140-години София като столица - градът със стоте лица!

Честит празник на всички столичани и гости на града
3 апр 2019 09:20,
36
140-години София като столица - градът със стоте лица!
Снимка: Pixabay

Днес се навършват 140 години от обявяването на София за столица на България. По този повод от Столична община са планували тържествено отбелязване и множество културни прояви из целия град.

Още по темата

Решено е София да стане столица на България на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България, което се е състояло във Велико Търново, пише БТА.

Днешните чествания ще започнат с архиерейска света литургия в присъствието на българския патриарх и софийски митрополит Неофит в 9.00 ч. в храма "Света София".

От 11.00 ч. ще има церемония по освещаване и връчване на знамената на столични училища, която ще се състои на ул. "Оборище" и пл. "Свети Александър Невски", с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър и в присъствието на патриарха.

Празничен ретротрамвай ще се движи между 16.00 ч. и 18.00 ч. по маршрут от пл."Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", ул. "Алабин", бул. "Мария Луиза", Централна гара, бул. "Христо Ботев" до пл. "Възраждане". Часовете на тръгване от пл. "Възраждане" са 16.00 ч., 16.40 ч., и 17.20 ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

Изложбата "Да съградиш столицата" ще бъде открита от 17:00 ч. в Градската градина. Експозицията представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч. ще започне концертът на Софийския духов оркестър на Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Княз Александър I" ще има празнични илюминации.

В празничния ден с вход свободен ще са Регионалният исторически музей в София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
10
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Центровете дори столиците на "освободените" държави и народи в РФ не са така дамгосани с имена на руски улици, булеварди, черкви, паметници и площади както е София !Не случайно наскоро руски издания писаха, че София е най-московския град извън Московията !Докато това не се промени България няма да се еманципира от Московската Орда !
8
9
 
8
 
! Отговори
Столичанин преди 5 години
Честит празник на всички столичани !!!
7
4
 
10
 
! Отговори
изедници преди 5 години
До РеставраторОбезличиха Ромелията и столицата и Пловдив! Всичко извън столицата зарадна!!!
6
4
 
14
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
140 години София московско предградие !Погледнете Центъра: всяка втора улица и булевард - руски, всяка втора черква - руска, все втори паметник - руски, най-голямият площад - руски, най-голямия паметник - ***.Държавата - Президент, Премиер и Парламент се водят на руски адрес: булевард княз Александър Дондуков-Корсаков !Кое и' е българското на София !?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление откакто града се управлява от некомпетентни и алчни същества, става все по-грозен. Не може хора без усет, образование и морал да правят красиви неща. Това презастрояване, блок до блока, връщане на някакви измислени междублокови пространства на измислени собственици за да строят. Община без позиция и визия за града, всичко се прави на парче и не се мисли за бъдеще. Новите неща са по-грозни от старите, а това да се съхратява духа на центъра просто липсва.
4
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Днес да живееш и работиш в София е психичен и физиологичен тормоз за тялото и душевноста на индивида!
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдив пасва по добре за столица а таа София дето си говорят на страннен диалект и Депутатиите им такива в тоа скапан софийски Парламент
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най ужасно изглеждаща столица. Много други градове в България изглеждат много по добре от Фънди сити.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник!