Актьори на протест по халати, искат спа в Централната баня

Музей можело да има навсякъде, но не и баня с минерална вода
24
Актьори на протест по халати, искат спа в Централната баня
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възстановяване на част от Централната минерална баня в София като баня или използването на помещенията за културни събития. Този въпрос доведе до граждански протести преди година, но съдбата на сградата все още е неясна.

Още по темата
Актьори се събраха в нейна защита и заснеха видео, облечени в халати.

Сградата е строена преди повече от век, но от 1986 г. тя спира да работи по предназначение.

В момента половината от нея се използва за Музей на София, а другата е необитаема.

"Всички ние имаме нужда да успокояваме нервите си, а банята и водата помагат за това. Искаме тази сграда да си остане баня, защото термален център може да има само върху самия извор, музей може да има навсякъде. Това е все едно да направиш библиотека под водопад", каза актрисата Ева Тепавичарова пред bTV.

Възстановяването на банята е залегнало във всички стратегии на Столичната община, уточни Ивайло Захариев от граждански комитет "Термално-нормално".

"Тук имаме 12 литра в секунда, това прави един милион литра минерална вода на денонощие, която изхвърляме", допълни още той.

Според арх. Станислав Константинов от Столична община, сградата не е подходяща за СПА център, защото няма паркинг, хотел, ресторант или външен басейн.

"Общината планира да се облагороди музеят, който сега е 6 000 кв.м. и да стане 12 хил. кв м. Така ще стане най-големият музей на Балканите, тогава ще имаме културен феномен в столицата. След като 10 години няма инвеститор, очевидно е, че никой не иска нещо, което е губещо", допълни той.

От градската управа уточниха, че се планира възстановяването на минералните бани в "Овча купел" и "Горна баня".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До kuklaв музея е показано едно голямо НИЩО, само една каляска на царя от преди 100 години.. Само че Тодор Чобанов иска да си го превърне в музей на собствената си глупост и инат. Лошото е, че и никой не търси отговорност на Стефан Софиянски, че пусна чужди филмови продукции вътре в банята и те разрушиха де що имаше красиви мозайки по подовете.
19
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До kuklaАми що не вземете да посетите музея на София и после да коментираме.Пък за дуварите в Константинопол съсем не на място.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ивнеститори за Централна баня са идвали, но от общината нямат далавера, министерствата в сградата на ЦУМ се топлят с тази минерална вода и е нехаят за здравето на хората и за имиджа на София, в чиито герб са вложени минералните извори.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало било в Европа спа център без паркинг и външен басейн - идете вижте само в Унгария, в Будапеща и Сегед например колко такива бани работят с пълен капацитет, а в Будапеща много от тях са безплатни за жителите от града. В Будапеща работят без външен басейн и паркинг световно известната Гелерт, старата турска баня Вели Бей, банята Кирали, баня Рудас, баня Дардан. Над малките басейни в Централна баня спокойно могат да се сложат стъклени отваряеми покриви. Ама парното на МС с какво ще работи?
16
3
 
10
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Интересно какво ли има за показване в музея на София. Никога не съм ходила там и едва ли има някакви посетители. Пред ЦУМ има някакви криво-ляво построени дувари, които ни се рекламират като исторически. Бегло сравнанине с останки от същото време в Солун или Истанбул е достатъчно да видим, че е смешно да се рекламират такива дувари. За банята съм напълно съгласна. Интересът ще е голям. Но сигурно не може да се види кой от партийните другари ще продава билетчетата.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо е нужно да има хотел и луксозен ресторант? някой бъркат СПА със СПА... има едно до нас, няма никакъв паркинг, няма хотел и си има клиенти.
14
2
 
6
 
! Отговори
оферта преди 4 години
Има предложение банята да стане бардак със консумация. Хем топло, хем къпани хора, хем удовлетворени и няма мрънкачи. Всички са доволни. Само не знам общината дали ще се съгласи официално. Проституцията легална ли е в Бг ? Щото по белия свят е.
13
3
 
16
 
! Отговори
ФЕН преди 4 години
родила съм се в София и като малка баба ме водеше да се къпем на жълтите павета както тя самата казваше ...беше разкошно - топла минерална вода и страхотна емоция за мен...дори не искам да мисля за друг вариянт освен БАНЯ - Софиянци го заслужаваме! Дори след работно време можеш да слезеш от трамвая и да си вземеш доза топла минерална вода!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМен актриси по халати не ме интересуват. Виж, ако свалят халатите е друга работа.
11
2
 
8
 
! Отговори
ай нема нужда преди 4 години
актьори ***/рки - чалгари , вече се виждат във "випаджийския" басеин как кълчат кючек по прашки с Азис ! и "спектактли" в сепаретата на богати мутри . Беше баня,Беше хубаво , но в тези времена ще е Бардак .
10
7
 
17
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До Бай ИванАктьорите може да са всякакви, но ти говориш пълни глупости! Банята трябва да си е баня и точка!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и съдилищата са различни - за общака - общи, за врага на управляващите - специализирани.
8
14
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Сегашните пишман актьори не създават култура, а чалга, също така са спонсорирани от разни фондацийки задокеански и пробутват на обществото абсолютно чужди ценности, с цел облага на собствения си джоб ;) !!!!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сградата не е подходяща за СПА център, защото няма паркинг, хотел, ресторант или външен басейн....А??? В Германия никога не съм виждала обществен басейн с хотел, много рядко освен вътрешен басейн има и външен, понякога има кафене или само автомат за кафе и закуски. Този човек не знае какво е общински басейн и го бърка с частен хотел. Само паркингът трябва да се уреди. След като там има минерална вода, е много ясно, че тя трябва де се използва.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всеки басейн върви с луксозен ресотрант, и хотел, и големи паркинзи. Мястото е достатъчно достъпно. За баня трябват шкафчета и съблекални, нищо друго. Останалото са глупости. Не става върпос да завъртим едни милиони от нищото, понякога става въпрос за здравето на хората, за тяхното благополучие, за оптималното изпозлване на ресурс. Музеи има бол в София. И сгради за това- скоро ще има много празни училища. Политиците трябва да се научат, че най-важният ресурс на всяка държава е населението и.
5
0
 
24
 
! Отговори
всички на протест! преди 4 години
Проститутките го искат за бардак ,болните от цистит -за тоалетна , гладните -за закусвалня ,дебелите -за дебелариум ,мутрите -за фитнес....
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо , което е строено за БАНЯ няма как да става нещо друго.Това с " библиотека под водопад" е супер констатация. Пък и макар и живеещите в София да си имат бани у дома, не съм забелязала да са станали по-чистоплътни. Може би още са си с манталитета от другаде(справка: возете се в градския транспорт).Аз съм роден в този град и като дете са ме водили в същата тази баня(навика е на лице). Няма да споменавам каква е ползата от МИНЕРАЛНАТА вода!
3
1
 
25
 
! Отговори
Джордж Буш - младши преди 4 години
Арх. Станислав Константинов... на какво отгоре има нахалството да се обажда, след като всички знаят, че той е авторът на фонтана на пл. Славейков, убил човек.
2
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актьори дават акъл на архитекти? Този свят тотално се побърка - кухи *** пишат закони, провеждат политики и са последна инстанция по всички въпроси.
1
7
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И да върнат теляците с големите хастари, та триполовите да не се чувстват дискриминирни.