Срещу замърсяването: Компостиране в Студентски град

Западнало място в района превръща отпадъците в тор
15 апр 2019 14:12, Петя Славова
1

Компостирането е метод, чрез който отпадъците се превръщат в органична тор. В София има две зони за компостиране, като една от тях се намира в Студентски град. След дълги години студенти върнаха към живот тази пред болк 42 и ѝ придадоха нов облик.

В "България сутрин" организаторът на реновирането на зоната за компостиране Гергана Димитров обясни, че превръщането на отпадъци в тор може да отнеме между две седмици и година. Тя също така допълни, че е важно зоната, където се намира съоръжението трябва да бъде на сянка.

"В зависимост от количеството на отпадъка превръщането му в тор може да отнеме между две седмици и една година. Също така зависи от времето и големите на остатъците, които се слагат вътре. Има няколко основни правила на компостирането - трябва да има баланс между зелена и кафява маса. Важно е зоната за компостиране да бъде на сянка, частиците да се разбъркват редовно, за да могат по-лесно да се смелят. Смятаме в бъдеще да направим зоната социално място. За момента тя се заключва, тъй като предният компост е бил откраднат", каза Димитрова.

Нейната приятелка Любомира, която също участва дейно в реновирането на зоната за компостиране разкри, че оправянето на обекта е отнело няколко месеца.

"Хората могат да носят в зоната всичко растително, но не и животинско. Това място е западнало с годините. През 2013-та откриват зоната за компост заедно с още една в Княжево. С времето обаче тя запада. Реновираме зоната от края на януари до сега. Надяваме се тя бързо да стане доста популярна сред студентите", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари