Съдът постанови улиците в София да се мият два пъти месечно

Общината поставя 22 сензора за замърсяването на въздуха
9 юли 2019 08:00, Анисия Иванова
24
Съдът постанови улиците в София да се мият два пъти месечно
Архив: Булфото

Столичната община да мие машиннo основните улици в града два пъти месечно от май до септември и веднъж на месец през останалата част от годината. Това постанови Софийският градски съд по делото за мръсния въздух в София.

Делото тече вече трета година и бе заведено от граждани и неправителствената организация “Група за чист въздух”. До 2 седмици Столичната община трябва да представи на съда програма за миене на улиците.

Освен това кметството трябва да обявява на сайта си нивата на фини прахови частици. Данните за замърсяването на въздуха трябва да се излъчват по информационните табла на спирките на градския транспорт и в метрото, постанови още съдът. Кметството трябва да представи и план за изграждане на велоалеи.

Решението може да се обжалва, но общината няма да го направи, защото мерките са част от програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух с над 100 дейности, които изпълняваме, коментираха от “Московска” 33.

От 2017 г. Столичната община ежегодно увеличава честотата на миене на улици и булеварди. Тази година са осигурени средства за двойно увеличение на миенето на основните улици и булеварди в града от май до септември. Вместо 12 пъти за периода миенето това лято ще е 24 пъти, коментираха още от общината. Имало пари и за измиване и почистване на квартални улици. Общо за 2019 г. е планирано машинно измиване на над 230 хил. дка улици, подчертаха от общината, пише "24 часа".

Оттам напомнят, че като част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха в последните 2 г. през зимата също се възлага миене на големите пътни артерии при подходящи положителни температури.

Така със заложеното увеличение на кратността се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара улици месечно.

По повод второто предписание на съда от общината уточниха, че на сайта на кметството се публикуват в реално време данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на фини прахови частици за предходния ден. Преди 2 г. заедно с НИМХ общината разработи и система за прогнозиране на очакваните нива на ФПЧ два дни предварително.

В момента се работи по проект за монтиране на 22 сензора в различни квартали, които ще отчитат замърсяването на въздуха. Данните от тях ще бъдат достъпни в реално време, заедно с информацията от измервателните станции на Изпълнителната агенция “Околна среда”.

В определения от съда срок ще предоставим информация за техническите възможности за публикуване на данните на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и в метрото, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години, посочиха от общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
пари има действайте преди 4 години
Под "машинно" Фандъчката разбира цистерна с вода, която ръсва вода тук-там и после 3-4 с тъмен тен почват да стържат с лопати и да трупат всичко на купчини. След 2 дена все едно не е мито никога.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, София вече не е хубавия и зелен град който беше!Домъкна се цяла България тук, мякат, врякат и столицата заприлича на гето!
18
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Единствения начин да се оправи въздуха е забрана за отопление на твърдо гориво и ограничаване на личните коли.Само, че... Българчето вече на плаж ходи с жипа, и иска да се грее на талашит и kюмюр.
17
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Общината си умира от кеф че ще мие улици. На другия ден не им личи нищо и никой не може да каже колко километра са били измити. А иначе фактурата си се пуска и паричките ви летят към правилните джобчета.Фините прахови пак ще са си толко.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и миналата седмица миха по бул. Малинов и точно 15 минути след това заваля дъжд. Значи и днес и утре също е време за миене, защото ще вали. Нали се плаща на площ мокро.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните опростачиха и съсипаха София.
14
2
 
7
 
! Отговори
До 15 софиянец преди 4 години
Извинете, от кое село сте в софииско ?
13
10
 
8
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ До 12 преди 4 години
Напълно съм съгласен да се премести столицата във Варна. Така по-малко селяни ще се довличат тук и ще си починем от тях. Всячески се опитвам да убедя селяните, че в София е лошо за да не идват повече, че не се диша от тях вече.
12
1
 
7
 
! Отговори
334 преди 4 години
Само Бойко има право да се РАЗПОРЕЖДА! Какъв е този съд!32065
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И веднъж месечно да е, НО ДА МИЯТ. Това поливане няма нищо общо с миене. Така се поливат домати. Само хабят водата.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да миете и да не миете софия си е пропаднал град и нестава за столица вече. Само Варна
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два пъти месечно? *** в тяхната си страна мият улиците всяка вечер!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно вече са се разработили. Тая сутрин в редута двама поливаха с един маркуч и разкаляха де що има. Явно това е миене по суджушки.
7
6
 
10
 
! Отговори
До №5 преди 4 години
Кой те кара да го обичаш? Като не ти харесва си вдигай чуковете и обратно на село. Селяните се мъкнат на тумби в София и дават мило и драго да останат, но все се оплакват колко било гадно...
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-хааааа... СМЕЕЕЕХ. Живея на булевард в центъра на София. Тази година още не са го мили. Не, че това поливане с вода може да се нарече миене, но и това не правят.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги света се върти около София... така да го мразя този град.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се зачисли по една водоструйка на домоуправителите.
3
0
 
8
 
! Отговори
Четящ преди 4 години
Че тази новина нали вчера я съобщихте ?
2
4
 
6
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Отново само за София...
1
1
 
6
 
! Отговори
БРАВООООООО преди 4 години
БРАВОООООО САМО ТАКААААА, ЧИСТОТАТА Е НАЙ ХУБАВОТО НЕЩООО