Кои софийски квартали предлагат най-изгодни цени за наеми?

Най-предпочитани са южните и източните квартали
9 авг 2019 19:32,
36
Кои софийски квартали предлагат най-изгодни цени за наеми?
Снимка: архив, Булфото

Агенциите отчитат продължаване на тенденцията за увеличаване на цените в периода на пик в търсенето на апартаменти под наем. В различните райони най-търсените двустайни апартаменти може да стигат до 1000 лева месечно.

Още по темата

Най-предпочитани са южните и източните квартали.

В „Студентски град”, „Младост”, „Дианабад”, „Изток”, „Бъкстон”, „Белите брези” и „Драгалевци” например най-малките едностайни апартаменти се наемат срещу 500-600 лева на месец, двустайните са за средно 700-900 лева, а най-големите апартаменти са за между 900 и 1200 лева.

В западните и северните квартали като „Надежда”, „Люлин”, „Обеля”, „Хаджи Димитър”, „Левски” и „Красна поляна” тристайните апартаменти са на цената на двустайните на юг – 700-800 лева. Двустайните имоти са за между 500 и 600 лева, а едностайните имоти започват от 400 лева месечно.

Най-високи са цените в централната част на столицата. Най-големите 3-стайни имоти около Докторския паметник, в „Лозенец”, „Оборище” и „Зона Б-5” например са на цени между 900 и 1500 лева на месец. Дом под наем с 2 стаи струва 700-1000 лева, а едностайните апартаменти 560-700 лева. Имотите в т.нар. “топ център” достигат до 1600 лв.

Размествания на пазара в тази част на града са заради навлизането на онлайн платформите за краткосрочно отдаване, към които се обръщат много от собствениците на апартаменти, отчитат брокерите. Така стандартните наеми в центъра скачат, хората се насочват към периферията, обявите в сайтовете се увеличават в пъти през последните месеци, а търсенето почти не се е променило.

Влияние при формирането на наема оказват и обзавеждането, местоположението и връзката с основни транспортни връзки - като станциите на метрото.

Брокерите признават, че възможност за договаряне на официално обявената цена със собственика винаги има, но не винаги успехът е гарантиран. Всички бъдещи наематели трябва да имат предвид и че при подписването на сделките често се изисква и депозит в размер на един или два месечни наема, а агенциите имат и процент от сделката.

Най-евтиният вариант за студентите остава общежитието. След подаване на документите, класиранията за различните университети излизат до началото на септември, а настаняването е по график в началото на академичната година.

Студент втори курс в СУ посочва, че за стаята, която споделя с още един негов колега, плаща месечно не повече от 50-60 лева общо със сметките за комунални услуги. Цените са подобни и за останалите университети, съобщава bTV.

Брокерите очакват по-ниски цени в края на 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Нищо преди 4 години
София не може да предложи нищо (е може би изгоден панел) в неизвестните си софийски полета.
27
0
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
Завишени или не, цените наистина са такива. Аз живея в двустаен в Младост за 800 лв. и ако отворите сайтове или се разтърсите, ще се убедите, че цените в тази статия са както са наистина. Тва че ваш приятел познат е хванал наем преди 5-10 години и си го държи, живи и здрави.. Но ако се наложи сега да търси човек наистина ще се види в чудо с тези цени и наеми.
26
2
 
0
 
! Отговори
Ай сиктир бе преди 4 години
Нищо скоро като ви перне земетресението в София ще дигнете цените на наемите още ... Е , тези ,които останат де ...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21 МоцартТочно това казвам и аз. Може би трябва и да се мисли. По турско време най-голямата улица е била бул. Сливница и бул. Княгиня Мария Луиза/това е днешното име/и градския ров е минавал покрай днешния софийски затвор. Четете хора. Образовайте се. От който и край на България да сте.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До софиянец 4 поколение (20)Тоя номер с картите от едно време го пробутвай на тези които те гледат телешки в асансщора сутрин.То ако ги питаш живущите в "Коньовица" са столичани но за мен са сУфианци.Това са квартали обитавани от *** с тежък провинциален бекграунд ....ако мЪ разбирЪш!Може да си и осмо поколение софиянец но гражданин не си!!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам младо семейство, дошли в София от друг град. Чрез познати намериха възрастна жена, която се беше преместила при дъщеря си и ги пусна да живеят в нейния апартамент без да плащат никакъв наем, само за да не е празен. Младата жена беше още в отпуска по майчинство и си седеше вкъщи. Онзи блок е в края на София и от него нататък започва поле. Непрекъснато разбивали апартаменти денем, докато хората са на работа. Това беше преди 13-14 г. Изкараха там няколко години.Наистина е кой както намери
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинТук в съседна сграда има един апартамент, също тристаен, партерен, на 50-60 м. от бул."Витоша", нает за офис на фирма. Отначало плащаха 900 лв наем, но после стеснили дейността си, не можели да дават повече от 500 лв месечно. Хазяите се съгласиха, защото преди това бяха изпатили от некоректни наематели, а тези са стабилни.Така че, кой както намери. Вярвам ти, че може да си попаднал на хора, които са доволни от теб и предпочитат ти да им бъдеш наемател, затова са съгласни на 500 лв.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До софиянец 4 поколениеТова за телешкия поглед е вярно.Почти всички мои познати, които живеят във входове с много апартаменти, разказват същото. В някои от жилищата се настаняват наематели, дошли от провинцията. Постоянно живущите ги запомнят по физиономия и започват да ги поздравяват при среща по стълбите или в асансьора. Онези обаче гледат или учудено, или без да реагират, като че ли не те виждат и не те чуват.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До софиянец 4 поколениеПо турско време Левски е обесен извън града, така че вземи млъкни, *** недодялано... Ти си софиянец колкото аз съм Моцарт...
19
5
 
6
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Е по-евтино е в София от колкото в Лондон,другата полза не я споменава никой.Селяните дето са под наем в София работят и без тях ще има голяма криза за работна ръка.Има доста професии,които софиянци няма да се хванат да ги работят,затова търпят.Където има работа се намират и хора да я вършат и наемите няма да ги спрат.Който търси намира.
18
14
 
14
 
! Отговори
софиянец 4 поколение преди 4 години
Всички които имат нещо против София, да вземат да се разкарат, че вече няма живот от пришълците.За да отида на работа и да се върна губя по 2 часа от живота си всеки ден.Всеки ден ставаме свидетели на невероятна дивотия и селяния, агресия,псувни,мърсотия. За всички които не знаят Банишора е в центъра на София от турско време. Отворете стари карти на града и се ограмотете! Да селяните наводниха всички квартали. Сутрин като поздравиш в асансьора, те гледат като телета.Кошмар
17
11
 
9
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Живея на пъпа на София в тристаен за 500 ЛЕВА вече 7 години.
16
4
 
3
 
! Отговори
Бегом преди 4 години
До vbобратно щом ти харесва там
15
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До Киро на кирияДано си прав и то да е по - скоро.
14
6
 
6
 
! Отговори
vb преди 4 години
хехе че аз в Германия плащах по 700 лв за двустаен в най-хубавия квартал в малка спретната кооперация на 3 етажа в квартал със много зеленина, в 200хил. уреден град.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зона Б-5 високи цени?!?!Вие луди ли сте??Това е като Банишора и Орландовци.Дивотия и селяния.
12
0
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Трето поколение софиянец съм и нямам нищо на село, а нямам и вила, иначе щях да си отида там, да си работя дистанционно, да си копая градинката и да им се смея на всички където толкова напират да живеят под наем в Люлин.Но рано или късно ще го направя!
11
2
 
25
 
! Отговори
Пропускат нещо преди 4 години
Познавам хора, които имат дългогодишни наематели, доволни са от тях, не искат да рискуват с други непознати и затова наемите, които взимат са с около 200 лв по-ниски от посочените. говоря за двустаен в "Изток" и също такъв в "Оборище", при това на много хубави места. Става въпрос за хубави, добре обзаведени жилища в тухлени ж.к.Не подценявайте този аспект на нещата. такива наемател са добросъвестни, пазят наетия имот и мебелите, плащат редовно и наема, и сметките.
10
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами според търсенето се нагаждат и цените. Ако няма търсене дали цените ще се вдигат. Наплива от сеяндури е голям затова и наемите са високи. Кьораво куцо и съкато се довлекоха в София и стана лудница. По времето на бай Тошо в София се живееше спокойно улици и булеварди бяха с нормален трафик вода течеше във всички паркове и градинки и то Витошка вода. Сега в нито една градинка или парк няма чешмички. Мутрите не дават вода. Обсебиха всичко а за народа дебелия. За такова овче племе такива мутри.
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм под наем в двустаен лукс на топ място в центъра за 700 лв. Нека и други които живеят под наем споделят да видим реално какви са цените по квартали