Без WC: Туристи с часове стискат, опознавайки и обиквайки София

Туроператори сигнализират за пореден проблем
5 апр 2019 11:00, Петя Славова
128

10353 гледания   |  Още видео
Туроператори сигнализират за пореден проблем. Чуждестранните туристи, които са решили да посетят София, няма къде да отидат до тоалетна или дори да пият вода. Сериозен проблем е и липсата на места за паркиране на автобусите, които превозват туристите.

Проблемът възниква през 2017 г., когато с наредба бе забранено паркирането на автобуси около храм-паметника "Александър Невски".

Собственик на туристическа агенция Светослав Велков е сигнализирал Министерството на туризма за проблемите, но все още няма отговор. Велков призна пред репортер на Bulgaria ON AIR, че и не очаква да получи такъв.

"Имаме проблем с паркиране, тъй като то е ограничено само до 15 минути. Това трудно може да се спазва логистично. Самото място не е обезпечено откъм козирка и най-вече няма тоалетна. Обществените тоалетни са кът. Предупреждаваме туристите, молим ги да стискат в автобуса и търсим най-близката бензиностанция, където да ползват тоалетна", обясни Велков.

Екскурзоводът Марина Бакахурова също посочи като сериозен проблем местата за паркиране около "Александър Невски". Чуждите шофьори са гонени от мястото и не разбират къде трябва да отидат.

"Най-важното е остават ли доволни туристите. Спира автобус зад "Александър Невски", някой казва, че има естествени нужди и няма къде да отиде. Обиколката преминава в посока джамията и единствената тоалетна е в подлеза на Източната порта. Почваме да се молим на заведенията хората да влизат - понякога казват "да", понякога - "не". Многократно е писано до общината, но няма никакъв ефект", сподели тя в ефира на "България сутрин".

 


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Поредният смешен плач. В автобусите има тоалетна.
Петенце, пише се "собственикЪТ Светослав".
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туроператорите да искат от общината да направи паркинги единствено за туристически автобуси с тоалетни към тях.И не в центъра на града.Нямат място до "Александър Невски".Във всички европейски градове тур обиколките се правят пеша с бутилирана вода и тоалетни в заведения,бензностанции,молове.Стига глезотии и простотии.
113
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
България е по-напреднала от Китай защото китайските тоалетни са без врати. А иначе и Китайците използват популярната технология "дупка в пода".
112
0
 
7
 
! Отговори
Джоко преди 1 година
Туристите да ги водят пред парламента и да им обяснят че там трябва да се облекчат. Това е стар български ритуал за късмет и заявяване на гражданска позиция.
111
3
 
2
 
! Отговори
Петков преди 1 година
Правото на безплатни и чисти тоалетни за всеки да се запише в конституцията. България ще се оправи тогава, когато си оправи тоалетните.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Град без никаква визия и пропита от корупция община!
109
2
 
6
 
! Отговори
Изумен преди 1 година
Чета коментари и се чудя, дали пък не си заслужаваме съдбата като народ? Такива прости изказвания има,че ме е срам: В цяла Европа било така, Ми да си сложат памперси, какво ни пука за чужденците, а българите, Да ходят в тоалетните на автобуса....Жалка картинка! Винаги е имало значение каква е летвата, по която скачаш, а тази на някои коментари е мнгоооо ниска
108
1
 
12
 
! Отговори
Кали62784 преди 1 година
Много сте тъпи,бе!
Не става въпрос само за туристите.
Ама София за това е изпонапикана,защото мъжете,които най-много са коментирали темата,явно ходят по дворовете и където им падне.
Колко познати имам,които вършейки работа из центъра идват в нас заради тоалетната.
Щото кафетата отварят по-късно,а обществени тоалетни,НЯМА!
И аз съм била в чужбина,ИМА,ако искате да знаете!
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на местата на обществените тоалетни сега има кооперацийки с букви на артекс за гоуемци. няма нужда от разрешителни шото предназначението не земята се не променя.
106
10
 
0
 
! Отговори
Герге преди 1 година
Като не им харесва да си ходят. Като видя турист го гледам лошо за да знае, че не е добре дошъл. Който не е доволен от работата на нашето Данче също да си ходи.
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Барселона има 4 обществени тоалетни. В МОЛ-овете около центъра са платени. На който му се чишка в кафето и да си поръчва.
104
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм одбре. На мен туристи не ми трябват.
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вараврска държава ...
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98

В Рим баш па полицията ...
101
0
 
13
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 година
Тоалетни, къде ли бяха до 1989 година близо до площад Славейков?!
Имаше тоалетна в парка, който сега е до НДК близо до ул. Фритьов Нансен. Имаше тоалетна в градинката при ул. Солунска и ул. Ангел Кънчев. Имаше тоалетна до градската библиотека, която сега е хотел, пред Народния театър. Имаше тоалетна до църквата св.св. Седмочисленици. Имаше тоалетна и при църквата Свети Георги. Имаше и при Графа и Евлоги Георгиев и на Орлов мост и разбира се до Александър Невски.
100
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм на туристически обиколки в много държави, никаде не съм ползвал обществена тоалетна. Групата влиза в някое заведение, хората правят оборот на заведението и ползват тоалетната. Обикновено има и безплатно кафе за гида. Хората са го измислили, само в БГ някой чака да се направи закон.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсакъде по света, където съм ходил е същото - няма тоалетни, няма къде да пиеш вода, няма къде да седнеш да си починеш. Целта е да се направи оборот на заведенията. До преди 30 години в София се мислеше за хората, а не за заведенията, но сега не е така.
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У Рим до Ватикана се спира само за слизане и качване. Забавиш ли се полицая идва. Тоалетна няма, хора бол. Ай стига сме си плюли държавата!
97
1
 
5
 
! Отговори
А преди 1 година
Защо в централни хали има безплатна тоалетна а в централната джамия НЯМА ?
Няма и шкафче за мръсните чорапи.
96
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли достатъчно, София в каква тоалетна се превърна сама по себе си? А и, където и да съм ходила в Европа, не съм забелязала също да има тоалетни, освен в парковете евентуално, но то и ние си имаме такива ...