Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък

Нова жилищна стратегия ще санкционира собствениците на празни имоти
1 юли 2018 07:30,
374
Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък
Снимка: Булфото, архив

Нова Национална жилищна стратегия предвижда да плащаме по-висок данък за апартамент, който не обитаваме, но пък да ни освободи от плащане, ако го дадем за социални цели.

Младите и квалифицирани кадри ще могат да ползват по-ниски цени за наеми, както и възможност за дялово изкупуване, или т.нар. поделена собственост, както и да купят жилища със субсидиран кредит. Това предвижда Националната жилищна стратегия, изготвена от министерството на регионалното развитие и публикувана за обществено обсъждане.

Още по темата

Тези кандидати трябва да покриват критерии като образование и професионална квалификация, която обаче да съответства на пазарното търсене в конкретния град или община. Ще се вземат предвид наличие на трудов договор, семейно положение, размер на доходите и други, пише "24 часа".

Един от ангажиментите на ползващия привилегиите е определен -срок за  обитаване на жилището, има ограничения и санкции при преотдаване или препродаване. Ще се осигуряват социални места за живеене на граждани в нужда.

За хората с регистрирана жилищна нужда и специални потребности и за тези “без покрив” ще се дават защитени домове и подслон.

По-висок данък, ако жилището е необитаемо, или пък един собственик има голям брой апартаменти, предвижда още стратегията. 1 220 416 жилища в България, или 31% от всички, са необитаеми.

Целта е да се увеличи тяхното използване. В същото време има голям дефицит на социални жилища. Затова се предвиждат стимули при предоставяне на необитаемо жилище за социални цели. Това например ще е намаляване или освобождаване от данък в периода на предоставянето.

Необходимо е въвеждането на единни професионални стандарти за лицата, които се заемат с управлението на етажната собственост. Лицензирани физически или юридически лица при управлението на блока ще са сред задължителните условия за финансиране по целевите програми, чрез които ще се обновяват жилищата.

За по-добра функционалност на пазара се предвижда изработването на информационна система с данни за цените на жилищата в България, с реализираните мерки за обновяване на сгради, за текущото изпълнение на общинските жилищни програми и др. Това ще помогне за отстраняване на важни пазарни дефекти.

Предвижда се и изработването на единен национален стандарт при оценките на недвижимите имоти.

Липсата на единни критерии води до различни, понякога необективни резултати от оценяването, което рефлектира и върху цената на жилищата.

250 млн. лв. на година е финансовата рамка за изпълнение на стратегията. За целта ще се прави фонд, който да акумулира средства от национални и международни източници. Държавният бюджет годишно ще осигурява 50 млн. лв.

Допълнителни 50 млн. лв. годишно ще влизат по линия на задължените лица по Закона за енергийната ефективност.

Фондът ще кандидатства и по европейски донорски програми и инструменти на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
4
 
! Отговори
Veedria преди 5 години
Bulgarite si podariavat domovete po selata i gradovete na svideteli na jehova, na katolicheskata carkva, na imamite, na djamiite...za religiozni hramove na nujdaesti se migranti...
325
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
Да теглят кредит и да си купят жилище или да плащат свободен наем. Въобще не ме интересува, че не могат да си го позволят. Да стягат дядовата къща на село и да се връщат там.
324
0
 
18
 
! Отговори
heal преди 5 години
Отново се опитват да ме цензурират, но в strategy . bg тече общественото обсъждане на тази противоконституционна стратегия!!! Казва се Проект на Национална жилищна стратегия, в коментарите вече яко ги наливат, нека всички им напишем какво мислим за поредната подигравка с българите и опитите за нарушаване на неприкосновеността на частната собственост
323
7
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Ами давайте под наем на по ниски цени,като не искате роми да живеят в жилищата ви,!!!!и това ще го измислите!!българина е изобретателен!!сега ще започне едно прехвърляне на деца внуци жени майки и тн!!
322
0
 
8
 
! Отговори
ЗАИР преди 5 години
ВИДОКИ ЗАПЛАТИ,ПЕНСИИ И ДА СПРАТ КРАЖБИТЕ ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ! ПЛАЩАШ ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА,ТЕ ПРИБИРАТ ПАРАТА.ОТИВАШ НА ЛЕКАР.ТОЙ ТИ КАЗВА ДАЙ ПАК КЕШ,ЧЕ ИСКАЛ ДА ДРЪПНЕ ОТ КАСАТА ПАРИ,НЕ ЧЕ ТИ ТРЯБВА ОПЕРАЦИЯ,НО НА НЕГО МУ ТРЯБВАТ МАНГИЗИ.СОЛИДАРНО БИЛО ОТ ТВОЯ ДЖОБ В НЕГОВИЯ ДА ОТИВА ПАРАТА.НАТРУПВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА ИМЕТО НА ПЛАТЕЦА.ДА ГИ ПОЛЗВА ТОЙ ИЛИ РОДАТА,КАКТО Е В ЕВРОПАТА.ДАВАТ ТИ ФАКТУРА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ,ПРЕГЛЕД ИЛИ ОПЕРАЦИЯ ,ЩЕ ПЛАТИШ ТИ ОТ ТВОЙТА СМЕТКА.СТОП КРАЖБИ!
321
0
 
12
 
! Отговори
МАРС преди 5 години
Защо партиите,които получават огромни субсидии не построят жилища за социално слабите?Нали се плащат данъци за жилищата?Това е частна собственост и никой няма право да нарежда на собственика как ще се ползва тя!Добре е да намалят бездействащите държавни служители, които са 300 000 т.е 1/3 от работещото население,за да има достатъчно пари за социални дейности!
320
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете спокойни-подобна мярка няма да мине.Щото се искат топки за това.А това правителство ги няма.Ама за 10 години населението е намаляло с 900 хиляди души.А продължава ударно да се строи.И в един момент балонът ще се пукне,ама много силно.Щото няма да има хора,които да купуват.И много народ ще реват,че не са продавали,докато цените са високи.Вече се случи през 2008г.А тогава имаше с 1 милион повече хора .Сега пукването ще е много по-голямо.
319
1
 
8
 
! Отговори
xmm преди 5 години
е, че това не са ли жилища на 2 млн българи, които работят в чужбина, не е ли много рисковано да ядосаш тия 2 млн, не че на герб им пука, защото си знаят че са несменяеми, с разни хватки пак ще се докарат победители при нови избори.
318
0
 
7
 
! Отговори
daaa преди 5 години
да му мислят съседите сега като настани общината **** семейство в празния ми апартамент, не искам да ги мисля,а аз като живея в чужбина ще прежаля един апартамент в името на "благотворителността," а да видим кой губи и кой печели, пък някой другари с по 6 апартамента сигур и при тях ще сложат някой бежанец да има покрив човека.
317
0
 
12
 
! Отговори
xa xa преди 5 години
ха,ха сега чувам че цените в София били високи?Колко струва в Люлин, в кварталите, за центъра i бояна ли говорят тия? И че причината за "високите" цени била, че хората не продават, ха,ха. Просто алчните брокерчета искат да раздвижат пазара да има продажби и оттам да правят гуша. Ама скоро доста от тях ще ги вкараме в затвора, там да разберат как се прави бизнес. А за "социални цели" не се учудвам, то какво да очакваш като в БГ останаха да управляват отрепките,те затова бягат младите, на нас ни пускат мантрите как било заради скъпите жилища, май ще се обърне каручката на герб, това законче ще
316
2
 
6
 
! Отговори
ващо величество преди 5 години
Ния острови си пазарим. Вия за панелките аи и керпича на село се разревахте
315
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са аут. С червен картон. И после дузпи. А може и с по един пряк свободен удар да излитат от терена. Че много фалове изгафиха. феновете им са нарисувани на картон с водни боички
314
0
 
11
 
! Отговори
pkboev преди 5 години
Смятайте, че това идва от хората, които представляват политическото "дясно" в България...
313
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Необитаема къщаЗависи от селото.В нашето пловдивско село наскоро продадоха съседна къща за 90 бона.И то е строена 80-е години и иска много сериозен ремонт.
312
2
 
20
 
! Отговори
Идея преди 5 години
Ще настаня вътре една котка. Съседката ще я храни през балкона. Ще уговоря котешката тоалетна да е на балкона на съседката, където котката лесно може да премине, за да бъде почиствана тази нейна тоалетна.Предпочитам да плащам на жената, живееща в съседния апартамент за тази услуга, вместо да пусна в ново,обзаведено жилище на нормиран наем някого, посочен от Общината като нуждаещ се.Екзотичните непрекъснато се женят, раждат всяка година по едно, вечно искат жилища от Общината и са с предимство!
311
2
 
8
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗНАЕШЕ СЕ ОТДАВНА!ИЗКУСТВЕНИЯ "БУМ" НА НИСКИТЕ ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИ И ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА БЕ ДА СЕ "ДОКОПАТ" ВЛАСТНИЦИТЕ ДО ПАРИТЕ В БАНКИТЕ, ЩОТО ИКОНОМИКАТА Е "ЗАСПАЛА" И НЯМА КОЙ "ДА ИНВЕСТИРА" В ИМОТИ...ТАКА СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА "ИНВЕСТИЦИЯ" В ЖИЛИЩЕ (!) И ИМОТИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ИЛИ ОТДАВАТ ПОД НАЕМ ЩЕ СЕ ОБЛОЖАТ С МНОГОКРАТНО ПО-ВИСОК ДАНЪК!ТОВА ОТ СВОЯ СТРАНА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СВРЪХ ПРЕДЛАГАНЕ НА НАЕМНИЯ ПАЗАР - ЩЕ СЕ ПОНИЖАТ ТРАЙНО ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ И ПРОДАЖБИТЕ!ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!!!
310
0
 
2
 
! Отговори
бремамятаимвтасала преди 5 години
Не скоро ,ами веднага.
309
0
 
15
 
! Отговори
Необитаема къща преди 5 години
Че то по селата вече къщите са социални - *** изнесоха всичко. Имахме къща в село до Монтана - нищо не остана имам предвид наистина нищо - дограма няма, водомери изнесоха. Продадохме 3 етажна къща, каменна зидария, 300 квадрата за 5000 лв. Дори не можеш да пренощувал там, непрекъснато минават каруците. Един ден и тия ще ги интегрират, но китайци ли ще бъдат, араби, турци
308
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия скоро трябва да ги сменяме.
307
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да ставаме клошари бездомници.В гората има хралупи за всички