Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"

Вандали са повредили скулптурните изображения на войниците
13 фев 2020 20:08, Петя Славова
182
Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"
Снимка: архив, БГНЕС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
8
 
! Отговори
До138 преди 4 години
Да верно но с една голяма разлика.Паметниците в Германия не са построени от Германците а от самите Руснаци веднага след войната.И са с подписан безсрочен договор на немската държава че не могат да бъдат разрушени.Именно заради това са все още там.Или ти си мислиш че немците ги държат от любов към съветската армия? А при нас тези паметници са построени от самите нас по точно комунистите.
126
5
 
12
 
! Отговори
Хахахааааааа преди 4 години
Братска могила на съветска армия ????Срам и позор че все още ,съществува подобно нещо в страната ни.Съветската армия беше окупационна а не братска. Тъжно !!
125
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветските паметници и ссимволи на територията на България са обредни култови светилища на сектата "русофилско братство" , които служат като маркировъчни жалони на така наречения "руския мир".Не случайно ПЕСков така нарече заслугата на медала "дружба" за вярна служба на шпионина Малинов.
124
5
 
13
 
! Отговори
БИЛ НА ЯЗ. КОПРИНКА преди 4 години
И представа си нямате ви казвам, колко озверели и оскотяли са ***. Бях попаднал случайно на яз. Копринка по време на сбирщината им по сред бял ден на един 9ти септември. Раздаваха безплатни кебапчета и алкохол, имаше съветска музика. Развяваха се байряците на СССР и Русия, раздаха се и чаши и тениски с портретите на Сталин и Путин. Пенсионери и безработни дошли с горките си деца горяха байряците на ЕС, НАТО и САЩ като някакви екстремисти и имаше разни с мегафон, които лееха омраза.
123
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветските паметници и символи на окупатора са подигравка с Историята на България !
122
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постоянните новини за поредната "братска" могила и нейния паметник само показват колко много от тия гадости има в България. В България съветската армия не е дала никакви жертви, тъй че това са си идеологически обекти с цел репресия на националния дух и самочувствие. Време е полека лека хората да се ориентират. Същото важи и за премахването на повечето имена на булеварди и улици наименувани на руски дейци, много от които са били българомразци (като Граф Игнатиев).
121
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надрусани наркоманчета.................................................освен да рушат гадините долни, за друго не стават!!!
120
7
 
8
 
! Отговори
решение преди 4 години
Не остана неосквернена братска могила, градинка или мегдан в България от тези грозни идоли.Първата стъпка трябва да бъде да се наложи наем за пространството което заема идола, и с парите от наема един по един да се демонтират, смелят на прах и праха да бъде разпръснат някъде извън пределите на България.Например да се направи цимент и цимента да се изнесе зад граница.
119
7
 
15
 
! Отговори
ми да го махнат преди 4 години
Тези вече взеха да възприемат като богове.Очевидно положението в Русия е прекалено зле и тези съвсем изперкаха.Най-добре ще е да премахнат този паметник за да не го оскверняват непрекъснато.
118
9
 
12
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 4 години
Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде Страж на робството до разпадане на империята.
117
9
 
19
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 4 години
Съветската армия е страж на мира тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на легендарната Червена армия. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите
116
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако рашките си ги изкат да ги ПЛАТЯТ в долари евро юани може и в лева ама никакви рубли за пари говорим се пак ..Ако ептен нямат може и в ресурси
115
8
 
20
 
! Отговори
Плажуващ преди 4 години
Нали сте наясно, че ако тези не бяха стигнали до България, то във вечерните новини сега щяха да ни информират и за времето в Охрид, Кавала и Тасос.Чак пък да ги честваме!?
114
13
 
21
 
! Отговори
Айсиктиp преди 4 години
Какъв масов гроб на руски войници в София бълнуват тези.Първо не са руски,а *** и второ изобщо не са се сражавали и умирали на и за територията на България.Единствените загинали са 35 алкаша,които нахлули в склад в Бургас и изпили техническия спирт.Разбира се преди това убили пазача, който се опитвал да ги спре да не пият отровата.Слава на тези герои- на техните паметници...и на путиняците,които ни внушават,че трябвало да ги почитаме.Т.е. да почитаме робството,което ни натресоха.
113
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбитите носове са чудесен повод за неадекватното с времето руско посолство да си прибере камъните в Русия в чест на 75 годишнината от поробването на Източна Европа от руските пълчища за да показва на своите крепостници руското величие.
112
12
 
18
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Да си го взимат! иначе все по-обезобразен ще става. Няма място в България, както и ***, и Альошата.
111
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
светотатство то да не е Църква Джамия Синагога Будиска пагода ...Абе що не правите като вятъра бе алкаши аман от вашето един е сталин пророка на ленин и путин акбар ссср си бе дори по долен престъпник от нацистите те поне своя народ не трепеха
110
12
 
19
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
А кво общо има 1943 с тая грозотия руснаците вместо да благодарят че не изпратихме 500 000 армия Най силната и боеспособна сред невиликите сили в света ( можеби без Финланската ) която в ключов момент можеше да реши и войната с Немска победа се зверят Да си ги платят и да си ги мъкнат към тайгата ...
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има Съветския съюз?През 1943 сме във война със Съединените щати и Великобритания.
108
13
 
22
 
! Отговори
Компромис преди 4 години
Руснаците да си ги платят и да си ги мъкнат в тайгата Ако нямат пари може и с ресурси Иначе да се съборят