Поклон пред жертвите на комунизма! Стотици сведоха глава

На 1 февруари се навършват 75 години от масовите убийства на Народния съд
719

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено "Народен съд".
Още по темата

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

"Била съм най-потърпевша, защото, въпреки че татко е спасил евреите и помагал на всички, минава Добри Терпешев и разпорежда да ги разстрелят наред. И е обидно за това, че ние сме деца на родолюбиви българи, а в действителност изплащаме невинни грехове", каза участничка в церемонията пред БНР.

"Тези хора са загинали с надежда да има друга България. Освен това аз помня чувството, липса на свобода", каза присъстващ мъж.

"Всички тези жертви са от българи. И аз мисля, че още всъщност няма осъзнаване на това, което се е случило и затова не може да има истинска прошка", добави друг.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

"И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора. Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите", каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


719
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 563 Waffen SS Истерията на наследниците и феновете,на комунистическите убийци,дошли от кол и въже 1944,избили цвета на нацията и от цървулани,станали милионери,е обяснима-те са били терористи относно законната тогава власт. В България не е имало фашизъм. Има го днес в Украйна-руски.
452
5
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Само, се забравят,че българският фашизъм не е класически от италиански или от нацистки германски тип, а специфичен български монархофашизъм. Той така е определен и от комунистофоба Желю Желев. Фашизъм е имало още на и след Девети юни 1923 г.. И това го е разбрала голяма част от българската интелигенция, която не е членувала в комунистическата партия и не е била подчинена на Коминтерна.Гео Милев още през 1924 г. ясно пише: Тъмните сили звучат като абсурд,но това е реакция, това е фашизъм
451
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен избитите Българи под измишьотината "народен съд". Комунделите са единствените в модерната история взривили църква! Също убити деца, военни и бизнесмени. Както и да ги глефаш тея... Нищо добро неможе да намериш в тях. Просто зверски режим с цел окупиране на държава. Това е.
450
9
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 565 преди 4 години
Русия е велика сила, Крим е руски, свикна ли, фашистка гадина???
449
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизмът отдавна е осъден ................сега се опитвате да ни го пробутате пак, но в по-мека форма........................няма да стане, гадини продажни!!!
448
10
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Нищо чудно след време тихо и по тъмна доба десетките хиляди избити от монархо-фашистката клика през периода 1923-1924/а те са към 60 хил./ ,да бъдат обявени като жертви на социализма.В момента върви активно мероприятие по пренаписване на историята в демократичен и неолиберален,фалшив стил във възхвала на човеконенавистната монархо-фашистката диктатура
447
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за хората избити в тоя див режим. 2 световни войни, не сме дали толковаа жертви, колкото след този геноцид. Много но тях избитите военните са се били по поляните, за да пазат България и всички вас. Съжалявам хората тук, които защитават тази история и чужди окупационни сили. Явно не знаят, какво говорят и в злобата си проявяват много жалки коментари.
446
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите са по-лоши от т.нар комунисти................като се сетя за Иван Костов, точно демократите от СДС и ДСБ, психодесните и градските десници унищожиха България!!
445
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация..................хаха.................такова животно няма.........има един див и жесток капитализъм!!!Кога ще го разберете , кога???И след 100 години няма да проумеете, промити мозъци!!!
444
4
 
6
 
! Отговори
до 553 преди 4 години
Руските *** са лоши, а американските *** са добри така ли???Докога с тия двойни стандарти?Докога???
443
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм никога не е имало..................комунизмът беше една утопия!!!Защото в природата на човека е да бъде вълк, а не брат на брата си!!!
442
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демокрация = мек фашизъм.................това си е диктатура, като тая на Хитлер, но не се налага с концлагери, ами с масова дезинформация.............тук парите и лицемерието командват!!!!
441
4
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Има хиперболизацията за броя на жертвите на комунизма. Посочват се произволно някакви огромни бройки на репресираните.Изтъкват се обикновено три факта за комунистическото насилие.Първият от тях е убиването без съд и присъда в първия месец след Девети септември на отделни преки участници във фашистките зверства.Никой в България не е изготвил статистика на тези деяния.Те са станали във времето на първоначално безвластие след Девети септември,когато голяма част от служителите на реда са избяг
440
2
 
2
 
! Отговори
От високо преди 4 години
Едните мразят комунизма, другите демокрацията. Едните обичат Русия, другите Щатите. Но всички до един крадете майка България в различни размери. Има няма 1% от българите са истински хора, другите сте ***. Крадете данъци, ддс, работите в сивата икономика, замърсявате околна среда и хич не ви пука, но като стане дума кой е виновен, е разбира се, че виновния е или Русия, щатите, комунистите, демократите, царете и тн. Никой не поглежда в скапаното огледало и да види истинския виновник! Заслужавате
439
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да пази България от демократи, костовисти, СДС-ари, ДСБ-ари , градски десници и подобни гадини продажни!!!
438
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мразим демокрацията, мразим фашизма, мразим ционизма, мразим сатанизма!!!
437
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демокрация = мек фашизъм
436
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов почете жертвите на комунистическия режимА бе вие наистина ли вярвате на написаното?По народ от българския няма! Какъв беше този тогава? Природата си знае задачата - България намалявала! Въпрос на плиткоумни, както и заглавието!
435
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви искаме демокрацията и разни там НПО-та, цветни, оранжеви и розови революции....................тия гадости си ги заврете...............знаете къде, нали???
434
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демонокрацията уби много повече хора от т.нар.комунизъм, но вие не ги разбирате тия неща, защото сте прости селяни с промити мозъци!!!!