14 хил. трошки в София, паркоместа липсват. Но и не може да се махнат бързо!

Общинарите с вързани ръце заради дълги срокове на предписанията
25 юни 2019 09:10,
89

Все по-голям става проблемът с изоставените автомобили. Хиляди стари коли са оставени от техните собственици по софийските улици. Същевременно се задълбочав и проблемът с недостига на паркоместа.

Граждани алармират за два изоставени автомобила в тревните площи на ул. "Радул Милков", срещу сградата на "Агенция митници". Единият е със спаднали гуми и стои там от доста време, другият очевидно е катастрофирал и е без обозначителни номера, написаха те в онлайн платформата HelpBook.

14 хил. изоставени автомобила са установени в София от 2009 г. до юни тази година. На тях са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост.

"Условията, необходими за принудителното отстраняване на такива превозни средства, са те да нямат регистрационни номера, да не са минавали на годишен технически преглед повече от две години или да имат прекратена регистрация", отбеляза пред Bulgaria ON AIR началникът на сектор "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Когато се установи, че един автомобил е излязъл от употреба, се залепя стикер, чрез който се дава срок на собственика му да го премахне доброволно. Ако това обаче не се случи се сформират комисии, които принудително вдигат возилото.

След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени.

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо автомобилите от улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
16
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Аз се чудя при толкова държавни служители и милиционери, как всичко в държавата става толкова бавно. Променят правилата, кола която не се кара, 10 дни ако не се разкара, я махат принудително. Те слагат един месец и после ушевия идва след 3 месеца да провери. Много мързел и бавност.
4
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се вдигнат данъците и те сами ще си ги махнат.
3
1
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
..."Общинарите са с вързани ръце заради дългите срокове на предписанията"....Това сериозно ли?! Да не съм ги гласувала аз тези дълги срокове? Вкарват утре една нова наредба със съкратена процедура и нещата си идват на мястото.... само оправдания в тая държава. Ето поради тази липса на желание за справяне със всяка една ситуация, а само оправдания защо не става, всички в Столична община са за смяна, със съвсем малки изключения. Само по долните етажи има тук-там наистина добре работещи хора.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само зад моя блок има поне 6-7 изоставени автомобила. И си седят с години, около единия малка горичка израстна вече, в същото време паркирането е безумно. Факт, бяха поне десетина, вдигнаха 2-3, ама въпросните още си стоят.Тези срокове са доста дълги, наистина.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна работа.Уж при липса на ГО, още на 2-рия месец получаваш заплашително писмо, че след 15 дни автоматично я отрегистрират, а не могат да вдигнат кола със спаднали гуми.