Мълнията убила мъж в "Люлин", ранила леко и две деца

Оказа се, че блоковете в района нямат мълниезащита
28
Мълнията убила мъж в "Люлин", ранила леко и две деца
Снимка: Pixabay

Две деца са пострадали леко от мълнията, която уби мъжа в столичния квартал "Люлин".

Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632.

Още по темата
Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея.

"Вчера, като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също, понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри", разказа едно от децата пред БНТ.

"Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, него в ръката и ние побягнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх да не удари пак", допълни негов приятел.

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка от 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който почина минути по-късно на входа на "Пирогов", въпреки че линейката дошла само за 8 минути и през цялото време по пътя лекар му е правил реанимация.

Навън човек няма как да е защитен от мълниите, но се оказа, че и блоковете около зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

"Нито една от сградите няма мълниезащита - нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без контрол”, обясни пред Нова тв експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.
По закон при строежа на всяка сграда е необходимо изграждането на гръмоотводна система. Според експерта проблемите са в поддръжката, която обикновено липсва.

"През годините са правени ремонти по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни”, обясни още експертът.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията.

Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
ED преди 9 месеца
блок 623, а не 632
22
0
 
11
 
! Отговори
ало журналята преди 9 месеца
Вчера ваши колеги писаха, че момче с куче било ударено, от гърмицата! Днес момчето е вече 47 г. мъж! И последно блокът е 623 , а не 632! Хвала вам господари на словото!
21
0
 
3
 
! Отговори
до 123... преди 9 месеца
Етажна собственост на беседката ли бе?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
последно куче ли е разхождал или са пили в беседка? Накрая да не се окаже че е загинал в катастрофа?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У нас как се представят новини: 1. вчера се разхождал между блоковото пространство с кучето си. днес 2. бил в беседка. ок де.
3. все пак има някакво значение, дали беседката е била дървена или метална. Ако е била метална, май са имали повече шанс.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ай сиктир
Ми да беше прочел и статията и нямаше да пишеш глупости. Човекът е споменал същото нещо, което казваш и ти... ай сиктир...
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с тази поддръжка, поддръжка има нужда само ако падне гръм върху дадена къща, иначе е достатъчно да са инсталирани
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Люлин може ли някой да каже нещо на друг и оня другия да го послуша??? Че и да се съгласи с него. Само за Люлин питам де, за другаде няма да питам.
15
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
И сега етажните собствености ще бъдат ли съдени за смъртта на човек или поне глобени??? Или пак всички нормативи са пожелателни в тая държава?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То у нас кое ли е под контрол, че и гръмоотводите...
Това първо си е отговорност на обитателите на всеки блок, но... знаеме как стоят нещата...
После общината им виновна, че на никой не му пука.
Извода е, че у нас трябва да има постоянен пъдар за всичко. Е това общество ли е?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Дори да е имало гръмоотводи по блоковете, мълнията пак е щяла удари на същото място, просто лош късмет."

Не е вярно това, с очите си съм виждал как мълния се насочва към мен и се разцепи удряйки гръмоотвода на високия блок на метри от мен. Още един път ми се е случвало мълния да падне до мен, този път беше уловена от гръмоотвода на ниска панелка на няколко метра встрани. От адския гръм инстинктивно тръгваш да бягаш да се скриеш и уплахата е най-силното с което се разминаваш.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 7

Дори и да не беше пиян, пияният шофьор пак щеше да се блъсне в дървото.

Така звучиш ...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За децата е простено те не са наясно колко е опасна светкавицата но възрастният с какъв акъл е седял навън при светкавици. Преди да се чуе гръм светкавицата вече си е сеършила работата много пъти е безобидна но има и случаи като този, удря за наносекунда. Който е на пътя й не прощава. Милиони волта ток за секунда убиват и изпепеляват.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То в тиквостан и мълниите сбъркана работа!По света удрят най високите сгради а тука ги заобикалят и нарочно удрят в ниското...да ни е гадно!
9
1
 
17
 
! Отговори
ай сиктир преди 9 месеца
Относно защитата на сградите , ако сатава въпрос за стари сгради тоя приказва пълни глупости. Няма панелка без мълниезащита друг въпрос е, че когато правят ремонта на покрива обикновено първата работа на бачкаторите е да изрежат вертикалните и хоризонтално разположените метални пръти за да не им пречат и после "забравят" да ги върнат на мястото им.
8
10
 
5
 
! Отговори
до Беселина преди 9 месеца
Секнаха ли копейките като з апореден път паднахте позорно, жалка пионка на БСП, налегнал те е виждам яко глад и мизерия, КЕФ!
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори да е имало гръмоотводи по блоковете, мълнията пак е щяла удари на същото място, просто лош късмет.
6
10
 
12
 
! Отговори
Беселина преди 9 месеца
До При радев е така!
Как се гледаш сутрин в огледалото, като знаеш, че взимаш смешни стотинки за всеки свой нелеп коментар? Как се понасяш? Стигат ли поне да билетче от Пирамидите, клета твар?
5
2
 
27
 
! Отговори
Ицо преди 9 месеца
в повечето блокове ако кажеш "дайте да съберем по Х лв. да оправим гръмоотвода" е силно вероятно да бъдеш пребит на място или поне да станеш лице с което ще се подиграват с години
4
22
 
4
 
! Отговори
При радев е така! преди 9 месеца
Това е част от Промяната на президент Румен Радев! Искахте я, гласувахте за рапоне, хакд да ви е!