Арх. Фуксас: Няма по-интересен проект в света, от този за пл. "Света Неделя"

Той разкри, че "светещите гъби" ще останат част от проекта
Обновена: 5 фев 2020 13:57 | 5 фев 2020 10:31, Нели Христова
16
 Арх. Фуксас: Няма по-интересен проект в света, от този за пл. "Света Неделя"
Снимка: БГНЕС

"Аз идвам в София, но и тя идва при мен."

Арх. Массимилиано Фуксас бе архитектът, чийто проект Софийска община избра за реновирането на площад "Света Неделя". Той бе силно коментиран заради "светещите гъби", които трябваше да красят площада пред църквата и които не бяха одобрени от Светия синод.

Още по темата

"Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на един голям важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика, който минава пез този град и който е много оплетен и труден", коментира арх. Массимилиано Фуксас пред NOVA.

"Смятаме, че това е един много важен проект. Бяхме разгледали много други проекти. В света няма толкова интересен като този, който да обединява необходимостите и нуждите на хората, историята на града и желанието за промяна”, добави още той.

Планът на "Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

"Ние никога не режем дървета, ние ги засаждаме, това е закон в нашето студио. Тези подобия на гъби са символ и признак на иновация. Те ще бъдат източник на енергия, ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас.

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му придадем надежда за бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проектът е ужасен, но точно такива проекти харесват некадърниците от ГЕРБ, а познайте защо. Единствената надежда да се спре това безумие е църквата.
12
1
 
7
 
! Отговори
Партинг преди 4 години
пред Шератон на проекта не се вижда, но пък има автомобилен трафик по бул. Дондуков. Обаче явно обхвата на проекта е бил ограничен иначе най-добре всички коли и паркинги от жълтите павета да се пуснат да заобикалят и центъра да си стане пешаходен, както е в другите европейски държави, разполагащи с някакъв исторически център.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното да се плюе, да се отрича, да се мрази. Това е нашенецът.Абе гъбите как щели да се чистят, мият " не сме били готови за това", мани, "интелект".Давай правете битпазар там да се кротнете.
10
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
14 ПРОЕКТА ИМА НО ГЕРБ СЪВЕТНИЦИТЕ РЕШАВАТ!!!ЩЕ СЕ ИЗБЕРЕ НАЙ-ГРОЗНОТО И ЕВТИНО ЗА НАПРАВА НО ПО ДОКУМЕНТИ ЩЕ СТРУВА СКЪПО КАКТО ВИНАГИ И ПАК ЩЕ Е НА ПРИБЛИЖЕНА ФИРМА ДО ГЕРБ!!!НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!!! СЪСИПАХА ГРАФА СЕГА Е РЕД И НА ТОЗИ ПЛОЩАД!ГЕРБ ОСВЕН ГРОЗНИ СТАТУИ ГЛЕДАЩИ НАДОЛУ И СЪС СВЕТЕЩИ ОЧИ ДРУГО НЕМОГАТ!!! СТАТУЯТА НА СВЕТА СОФИЯ Е ПРАВЕНА ПРЕДИ ГЕРБ!
9
9
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Ей това е българина. Човека е направил едни от най знаковите и хубави сгради в света, портфолиото му е огромно, има няколко награди, обаче излиза ганъо и вика аз съм правил няколко басейна и две сауни на ретромутрите по хотелите и къщите и съм по голям специалист. Целия САБ скочи, а то като се огледаш и виждаш наще соц. допотопняци какво са направили и колко им е капацитета. Не сте конкурентни, само се излагате неспособния и комплексиран човек може да обижда такова име като Фуксас. Потапяй се
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видях му на тоя проекта и е отврат. Някакви шадраванчета, вода навсякъде. Г-н Архитект, май френд. Къде ще отива тая вода после? Отдолу под тая църква има крипта, а канализацията не е пипана от детството на Бай Тошо. И най-важното кой ще я плаща водата? Защото много добре ги знаем тия фонтани - работят има няма седмица и край. Само филтърът на тая измислица струва 2500 лева на всеки 2 седмици. Защото и аз съм архитект, май френд. И съм правил и басейни, шадравани, сауни. Откъде те изокопаха, бе?
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И точно до площада започва тротоарът на "Шератон", преотстъпен от години от Столична община на мутренска фирма за паркинг!Всички плочки изпочупени, а хората се провират едва едва между маневриращите коли!Абсолютен успех на ромската кметица и СОС !
6
6
 
5
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Проектът е добър, а дали ние сме готови за него ? Всички тия стъклени настилки и светещи гъби ще се нуждаят от почистване, подръжка и ремонт. Всички столичани знаят как изглеждат стъклените спирки на централна гара или пък сътклените куполи над Ларгото.
5
6
 
8
 
! Отговори
Проекта преди 4 години
е моного красив и ефектен, а и доста функционален. Всичко се развива на едно ниво и са елиминирани препятствията за масово пешаходно движение. Пък и светещите конструкции с малко средства постигат голям ефект - виждали сме подобни структури в парка на Сваровски придружени с нежна музика на кристали - уникално е дори през деня. Проекта акцентира с растера на озеленяване върху храма и отваря достъпа до него. Археологията е достъпна и защитена. Дано този път има повече инфо за нея. И без перки моля
4
2
 
9
 
! Отговори
пл.Ленин преди 4 години
Закриха градската тоалетна и сега няма едно храстче.
3
14
 
3
 
! Отговори
Ceco преди 4 години
Здравейте,искам да ви предоставя възможност да "копаете" Биткойни без да инвестирате нищо,а просто на всеки час "цъкате".Преди 3 месеца ми се стори странно и реших да пробвам,като изкарах и натрупах 168 лв от нищо...и ето сега реших да споделя моят опит,да дам и кажа за това.Давам ви линк,за да започнете https://freebitco.in/?r=34789822
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за правопис?! "ПО-ИНТЕРЕСЕН"
1
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е в условия на 3-та национална катастрофа.