Шапки долу! Среща с най-известната фамилия шапкари у нас

Ирина Сардарева е известна у нас като повелителката на шапките
1

Макар да нямаме многовековни традиции в шапкарството, както англичаните и руснаците, то е един от най-старите занаяти.

През 1940 г. само в София е имало близо 20 ателиета, но сега те са едва няколко на брой.

На столичната улица "Владайска", под големите сенки на дърветата, попадаме на място, което ни връща в 20-те години на миналия век. Там екипът на телевизия Bulgaria ON AIR ни среща с Георги Сардарев, който е потомствен шапкар. Макар дълги години да работи в сферата на външната търговия, "кръвта вода не става" и той избира свободата, която му носи шапкарството.

По примера на един от най-обичаните герои на Луис Карол – Лудият шапкар от "Алиса в страната на чудесата", Георги казва, че човек трябва да носи малко лудост в себе си, за да прави това, което обича цял живот.

Майката на Георги, Ирина Сардарева, е известна у нас като повелителката на шапките. Произведенията ѝ са показвани на модните подиуми не само у нас, но и в Европа, Азия и Америка. Макар да е химичка по образование и дълго време да работи като учителка, от 25 години Ирина, която е родом от Киев, пренася таланта си у нас, създавайки магичното място "Къщата на шапките".

"Правила съм шапки за съпруги на президенти, за много актьори и музиканти, Татяна Лолова често ни гостува тук, в нашата къща. Шапките, предназначени за театъра са по-трудни за направа, но за всяка една аз вече имам готов модел в главата си. Не ги рисувам, те сами се появяват в съзнанието ми", казва Ирина.

Повече за най-известната фамилия шапкари у нас, вижте в репортажа на Божила Симова и оператора Тодор Тодоров!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Най-известните фамилии шапкари са в Президентството и в Министерския съвет.