Горублянци пак на протест, затварят "Цариградско"

Демонстрантите искат справедливи обезщетения за имотите си
8 юли 2019 09:32,
20
Горублянци пак на протест, затварят "Цариградско"
Снимка: bTV

 Жители на столичния квартал „Горубляне“ излизат на пореден протест. Те не са съгласни с начина, по който се отчуждава тяхната собственост.

Още по темата

Недоволните граждани ще блокират за повече от час изхода на София през „Цариградско шосе”. Те са категорични, че искат справедливи обезщетения, предаде bTV.

Част от плащането за отчужден имот не се осъществява, разказаха потърпевши. Затова и завеждат дело в съда за размера на обезщетението, дело което печелят, но сумата така и не се превежда.

По силата на закона, ако до определен срок парите не бъдат дадени, процедурата по отчуждаване се обезсилва.
От Столична община обясниха, че за дадени имоти няма издаден акт за общинска собственост, а планът за строеж е отпаднал.

Други граждани споделиха за случаи на ниска оценка на съответен терен, докато съседните до него земи получават висока стойност. Отговорът на общината е, че след изтичане на едномесечния срок от публикуването на обявлението, засегнатите лица, които не са съгласни с паричното обезщетение, могат да обжалват пред административния съд.

По думите на протестиращите процедурите по отчуждаване са опит за национализация на частната собственост. Те обясниха, че съгласно последните промени в закона, при закрити врати на съда, инвеститора има право да влезе в собствеността със съдебно решение, без да бъде платено на собственика на имота.

Недоволните граждани заявиха, че предложените цени за квадратен метър са по-ниски от пазарните, което допълнително ощетява собствениците на имоти.

Съответните институции са информирани за ситуацията, а отговор беше получен само за конкретни казуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 4 години
Да протестират пред Столична община.Като блокират за повече от час изхода на София през Цариградско шосе,никой няма да ги чуе,само шофьорите ще споменават майките им.
18
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
ДА как точно прецени ,че съм оФца, може да съм Коч???И понеже явно си засегнат, да си знаеш няма да е по твоето!
17
1
 
5
 
! Отговори
мръсни комунисти преди 4 години
Имат ли разрешение тези шопи за затваряне на болеварда
16
0
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
"Те обясниха, че съгласно последните промени в закона, при закрити врати на съда, инвеститора има право да влезе в собствеността със съдебно решение, без да бъде платено на собственика на имота." Ете тва решение пказва КОЛКО ТРЯБВА ДА "ВЯРВАМЕ" на "СЪДЕБНАТА" "НИ" система! Значи аз си имам нивичка идва един крупен инвеститор и от утре почва а строи там небостъргач! За пари за нещо друго той не е длъжен! Еми дават 2г условно за убийство и 30г за НЕДОКАЗАН ПОДКУП! Еми да сме живи да сме здрави!!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Митака преди 4 години
До АнонименРазбирачите от Мюнхен: Не е неприкосновена, прочети немската конституция. Eigentum verpflichtet - собствеността задължава.Общината (гемайндето) като включва територии в регулация, собственикът е длъжен да продаде на нея. Иначе нива и не може и палатка да опънеш, камо ли да строишДруг не може да купува. Цената се договаря, както при нас. Окрупнява се и изкупува дадена територия - парк или жилищна зона. Прави се план градинки, алеи, детски площадки и определени петна се продават
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ прави национализация!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойколандия иска да изкупи по 2 лева квадрат метър земята на хората.Докато хората от власти продаваха и общински имоти на свой хора и строяха между блоковете.Така е вече 20 години.Посегнаха и на всичко и всички.
12
1
 
10
 
! Отговори
смях преди 4 години
Няма такава държава...Орлов мост редовно го блокират 50 зеление ментета, а няколко километра от тях затварят цариградско защото пък не искат на земите им да се построи парк, защото ако се строи бетонно гето, земята им ще е по-скъп
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та в БЪЛГАРИЯ откога държавата се децентрализира . Та се говори с такава сила за МЕСТНА ВЛАСТ. Или е саво прах в очите..
10
2
 
4
 
! Отговори
НАН преди 4 години
До 8. Да съм казал някъде, да им плащат земите по цени от преди 40 години?СЪс сигурност трябва да има обещетения и то в нормални размери. Не съм съгласен, че могат да се обещетяват хората с по 30лв. на квъдрат. Това си е пълна глупост. Със сигурност трябва да се намери честно обещетение и за двете старни. Но нивите са били ниви и инфраструктура не е имало. Тази инфраструктура е напраена с парите на всички дънакоплатци. А преди 40г повечето от инфраструктурата вече е била направена.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До5. Разширяването на градовете не е практика само на комунисти и социалисти, както пише , че само те са изпълнили инфраструктора.. Мюнхен е с население колкото София. Но Мюнхен е по площ от Драгоман до Ихтиман. И в Мюнхен ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСТОВЕНА особено земеделска.
8
3
 
5
 
! Отговори
до НАН преди 4 години
Няма много мозък в теб, защо не си купиш апартамент в Младост по цени от преди 40 години? Нали инфраструктурата е от държавата трябва да са много евтини..??
7
1
 
5
 
! Отговори
НАН преди 4 години
А и друго, много интересно, защо протестите започват ама точно преди местните избори, като този проблем стои от много години. Дали защото има няколко видни политически фигури живеещи в този вече квартал на София. И да добавя - ама вообще не съм фен на Фъндъка и нейната политика за развитие на София. А просто питам, дали някоя партия не използва въпросните хора със засегнати имоти и дали няма пак да останат излъгани за пореден път.
6
2
 
10
 
! Отговори
До 1... преди 4 години
Крави, кози.. няма значение какво са имали в дворовете. Без да плати, на практика държавата им ги конфискува, което не е справедливо ако ще и най-долните селяни да са живели там.
5
5
 
11
 
! Отговори
HAH преди 4 години
Преди 74 години някой им взел нивите, на които са пасяли крави и овце. Съгласен съм, че това вообще не е било правилно, а направо си е било незаконно. Но има едно голямо но, колкото и да плюем онзи режим - София е стигнала до село Горубляне по онова време. Дружба 2 е построена тогава. И о небеса, Горубляне става част от София. А има и ифраструктура вече, давай сега да искаме пазарни цени. Държавата и всички дънакоплатци ни направиха инфраструктура, а ние искаме.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горублянската мафия в действие.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123 - ще страдаш бе, щото си офца, гледаща си само в своята копанка
2
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 4 години
Няма лошо, ама от техните продтести страдаме ние , хората дето цял ден сме били на работа и не можем да се приберем...Не е мястото за протест на Цариградско...Идете пред Парламента, там дето са тези които биха ви чули.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до вчера с крави в дворовете (не че и сега ги няма), днес софиянци. селата около София не трябваше да ги правят квартали!