Поклон пред жертвите на комунизма! Стотици сведоха глава

На 1 февруари се навършват 75 години от масовите убийства на Народния съд
719

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено "Народен съд".
Още по темата

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

"Била съм най-потърпевша, защото, въпреки че татко е спасил евреите и помагал на всички, минава Добри Терпешев и разпорежда да ги разстрелят наред. И е обидно за това, че ние сме деца на родолюбиви българи, а в действителност изплащаме невинни грехове", каза участничка в церемонията пред БНР.

"Тези хора са загинали с надежда да има друга България. Освен това аз помня чувството, липса на свобода", каза присъстващ мъж.

"Всички тези жертви са от българи. И аз мисля, че още всъщност няма осъзнаване на това, което се е случило и затова не може да има истинска прошка", добави друг.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

"И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора. Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите", каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


719
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
6
 
7
 
! Отговори
дядо преди 4 години
Анонимен 567,569,571 който и да си ти,чети повечко ,за да си в час с историята ,а не с глупостите нагласени смед 89г от жалки креатури като жельо,костов, ф димитров, ,каракачанки и други окръглени елементи!
472
6
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 587 преди 4 години
Украйна за Русия е това, което е Македония за България!!!
471
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен584 Едва днес ,започва акцията на българската прокуратура срещу крадците от 30 годишния преход-всички те комунисти от БСП и техните фенове.
470
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либия, Сирия и Украйна..................не са държави, те са само експериментални територии на западните масони и професори!!!Цел.............депопулация, войни и кражба на ресурси..............нефт, газ, злато и т.н.
469
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 583,585 Украинците са имали белези на държавност много преди Русия да стане държава и имат право да опазват своя суверенитет и граници.
468
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония и Украйна....................такива държави няма вече!!!Има само България и Русия!!!
467
5
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 583 преди 4 години
Майданът е Украйна стана за да бъде инициирана поредната братоубийствена война, м/у Русия и Украйна...................така работят западните масони в Англия, Франция и САЩ!!Знаем ги тия англосаксонки номерца!!!
466
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казвате ,че едно време е бил избит цвета на нацията.Ако днес стане такава промяна и бъдат осъдени виновните за грабежа на държавата политици ,дали техните наследници след 50години няма също да ни обясняват ,че днес е изчистен цвета на нацията.Да при всички положения е имало и пострадали невини.
465
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 569 572, Украинците са си на свобствена земя,докато руснаците са агресорите и сепаратистите. Кои са фашистите-нашествениците,разбира се,които избиват неруснаци,възрастни,деца и превръщат силата им в пепелища,и то в 20 век?!
464
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 573 ПАСЕ означава Парламентарна асамблея на съвета на Европа.Русия също членува там. Обяснявам,за неграмотни,като теб.
463
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SS575 Не се пише "окопационни", а окупационни,но те не са или такива,защото са били на своя-българска земя. Градили са пътища,болници и са били посрещнати с цветя от българите в българската област Македония.
462
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 579 преди 4 години
Всички партии са производни на БКП................не само БСП, но и гербери, демократи и т.н.Кога ще ти просветне това в тъпата кратуна??
461
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен576 Българските генерали и царят не са мародери,такива са терористите от БКП, които са избивали по улиците цвета на нацията и членове на законноизраната власт.
460
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народен съд ще има...............рано или късно, за всички демократи, които унищожиха България последните 30 години!!България над всичко!!!
459
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грях е да се руши църква,но целта е била не църквата,а тия в нея,които са мародерствали по време на септемврийското въстание.Нещата започват след Ньойския договор,който съсипва страната.Атентата не е изолирано явление,а част от засиленото противопоставяне в българското общество в следвоенните години.След атентата следват т.н."бели нощи"-не само погроми срещу членове на бкп,но репресия срещу интелигенцията,която симпатизира на левите идеи.Въпросът е дали целта оправдава средствата....
458
7
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Жертви ли са тези,които подписват присъединяането на България към тристранният пакт,пропускането на хитлериски войски,през България с цел нападение на Гърция и Югославия,обявяването на война на Британската империя и САЩ,изпращането окопационни корпуси в Македония и Гърция и т.н.Ако се върнем към 1924-1925 година,това са "изчезнали"Йосиф Хербс,Сергий Румянев, Гео Милев и т.н.Ами може да се вметне ,че малко са разстреляни от народният съд,за мъките и неизмеримите страд ,които са донесли на народа
457
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89таБългарския народ трябваше да им върне "народния съд" на шайката . Днес България щеше да е райско място, ако го бяхте направили тогава. За жалост много дрънкате, малко правите.
456
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 569 преди 4 години
В Украйна има фашизъм, да, но не е руски, ами полски и украинци!Навремето поляците и украинците са били най-добрите другарчета на Хитлер!!!Но ти нищо не разбираш!!
455
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SS 568 Фашизмът и комунизмът са еднакво престъпни. ПАСЕ осъди комунизма на своя асамблея през 2008,като престъпен режим.
454
6
 
6
 
! Отговори
С Огън и Меч преди 4 години
Пак ще има Народен Съд и пак ще се лее кръв, но този пък няма да има милост, както при мекушавите комунисти - обществото ще се прочисти основно и с огън и с меч !