София ще се бори с безразборните графити и драсканици

Нови глоби, ще правят регистър на почерка на авторите
28 авг 2019 10:13,
10

Гласят се мерки за борба с графитите в София. Заради безразборните драсканици по сградите в столицата Общината започве изготвянето на програма за укротяване на този вандализъм.

"Програмата, която подготвя Столичната община е насочена в две посоки. Продължаваме да обособяваме места за артистите, но там, където се посяга на паметници на културата и храмове, веднага ще се реагира и ще се пристъпва към почистване", каза за "България сутрин" председателят на комисията по образование към Столичния общински съвет - Малина Едрева.

Още по темата

Тя допълни, че превантивната мярка е системата да бъде ясна и да се налага в определени ситуации и да намалим това, което виждаме около нас.

Световната практика сочи такъв вид изкуство да има своите обособени места. Това е начин за самоизява.

"Имаме ангажимент да направим този регламент. Има голяма вероятност някои вандалски прояви да бъдат пропускани, затова говорим за система от санкции, която да доведе до отношение към града относно визуалната среда",обясни Едрева пред Bulgaria ON AIR.

"Знаем как се промени квартал "Хаджи Димитър" с изкуството на Насимо. С главния архитект работим по изготвяне и обособяване на нови локации, за да бъдат те ясно представени на артистите. Подготвяме голям международен фестивал за другата година, така че нашите графици да могат да работят с колегите си от други големи градове", каза още тя.

В процес на работа по изготвянето на регистъра са и очакват сигнали от граждани, за да знаят местата в града и сградите, които са потърпевши.

Предвижда се налагане на глоба на авторите на графити между 500 и 1000 лева, освен това те ще трябва да почистват направеното сами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с ромските каруци ще падне ли борба? Или викаш БХК не дава?А да сте чули за някой дето е блъснат от графит? Или пък да се блъснал в такъв? Не сте, ама скоро ще чувате за блъснат от тротинетка или за блъсната таква!Всичката Мара втасала, зела че се парясала!
8
0
 
7
 
! Отговори
с език да ближат преди 4 години
Бизобразно е положението в момента! Стари сгради с такива фасади, които никой вече не може да направи, преживели бомбардировки и природни катаклизми са обезобразени до неузнаваемост. Същото важи и за новите, и ремонтираните на скоро.Абе свирчовци,вие, дето драскате знаете ли колко струва квадратен метър мазилка или облицовка, знаете ли как се прави?Щели да чистят? Нали знаете какви още по-грозни, макар и "чисти петна" остават след това. Налага ти се да пребоядисваш.За подлезите - нямам думи!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Първата глоба даБъде преди 4 години
тежка, а втората - разорителна. Като няма пари, ще отработва.В никакъв случай не бива да се счита, че малолетни и непълнолетни не носят отговорност. Глобите да плащат родителите им, ако трябва и законът да се промени целесъобразно.София се е развивала, като са се взимали за еталон най-добрите европейски образци. Някогашните общинари са постигали това, въпреки разорителните 5 войни. Но преди 75 г. на кас_кетите им падна държава на аванта и всичко се опростачи нарочно! Графитите са част от това.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази безучастност на властите, продължила години наред, дали е случайна?В някои от тези драсканици е кодирана информация относно това къде да се обадиш, ако търсиш определен вид дрога. ползвателите на този вид стока знаят кодовете.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук още беше социализъм, когато по света бяха намерили изход - предоставиха цели стени на стари, изоставени фабрики и халета, за да се изявяват там творците на графити. Дори организираха състезания между тях.Тек години наред се гледаше безучастно на това, как невъзпитани деца и младежи съсипваха фасадите на сгради и налагаха на обществото про_ст_ашкия вкус и наглостта на семействата, в които са израсналиКъсно се сетиха да ги озаптяват.
4
1
 
8
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 4 години
Крайно време е и не само в София разбира се.
3
0
 
18
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
От голтак няма как да вземеш пари. Но няколко тояги по *** ще свършат по-ефективна работа. 3-4 тояги само и наказаният ще спи 1 месец по корем и още няколко години ще помни.
2
2
 
11
 
! Отговори
fact преди 4 години
у америка извън кочините на неколко големи града, като драснеш нещо след 5 часа идат и го замажат. и вандализъм нема. щото ако само си драскаш отново, ша те хванат. но там хората гледат а полицията работи щото имат закони по които работятдерзайте.
1
0
 
13
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
От заглавието излиза, че целта е не да не се допускат подобни вандалщини, а да се трият графитите и пребоядисват фасадите.По-надолу в текста става ясно и друго, но защо ви е тогава подвеждащо заглавие?