52 евро за квадрат: Бул. "Витоша" - трети по ръст на наемите в Европа

"Шанз-Елизе" остава най-скъпата улица на Стария континент с 19 000 евро на квадрат
23 юли 2019 07:00,
46
52 евро за квадрат: Бул. "Витоша" - трети по ръст на наемите в Европа
Снимка: Архив, Булфото

Столичният бул. ”Витоша” е сред лидерите по ръст на наемите в Европа. Средните наеми на търговски обекти на централната улица в София през четвъртото тримесечие на 2018 г. достигат 52 евро на кв. м, сочи докладът “ДНК на недвижимите имоти” на консултантска компания за недвижими имоти.

Повишението на наемите на бул.”Витоша” е с 4% спрямо предходното тримесечие и с 8,3% на годишна база. А доходността на имотите на булеварда е 8%, сочат данните на компанията, пише "Труд".

Още по темата

Бул. “Витоша” е на трето място както по тримесечен, така и по годишен ръст на наемите сред изследваните от компанията 46 централни улици в големи градове в Европа. “Шанз-Елизе” в Париж остава най-скъпата улица на Стария континент със среден наем от 19 хил. евро на кв.м.

Наемите на офис площи в централните части на София се запазват без промяна през четвъртото тримесечие на 2018 г. на ниво от 15 евро на кв.м. Доходността също остава непроменена на ниво от 7,75%.

За годината наемите отбелязват ръст от 11,1%, като по този показател отстъпват само на централния бизнес квартал в Барселона, където увеличението е с 15,2%, и на централната част на Берлин, където ръстът е 13,8%.

Наемите на индустриални и логистични имоти в София също задържат нивото си от 4 евро на кв.м през четвъртото тримесечие, а доходността намалява с 0,50% на годишна база до 8,50%.

34 евро/кв. м за голямо помещение в мол

В сегмента на шопинг центровете нови проекти през 2019 г. не се очакват. Пазарът в София и големите градове вече е наситен, коментираха от консултантска компания в сферата на имотите. Общото предлагане на площи в молове в страната към средата на 2019 г. надхвърля 810 хил. кв. м.

В условията на силна конкуренция, за повечето молове 2019 г. ще е време да затвърдят пазарните си позиции, да привлекат нови брандове и да оптимизират микса си от търговци. В резултат от активността на наемателите, делът на незаетите площи в София се очаква значително да намалее – от 9% към края на 2018 г. до здравословните за пазара нива от около 5% през 2019 г.

Наемите в моловете и централните търговски улици ще продължат плавно да нарастват през годината. Към края на 2018 г. в София те са съответно 34 евро/кв.м за помещение от 100-150 кв.м на ключова локация в голям търговски център и 52 евро/кв.м за аналогична площ на търговска улица.

При търговците голямо раздвижване се очертава в сегмента на достъпната мода, където е в ход експанзия на нови за пазара брандове. Много от вече работещите на пазара марки също планират разрастване, подкрепено от ръста на продажбите им през последните години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека Тиквун да направи заплатите колкото 20 квадрата на Витошка.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам две малки магазинчета по 40 кв на Витошка.Пенсията ми е 219 лв, но от наемите си докарвам едно 7-8 Хил на месец.Да е жива и здрава Йорданка Фандъкова.На есен пак ще гласувам за нея.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, европейска столица.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ванкатаот сърце се посмях. благодаря ти, че оправи деня ми !
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Северозападаа аз съм с 11 лв. до пенсия, Но живея в софия и смятам да отида до МОЛ-а да си купя нещо от някоя нова модна колекция, че ИНаче много ще се изложа, ако си призная, че в МОЛ не влизам..........то и в хранителния магазин рядко влизам,де. най-често влизм в касите на енергото, топлофикация, соф.вода, А.1......ама там всички са равни, какво да се хваля.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молът уби Витошка!
12
0
 
31
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Искам да работя като кв.м.!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големите магазини в моловете са на минимален наем и преференциални цени. Знам даже за HM че първите години се пазарят за без наем. Но много хора влизат в мола именно заради тях. Миналата седмица в Бургас 30 мин чакаш за пробна и 20 мин на касата в НМ. Вътре в магазина имаше 500 човека
10
0
 
16
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Съгласен съм че се перат пари и се точи ДДС от някойВпроса беше как един обикновен човек може да отвори на такова място и да развива бизнесЯвно никакпросто няма как да оцелееш тамсамо тези с манждите на последните етажи май са на +щото малки помещения и дари да им искат по 100 евро на м2 то много хора ядата по другите магазини не виждам опашки че да продават по 10 000 артикула на ден че да избият въпросните 50 000
9
0
 
7
 
! Отговори
До Бай Евстати преди 4 години
Договорът бил за една година. След като изтече, пари в сметката вече не постъпваха, нито "намателят" се обади.Хората си намериха нов наемател, който и до днес върти търговия там.Какъв беше предишният наемател, един господ знае.
8
0
 
10
 
! Отговори
Наивен си преди 4 години
До Бай ЕвстатиУ нас, в днешно време, чрез такива големи строежи и отдаването им под наем се перат парички.И не само там. Знам един малък магазин, на тиха улица в централната част на София, който бе нает от мъж, представил само документ за самоличност. Нищо друго не знаят за него собствениците на магазина. Обадил се по обява.В продължение на цяла година магазинът стоя празен, никой не се мярна там. Наемът беше внасян редовно по банкова сметка, на определената в договора дата.
7
2
 
8
 
! Отговори
Жо преди 4 години
РЪСТ на наемите на кв. м. и НАЕМ на кв.м. са различни неща!Това че, наемите на бул. Витоша растат с 8 % годишно не означава, че са достигнали до трето място в Европа по АБСОЛЮТНАТА си стойност. Има стотици улици с по-високи наеми.Това е пазарната икономика- търсенето определя цената.Преди години ми предлагаха под наем щанд в Централни хали. Задължително беше да продавам сирене. Наблюдавах един час щанда и установих, че трябва да работя половин ден само за да си платя наема. Отказах се.
6
1
 
8
 
! Отговори
fake news преди 4 години
До Бай Евстатиеми като точат ддс и продават дрога през ноща, ето как. като с всичко останалото в кoчината
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо , ама изобщо не ми дреме за скапана софиа. От там минавам само транзит
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"19 хил. евро на кв.м."??? WTF
2
0
 
24
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
"34 евро/кв. м за голямо помещение в мол"само една проста сметкаголемите магазини там са по 400+ квадрата и понякога даже на 2 или 3 етажа400 * 34 = 13 600 * 1.956 = 26 601 лв наем на месецсредно по 15 човека персонал за такъв обект макар че е бая повече понеже са на смени15 * 1200 (да кажем) = 18 00018к + 26к = 44к айде сега ми кажете на колко трябва да се купи един панталон и на колко да се продаде и в какво количество че да останеш на печалбаи как точно малкия бизнес може да е там
1
0
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А, заплатите кога?