Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!

Едва 24% подкрепят идеята столицата да приеме още много жители
Обновена: 20 юни 2019 14:15 | 17 юни 2019 16:37, Красимир Ангелов
127
Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли София да поеме още един милион души население?

Според плана на София, приет преди 10 години, столицата може да поеме още 1 милион души население. Данни от ново изследване, при съществуващия жилищен фонд показва, че столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" обаче, столицата реално не може да си позволи толкова много нови жители. Според него хората трябва да си зададат въпроса каква ще е ползата на града и живеещите в него, ако тези цифри бъдат достигнати.

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Може ли София да приеме още 1 милион души население? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в своята традиционна анкета, в която участие взеха 3694 души.

Резултатите показват, че хората не са особено сигурни в твърдението, че столицата може да нарасне още и едва един от четирима запитани подкрепят подобно твърдение. Едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами жителите на София да дадат малко левче за инфраструктура и в България, а не само хората от България да дават за инфраструктура в София. И да вземат Софиянаци да дадат и някое левче и за някоя магистралка в България (Варна-Бургас примерно), а не само България да дава левче за магистралка само от/към София!
86
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София може и трябва да поеме всички роми. Така по-лесно ще се интегрират в големия град, а българите от страната ще си отдъхнат.
85
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София спокойно могат да живеят 10-15 милиона. Но трябва се преосмисли политиката за строителството. Трябва се строят основно небостръгачи и подземни паркинги навсякъде. Така пространството се усвоява много по ефективно. Така правят в развитите държави, хората си ценят земята.А България навсякъде сторят разни грозни 4-5 етажни коптори, без подземни паркинги и без никаква ифраструктуира около тях. В много квартали дори няма канализация. Само заемат пространството.
84
7
 
0
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 4 години
В капиталистически свят е нормално градовете да се урбанизират. При капиталистическият строй например САЩ през 80-те се набляга на сектора търговия, услуги и нови технологии. В СССР точно обратното опитват се да се допържа големи селски маси основно за колхози, т.е. набляга се основно на земеделие и индустрия. Докато урбанизираната градска среда в САЩ се увеличава и търговията върви естествено и икономиката напредва. СССР с компактното селско население в последствие се разпадна.
83
2
 
37
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Питали софиянци дали провинциалистите им пречат...2% отговорили с НЕ, 3% с ДА, а 95% възкликнали - " - Е какво ви пречим!..."
82
1
 
4
 
! Отговори
смях преди 4 години
до Антон 64. Антоне, желая ти просперитет на теб и на твоето семейство. Това е сбъдната мечта за всеки !
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По лесно е да се развива един град в една държава отколкото да се развива цялата държава по икономично е, така че като се търси икономия ще виждаме подобни предложения , но това означава че нямат намерения да се инвестира извън София така че не виждам хората да имат избор.Ще се тъпчат в София ,само тези които успеят да станат финансово независими ще живеят извън София, проста икономическа обосновка за създаване на бързи работна места при минимални инвестиции.
80
0
 
34
 
! Отговори
смях преди 4 години
София може да поеме население в цялото софийско поле и да бъде дори 10 млн. Само не е ясно от къде ще дойде населението. Защото с тоя темп на обезлюдяване на България, скоро ще има 2 - 3 млн софиянци и всичко останало ще е руини и пустош.
79
4
 
10
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
49,Много ти се ще някой да забранява колите. Нямаш и завиждаш? Сериозно... Никъде не забраняват коли, но пък рядко има толкова задръствания като в София. Защо? Планиране. Виена- имаш метро, влакове, трамваи. Картата е 18 евро за седмица, 300 евро за година. От края до центъра се стига за 15ина мин и чакане над 2-3мин или да вървиш пеша над 500м от спирка не съм видял. Има куп огромни паркинги да спреш там и да вземеш градски транспорт. Няма мизерни автобуси и т.н. Коли почти не се карат.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Е да ама в София бандити не бият и не крадът хора по улиците като в Лондон.Нито групи талибани изнасилват момичета в някой парк и никой нищо не може да им направи.
77
0
 
2
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
48,Как реши, че Пловдив се е отказал? Да си припомним историята. Бил е столица малко. След Сан Стефано, обаче, идва Берлинският конгрес. България се дели на две- Княжество България и Източна Румелия. Столицата остава в Източна Румелия и става пак част от Османската империя. Така за княжеството се търси нова столица и се избира София. След Съединението просто Румелия става част от княжеството, което си има вече столица.Та... Я пак кажи кога Пловдив е отказал да е столица.
76
0
 
4
 
! Отговори
до Пламенчо преди 4 години
Ами колко население имат въпросните д-ви, а ? Помисли малко що са им многомилионни столиците, не са изчезващ вид като нас.
75
11
 
0
 
! Отговори
пламен преди 4 години
Повечето *** не знаят,че в Европа столиците са над 2 милиона. Срам е за столица да има толкова малко население колкото валенсия или мюнхем
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AnonimИ то с лошо качество, подкрепям
73
4
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вътрешна миграция - към София.Хитри българи, пратиха децата си, да учат и работят в София.Това е положението.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София става все повече наркотично гето.
71
0
 
10
 
! Отговори
Кочината преди 4 години
става все по претъпкана, а поради това и по кална и смръдлива. Ходете...тикайте се всички...,че да може да се биете у гръд,че живеете в София.
70
1
 
4
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
Изобщо, ако човекът с коментара за наличните жилища е искал да каже, че няма глад за апартаменти и цените растат не поради гладен пазар и се презастроява спекулативно, анкетата е за съвсем друго.А тълкуванието би трябвало да е просто- жилищата са прекалено много и балонът се надува с лъжа, че няма. Всъщност свободни жилища бол.
69
2
 
13
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
София е 492км2, Хонконг е 1106 км2 и с 7-те си милиона е едно от най-гъсто населените места, сега който и 7-ми клас има завършен на база тази информация може да си сметне, че София при още 1 000 000 души ще мине Азиатска държава или ще станем бълна ***, защото Няма Дисциплина каквато в Азия!! Ад на Земята! Който си купува Имот в София трябва да е клинично л у д!!!
68
0
 
10
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
Нещо е объркано в анкетата. Питат уж за теза, че има построени жилища(разбирай свободни) или планове за строеж, които могат да поемат още 1-1.4 милиона. Т.е. столицата е презастроена с над 50% спрямо населението.Никой не говори дали инфраструктурата би издържала, дали хората се чустват натъпкани и т.н. Анкетата от своя страна пита дали хората мислят, че градът е пренаселен и издъхва от народ.Пренаселено е, няма пътища, задръстено, мръсно. В същото време има или няма празни апартаменти?