Инвестистори звъняли на арх. Здравков, гонили си интереса

Главният архитект коментира и бъдещето на Борисовата градина
20 май 2019 16:08, Йордан Бързаков
9
Инвестистори звъняли на арх. Здравков, гонили си интереса
Снимка: БулФото

Гланият архитект на София Здравко Здравков е нямало да презавери разрешителното за строежа на небостъргача "Златен век", ако собственикът на "Артекс" - арх. Пламен Мирянов, не го беше оттеглил. Това каза самият той пред bTV.

Здравков потвърди, че тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 година, от "Артекс" са имали едногодишен срок да го презаверят. Подали и такова искане, но скоро то било оттеглено.

"Бяхме подготвили такъв отказ - отказът не стигна до подпис", коментира главният архитект на София.

Той сподели, че семейство Мирянови вече не му пращат смс-и, както се е случавало преди и че преди две седмици имал среща с тях, за да обсъдят други техни проекти в София.

Още по темата

Въпреки това, Арх. Здравков изтъкна, че му звънят и други инвеститори, които "си гонят интереса".

Той коментира и новата наредба за подредена градска среда, която беше представена миналата седмица. По думите му, Столична община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица.

"Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обхваща единствено четири улици в София - ул. "Цар Шишман", ул. "Граф Игнатиев". ул."6 септември" и ул. "Солунска". За тези зони направихме тези градски стандарти", уточни Здравков.

Планът ще бъде подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на един месец.

Собствениците на жилищата в засегнатите райони пък, ще имат срок до 3 години, за да изпълнят стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

Архитект Здравко Здравков коментира и подробния устройствен план на Борисовата градина в столицата, заради който влезе в пререкания със спортния министър Красен Кралев. Миналата седмица, Кралев изтъкна, че планът не е съгласуван с министерството, което е един от най-големите собственици на имоти в парка. Според него, новият план не предвиждал строителството на нови спортни обекти, което можело да се окаже проблем в близко бъдеще.

Здравков обясни, че изготвеният план ще бъде представен чак на 5 юни и от министерството могат да внесат своите мотивирани предложения.

Той също така изрази личното си убеждение, че мястото на Националнич стадион "Васил Левски" трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен.

"Сега обаче не е така - според някои изчисления в момента на 1000 човека в София се падат 600 автомобила" - каза арх. Здравков.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
неграмотен преди 3 седмици
До Анонимен

а какво ли значи инвестиСтор??
8
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Няма как да преместят мястото на националния стадион Васил Левски! Могат да преместят стадиона, но не и мястото.
7
1
 
6
 
! Отговори
anon преди 1 месец
"Той също така изрази личното си убеждение, че мястото на Националнич стадион "Васил Левски" трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен.
" .... това който го е написал моля, да не се занимава с писане повече...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като прочетох нов стадион и настръхнах.
На Славейков една пейка е 10000 представяте ли си един стадион колко пейки има.
5
3
 
6
 
! Отговори
ТИПИЧЕН ГЕРБЕРУН преди 1 месец
Крадлив и страхлив
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Звънели се пише и изговаря, неграмотни ***...
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе архитектче, на всички е ясно, че не само ти звънят. Има инструктажи, набиване на канчето , като не слушкаш. Не се прави на герой. Някой си му пращам СМС-и, той си трае година и сега със задна дата иска да се изкара велик.
Тук някой отдолу пише че не било правилно един човек да решава дали да се строи сграда. Да, така е, но едва ли този смехурко решава нещо в София. Знаем че у нас, в цялата страна един друг решава сам кое какво да се прави
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен не ми харесва, че един човек решава дали да са строят сгради за милиони, това е законово заложена корупция.
1
4
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Управляват ни - едни дребни алчни малки хорица- с нищо по особенно от нас -нито са умни нито са велики архитекти- Просто са безобразно алчни и се мислят за богоизбрани!