"Зелената зона" в София се разраства от април

Предвижда се разширението да е в столичните "Слатина" и "Иван Вазов"
3 яну 2020 09:16, Петя Славова
63
"Зелената зона" в София се разраства от април
Снимка: архив, Булфото

Ново разширение на "зелената зона" в София се предвижда тази година. Идеята е тя да се разрасне към още два столични квартала – "Иван Вазов" и "Слатина".

Очаква се паркирането на улиците там да стане платено най-рано през април, заяви кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов пред bTV. Решението да  има платено паркиране в квартал "Иван Вазов" беше прието на обществено обсъждане през декември миналата година.

Още по темата

ИКолите са по тротоарите, хората не могат да минават по тях, майките с количките слизат на улиците, където, трябва да се съгласим, не им е мястото", заяви Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Някои граждани остават скептични: "Ще намерят друг начин, ако трябва някъде да паркира, без да плаща, ще намери – ако ще и на тревата, ако ще и във входа ще влезе с колата", смята Валентин.

Мнозинството от квартала обаче са съгласни с икономиста Стоян Панчев: "Цената трябва да е такава, че във всеки един момент да има поне 15 свободни места, тъй като имаме коли, които се въртят, търсят място да паркират и хем създават повече замърсяване, хем допълнително задръстрване", каза той.

Според икономисти платеното паркиране е по-добрият начин за финансиране, отколкото вдигането на местни данъци Очаква се пожеланата в "Иван Вазов" "зелена зона" да е готова през април. Ще следва примера на съседния столичен квартал "Буката", където паркирането е платено, но местата са повече.

"Не малка част от хората, които работят там, и които дори живеят там, паркират своите автомобили от другата страна на булеварда в квартал "Иван Вазов", които могат да се възползват от лукса да не плащат за своя престой”, обясни Божилков. Войната за пространство в София продължава. Освен в "Иван Вазов" "зелена зона" ще бъде въведена и в "Слатина" - отново по искане на жителите на квартала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Значи като преместиш проблема - той престава да е проблем?? Еми хората просто ще паркират в съседните квартали..
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога другарко Фандъкова ще се размърдате и ще махнете незаконните бетонни гаражи от кварталите? Два гаража заемат три паркоместа.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не зона, а изграждане на многоетажни паркинги, ама не искат, защото по-лесничко е с боята и хоп едни пари за допълнително материално стимулиране на калинките.
15
3
 
16
 
! Отговори
Дона преди 4 години
"майките с колички вървели по улицата!?", а аз питам къде вървят тези майки с количките там където няма коли по тротоарите и самите тротоари са ремонтирани? Веднага отговарям - ПО УЛИЦАТА! Ерго това не е основание да се разширява зелената зона в кв.Ив. Вазов. Още един въпрос къде карат колела хората след като им се направи вело- алея по бул. Витоша и то от двете му страни? Пак отговарям - ПО ТРОТОАРА! ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ПРЕМАХНАТ В КВАРТАЛА КОЛИТЕ, КОИТО СТОЯТ С ГОДИНИ И САМО ЗАЕМАТ ПАРКО МЕСТА.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз искам зелена зона, въпреки че си е откровен рекет офертата, защото полицията се занимава с неправилно паркираните само когато е въведена зона? Едно са свободните места, съвсем друго нещо са паркиралите по тротоарите. Второто е работата на КАТ, която те не вършат. И изобщо човек като събере всички дейности, които КАТ отказват да вършат и са предадени на застрахователи община и тн, единственото им занимание остава регистрация на МПС. Пълни бУклуци. Ние се молим за зона, за да има малко ред.
13
0
 
17
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Ама сега 'Учителката' ще се похвали - "инвестирахме милион - спечелихме 100 - общината работи добре" - само дето няма да каже че 'инвестицията' е в блажна боя...
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи като стане зелена зона и като си плати, колата повече няма да пречи на майките с количките? Така излиза от статията...
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платените зони пълнят бездънната яма - Градска мобилност. От 7 години в квартала, в който живея има зелена зона - нищо. Неправилното паркиране по тротоари и зелени площи продължава. Когато питам служителите на Градска Мобилност защо тези коли не се глобяват/репатрират, те вдигат ръце и казват, че това било за Кат, защото те нямали юрисдикция извън уличното платно. Пълни глупости.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това синя и зелена зона расте и пъпли като калта на зергите от СтарКрафт.
9
2
 
13
 
! Отговори
alf преди 4 години
паркирам на три спирки с дървай от работата заради тъпата зона в лозенец където бизнеса умря така или иначе там и офисите поевтиняха много точно заради тъпата зона
8
13
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Давай Фандъкова разчертавай София и кола на тротоар да няма.Ще попишят ще мрънкат и накрая ще си закарат бангийте в стомана перник
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зелената зона" постепенно стана кафява.
6
1
 
25
 
! Отговори
Продънен джоб преди 4 години
Докато нашият квартал не беше "зелена зона", половината знаци по улиците липсваха и на никого не му пукаше. Ама щом решиха да цакат хората в портфейлите, как се сетиха изведнъж и ги сложиха за ден-два като с магия. Нагледен пример как и защо се труди общината за благото на гражданите.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропускате изборите, плащате зона. Всичко трябва да има баланс. До края на мандата само Факултето ще е без зона.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното пълнене на гушата с благовидни намерения. Тези майки с количките които наистина няма от къде да минат имат ли коли и къде ги паркират на покрива ли аман от общински лицемери.
3
2
 
39
 
! Отговори
.. преди 4 години
По-хубав паркинг от зелена/синя зона няма. Хем не влагаш пари за изграждане, хем печелиш и има паркинг с еди си колко места.С един куршум - купища зайци.А това, че хората негодуват си е техен проблем :)
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе какви добри общинари пак излизат с номера, че е по молба на гражданите. Когато стане въпрос да се осигурят площи за паркинги и при ново строителство задължително да има такива под земята поне за обитателите на сградата си правят оглушки.
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да направим паркинги, нека сложим още такси! Гениално! Ето това е смело и визионерско политическо мислене!