Актьори по халати бранят Централната минерална баня

По техни думи вината за липсата на инвеститори е в Столична община
26 юни 2019 10:45,
31

Протестите на граждани в защита на Централната софийска минерална баня бяха подкрепени от актьори, които заснеха свои видеа по халати. Чрез този акт те показват желанието си сградата да не бъде превърната в музей, а да се ползва по предназначение.

"Идеята за тази кауза дойде, защото от 20 години във всички стратегии и програми на общината за използване на минералната вода е залегнало, че северното крило ще бъде превърнато в съвременен SPA център. На този извор има 12 литра в секунда, което прави 1 милион литра минерална вода на денонощие, която се изхвърля", посочи Ивайло Захариев от гражданска инициатива "Термално-Нормално".

Актьори на протест по халати, искат спа в Централната баня

Мотивът на Столичната община, че няма инвеститорски интерес, за да се запази банята, е погрешен, смятат актьорите. По думите им такъв интерес се създава, а през последните 10 години оттам не са направили нищо, за да бъдат привлечени потенциални инвеститори.

"Когато има вода, тя трябва да се ползва по предназначение. Преди известно време общината твърдеше, че вода няма. Сега трябва да оборваме други тези", смята актрисата Ева Тепавичарова.

Икономистът Иво Анев изрази недоволството си пред Bulgaria ON AIR, че минералната вода в тази баня няма да се ползва и хората изпускат нещо, което се е ползвало хиляди години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
pege преди 4 години
евала пичо..ве трябва да се отстояват нещата пред тъпотията
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата е живот и глупаво този извор на живот и здраве да бъде унищожен заради някаква безумна идея да затворим мъртви музейни вещи, които никой няма вижда.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я Столична община да покаже колко обществени поръчки е провелапо закон за ремонта на Централна баня и на боните в Овча купел и Горна баня и да покаже какви невъзможни условия е заложила в поръчката. Пък ние сами да видим имало ли е инвеститори или е нямало и защо ги е нямало.
28
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Трябваше само по налъми да са - баня е все пак...
27
0
 
13
 
! Отговори
Друг спомен преди 4 години
В "Лозенец" имаше обществена баня с минерална вода.После изградиха многоетажен блок за специални хора. Тръгнете по ул."Фритьоф Нансен" от бул."Патриарх Евтимий" към хотел "Хемус" и след като пресечете канала, погледнете наляво, няма как да го сбъркате, няма друга толкова висока сграда там. В нея са Бокови (сега е жената с която се разведе Г.Боков), Ленчето с кремчето и други подобни.Отнеха минералната вода от обществената баня и я вкарат в този блок. Другарите се къпят у дома си с минерална!
26
0
 
9
 
! Отговори
До Далечни спомени преди 4 години
Сградите на баните, които изброяваш, са паметници на културата. В мрежата може да се намерят материали, които показват какво са представлявали (разкош, стил, красота) и в какво са били превърнати впоследствие. Да се чудиш защо някой е допуснал това и дали не е преднамерено. И на мен ми се струва, че това национално богатство, каквото представляват минералните води, ще бъде използвано за нечие забогатяване.само не знам дали нашенци ще забогатеят или ще стане като с концесиите за добив на злато.
25
1
 
5
 
! Отговори
до спомените преди 4 години
Беше ,Беше и Край ! нали не си мислиш ,че Инвеститора / олигарх ще направи пак баня за народа по 50ст билетчето ,както Беше ? Ще си направи вип бардак за избрани клоуни,компаньонки и бизнес приятели - затворено парти в центъра на София с мин вода - мечта на всеки новорищ "софиянец".
24
0
 
6
 
! Отговори
Далечни спомени преди 4 години
Град който притежава 4 и повече минерални извори (Централна Баня, Овча Купел, Горна Баня, Княжево. а в близост и Банкя) протежава неоценими съкровища.И ако това не се използува както трябва и по предназначение, е жалко и тъжно/Може да се построи музей където и както искате, но никой на тази земя не може да накара да бликне извор с минерална вода, а камо ли 4-5.
23
0
 
4
 
! Отговори
Далечни спомени преди 4 години
Като дете съм била и в Централната баня, и в Горна Баня, и най-често в Овча купел, защото беше най-близо. Ние живеехме между Красно село и Бъкстон. Имаше през лятото и евин плаж, с минерална кал. Беше чудесно !Не знам дали всичко това съществува днес, от десетки години живея далеч. Може ли някой да каже как стоят нещата днес ?
22
1
 
7
 
! Отговори
Има нещо нелогично преди 4 години
Наистина,, защо чакаха да се вложат толкова много бюджетни пари, за да стане от Баня на Музей и чак след това направиха зрелищен протест?Както се вижда, социализмът все още съществува в главите по много начини. Има нещо общо в начина, по който действат онези, които допреди няколко десетилетия са се изживявали като миропомазани избраници и са се ръководили от капризите си, и тези днешните, които обедняха, но все още се изживяват като миропомазани.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още някои хора си живеят с разбиранията от социализма, че всичко трябва да се поема от държавата...Какъв социализъм, бе човек? В Берлин в момента има 61 общински басейна, много от които точно бивши градски бани, а в Лондон 196. Частните водни паркове и спа хотели са нещо съвсем друго и повечето са по селата. И в капитализма си има общинска спортна и прочие здравословна база, точно всичко да е частно не би било нормално.
20
0
 
6
 
! Отговори
Знам също, че след преди 4 години
промените е имало опит да се премести завода, който бил станал собственост на някакъв червен холдинг от Кюстендил. новите "чорбаджии" нямали хал хабер от особеностите на онова производство и искали да местят завода до едно от софийските села, което пък се вдигнало начело с попа си и с Нона Йотова, чиято майка имала къща там. Едва ли някой щеше да им обърне внимание. Но станало ясно, че много от съоръженията няма как да бъдат преместени, а вече нямало кой да създаде нови, без да иска валута.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи стар директор, подготвян от баща си да създаде своя фабрика през царско време, се пенсионирал 9 или 10 години преди промените. Заводът си работел.Когато дойде реституцията, естествено наследниците на старите собственици, които били много далеч от този бизнес, си взели имота и веднага сключили договор със строителен предприемач. Едва тогава заводът бил УНИЩОЖЕН. Доколкото знам, старият пич вече не бил сред живите, нямало кой да създаде печелившо предприятие другаде. Та така, по нашенски.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смешното е, че стигнали чак до Червената принцеса, да искат нейното застъпничество за закриването на "морално и технически остаряла фабрика, строена в началото на века". Не знаели горките, че преди тях онзи амбициозен пич бил стигнал до Таткото на Принцесата, за да му обясни какво е създал и да иска нов парцел вън от града. Но лично Таткото се обявил против секването на валутата. Това бил един от малкото случаи, при които желанието на Принцесата не било изпълнено.И какво се случи после?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смешното е, че стигнали чак до Червената принцеса, да искат нейното застъпничество за закриването на "морално и технически остаряла фабрика, строена в началото на века". Не знаели горките, че преди тях онзи амбициозен пич бил стигнал до Таткото на Принцесата, за да му обясни какво е създал и да иска нов парцел вън от града. Но лично Таткото се обявил против секването на валутата. Това бил един от малкото случаи, при които желанието на Принцесата не било изпълнено.И какво се случи после?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...където било забранено да се строи, изникнали два високи блока, а апартаментите в тях били раздадени на музиканти, актьори, журналисти, художници, хора на перото - все галеници на тогавашния режим.И се подела чутовна битка за закриване на завода. Та питам аз, защо първо не са се вдигнали да подкрепят онзи директор, който искал да прави нов завод другаде. Защо галениците първо си издействали да им построят жилища на забранено място, а после ревнали, че трябва да се закрие печелившо предприятие
15
0
 
5
 
! Отговори
Продълж. преди 4 години
създавал машини, за каквито държавата не отпускала пари да се внесат от Запад. Човекът преценил, че някогашната промишлена зона, която е била извън града, сега се оказва в престижен жилищен район и започнал да настоява да му дадат подходящо място, за да построи нов завод. Но това означавало 2 години да няма печалба във валута - заводът, който бил създал на мястото на старата фабрика, бил над средно световно равнище.По същото време, по нечий каприз, точно в периметъра, в който било забранено
14
0
 
6
 
! Отговори
Да припомня нещо преди 4 години
Неволно правя паралел с друг един протест още от времето на соца.Преди близо 50 години, в "Дианабад", до парка, съществува периметър, в който е забранено да се строи заради промишлената зона там. Има вредни вещества във въздуха и не е редно хората да ги дишат.Едно от предприятията там е ръководено от човек, навремето подготвян от баща си да ръководи фабрика, каквато бащата смятал да построи в провинцията. Синът бил амбициозен и се издигнал и през соца. Сам създавал на място машини,/продълж./
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото някой трябва да плаща. Още някои хора си живеят с разбиранията от социализма, че всичко трябва да се поема от държавата. Дори и да е платено, то явно не е рентабилно да се поддържа. Безплатен обяд няма. Влизането ни в ЕС даде шанс на малко фирми да се развият и всичко друго е на свободно падане. И да, това са новите форми на колониализъм. Приоритета е послушковци на Брюксел. Без промишленост и износ на готова продукция, а не материалиняма откъде да дойдат парите.
12
2
 
5
 
! Отговори
Когато Центр. баня преди 4 години
престана да функционира като такава, се заговори, че там ще бъде преместен Музеят на София. Имаше идея и за спа център.Защо актьорите ни не излязоха тогава по халати, за да протестират. Подготовката на сградата за музей продължи доста години.Защо през това време не протестираха, а изчакаха Общината да вложи сума ти пари, за да направи от банята помещения, годни за музей? Така ли родните актьори милеят за парите, които народът къса от залъка си, за да плаща данъци?Плати ли някой за този протест