евро на квадрат. В близкия "Лозенец" минималните цени са малко по-ниски. Там дъното на офертите се държи от двустаен от 66 квадрата, за който се искат 62 570 евро. Има и оферта по-ниска с 5-6 хил. евро за почти същата площ, но при нея става дума за жилище на две нива, като второто е в сутерена. Дори и за него обаче цената на квадрат е около 750 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
15
 
! Отговори
Глад и мизерия преди 5 години
Глад и мизерия ни чакат !!! Идва дългова кирза и имотният балон ще се спука !!! Хората ще затънат в дългове !!!
160
5
 
6
 
! Отговори
Идва криза преди 5 години
Идва криза !!! Имотния балон ще се спука !!!
159
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайните квартали, комуниста навремето е проектирал пространство и инфраструктура. Има широки булеварди, нормални отстояния между блоковете, канализация и детски площадки. В новите южни квартали на София е пълна лeш. Теснотия, смрад, липса на паркоместа. А за качеството на новото строителство няма смисъл да се коментира. Зле!
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драгалевци също е краен квартал....
157
1
 
25
 
! Отговори
чекист преди 5 години
Статията е некоректна. Евтини жилища има и в южните квартали на София, при това с лични асансьори и по две, три паркоместа и тераси.
156
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди час имаше статия за Пловдив,в която пишеше че 1/3та от Пловдивските апартаменти,са купени с цел инвестиция.Нови и необитаеми апартаменти.Хората с крадените пари имат с десетки апартаменти,а работищите на заплата,панелка в крайният квартал.И не е сигурно че ще се издължат на банката,защото с едната гола заплата не става.
155
8
 
3
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 5 години
Глупости...поредните внушения на червената мафия БСП
154
0
 
12
 
! Отговори
БАСИ преди 5 години
До До 158 Сега средния Българин стия доходи и след 200г няма да може да има ново жилище
153
3
 
9
 
! Отговори
до 162 преди 5 години
Много си прав за *** тогава.А нима сега не е същото.Къде са членували преди 30 години днешните ни управляващи според теб?Иначе,че бяха гадове-така си е и до ден днешен смятам,че ни трябва генерал Пиночет.Ако се появи такъв с две ръце за него бих гласувал!
152
1
 
8
 
! Отговори
до 168 преди 5 години
Аз не вярвам,че са купили на толкова тънки цени.Така са ги декларирали за да платят по малко данъци и такси.Вероятно и фирмите построили сградата така печелят по нещо.Обаче сега ситуацията е патова-никой няма да признае,че е платил повече,а е декларирал по малко!Нито фирмите,нито купувачите.
151
2
 
18
 
! Отговори
до 164 преди 5 години
Много си прав-взел си не си го купил.Дали са ти го на символична цена.Подобни думи чух от военен-"министърът ми е дал апартамент".Затова за вас соцът е бил супер-лежиш 20 години в поделението,чакаш 27 пенсии на куп и апартамент бонус.А обикновените хора как се мъчехме тогава ти не знаеш.Седем години съм чакал да ми свържат телефон.Кола и апартамент никой не ми" даде".Заплатата ми беше такава,че с три заплати купувах пералня примерно.Въпреки,че тогава не можеш да я намериш за да купиш!
150
0
 
8
 
! Отговори
dwsfsf преди 5 години
В София пазара замря всяка втора платена публикация вече е за Пловдив!:)
149
1
 
2
 
! Отговори
Гуте преди 5 години
зависи кой купува. Както виждаме някои купуват на народни цени, други на преференциални /Цецо, Цецка, Веждата, директора на противокорупционната КПКОНПИ, онзи заместника /не му помня името/ и една жена имаше. А, и за онзи съдията - синчето му и за него излезе информация в пресата, Сарафа, май беше.
148
3
 
16
 
! Отговори
сина преди 5 години
До Анонименнарода ***, купува като невиждал, а по-гяволите по околните села тръгнаха и към Витоша. Преди 4 години купих жилище за 40000 евро, сега същото струва 80000 евро, а заплатата ми е мръднала от 1500 на 1800. Значи сега съм доста по-беден, като сложим и инфлацията, която е жестока последните 3 години. Евала Бойко, евала Цецо, последния поне пазарува на ретро цени
147
14
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
В София преди 1989 година жилищата бяха голям проблем - имаше огромно преселение на хора от цяла България в София и жилищата бяха дефицитни.София през 1939 година е била 401 хиляди човека, през 1965 е била 802 хиляди, а през 1985 е била 1 милион и 122 хиляди човека. Сега в София живеят под 700 хиляди човека, а останалите дето се водят жители на София, са извън България и въпреки това жилищата пак не достигат и цените хвърчат в небесата.
146
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че по времето на "лошия" соц взех ведомствен апартамент, а после и синът ми и дъщеря ми също успяха да вземат ведомствени апартаменти, които изплатихме през 1997 година. Иначе трябваше да направиш заменка с някой, за да си купиш апартамент, че с тези дето ги купувахме от общините, бяха са доста години чакане с онези лихвоточки. Двустайна панелка в Младост, София от 65 квадрата жилищна площ струваше 13-14 хиляди лева. Сега тази същата панелка, остаряла с 50 години, струва 100-120 хил.евро.
145
11
 
39
 
! Отговори
До 158 преди 5 години
Да, ама само вие, комунистите ги раздавахте тези жилища а ние, простосмъртните, трябваше да чакаме по списък 24 години, събираха се някакви точки, търсеха се връзки, шуробаджанащината беше СТРАШНА и нищо не помагаше на нас простосмърните да избягаме от 20-30 години чакане.Много жестоки бяхте, затова сега сте бесни че, всеки който печели и тегли заем може да си купи и то без вие да го "разпределяте". Червената "буржоазия" през това време, живееше в центъра в конфискуваните апартаменти.
144
6
 
42
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 5 години
Не е вярно, фалшива новина. Хората около мен масово взимат просторни жилища в затворени комплекси. Има подем и се усеща. Ето мен преди нищо не съм работила, евродепутат станах преди 10 г., земам 20000 евра на месец, доволна съм и пак ще стана. *** Мейдел пък, е само на 31 години, а вече изкара 5 г. кат евродепутат, и тя добре се справя момичето. Извод - станете и вие евродепутати.
143
0
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
За да има Златен Век за едни, трябва на има Голямата чума за много други.
142
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При лошия социализъм държавата строеше по 70 хиляди нови жилища годишно, отделно и хората сами си строяха къщи по села и градове. От неграмотни и некъпани селяни , живеещи в кирпичени бордеи без ток и вода за едно поколение станаха граждани с претенции.Държавата продаваше жилищата по себестойност, а наемите на ведомствените жилища бяха смешни -6 лева месечен наем за 60 кв. апартамент.Ама пусто, искахме да живеем като в американските филми.Е, получихте ли си го?заживяхте ли като в американските филми?