Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"

Вандали са повредили скулптурните изображения на войниците
13 фев 2020 20:08, Петя Славова
182
Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"
Снимка: архив, БГНЕС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
13
 
! Отговори
Рашка - Говняжка преди 4 години
Каква 4братска могила" бре - това е абсурд да издигаш паметници на окупаторите си.Само извратено комуноидно робско и коленопреклонно съзнание може да нарече окупаторите - освободители. "Освободителите" да си седят във Путиностан и да тънат в безпросветна тъмнина пияни от Боярыщник. Тук в цивилизования свят нямат работа.
46
9
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
Мене като милиционер ме учеха да тр0ша гл***ви ръце на враговете на росия и аз добре го правех
45
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Някой би ли помогнал? Къде в Лозенец се намира тази братска могила? Не съм от София и просто не знам.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванБай иване,пак повтарям - избити са хора в цяла Европа,дори в България са избити много малко хора(около 2300),а съда е бил по нареждане на САЩ,СССР,Англия,Франция и един списък с евреи,а не по желание на България.Отделно е имало и някои отмъщения на хората,които са страдали и са били убити техни роднини от фашистите
43
10
 
4
 
! Отговори
Ало до42 преди 4 години
Тия убитите след 44г. са служили на фашизма явно семето ти е фъшиско.
42
10
 
4
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
В Берлин Трептоу (Източната част), както и на ул. 17-ти юни (Западната част) има паметници на Съветската Армия, на тях има винаги поставени цветя и никой не ги поругава.Аз мога да си обясня злонамерините действия в България само с една крайно ниска култура на извършителите и с непознаване на историята. Съд за тези изверги !
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСталин никога никого не е нападал! Нападнали са го нацистите и той се отбранява на своя собствена територия!
40
3
 
4
 
! Отговори
стар пожарникар преди 4 години
Това е само оня лудият Асен Генов Бог да го поживи!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе какво плачкат били са дупе и *** с фашистите докато Хитлер не се е полакомил за още ресурси и не е нападнал СССР.Впрочем Сталин също е нападал за пари,власт и територия.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българите не сме славяни и никога няма да бъдем, това за оня дето ми разиграва панславистките си идеи
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБоли ли те истината?Да ти я повторя тогава - Защото славяните са ни братя и от тях сме видяли само добро,а от запада само грабеж,убийства и зло!Това е самата истина!Виж колко много са жертвите на фашизма в България,виж жертвите на немците в Украйна,виж жертвите в Европа!
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е добре де в Масква има ли паметник на американските войници, които с риск за живота си са доставяли, храни, оръжи и всякакви суровини на руснаците, неща без които те никога нямаше да спечелят войната, да не говорим, че трябва да има и паметник на американския данъкоплатец, който е плащал от джоба си,та да може *** днеска да се фалят
35
10
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Само *** и *** без памет за история народ и родина са способни на такава диващина да воюват срещу исторически и културни паметници!!!! Извършителите с нищо не са по-добри от терористите на ИДИЛ които разрушиха уникални паметници на световното културно и историческо наследство в Близкия изток!
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия съветски войници като ни освободиха та цели 45 г. бяхме "свободни" в държава-затвор!Сега сме роби и затуй щъкаме по цял свят!Тия в руското посолство да отговорят на един въпрос - Защо няма поруган нито един паметник на руските войни от войната 1877 - - 1878 г? А тези паметници в България са над 400.
33
8
 
6
 
! Отговори
Историчка преди 4 години
СССР носят огромната вина, че са настоявали пред САЩ да спрат бомбардировките над София, защото България е била определена в съветската зона на влияние с мин. председател Георги Димитров. По-добре би било София да е картофена нива и да бъдат неутрализирани морнархистите, царските офицери и техните семейства, обявили война на великите САЩ! САЩ не са бомбардирали партизанските землянки на майор Томпсън!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33я си завирай панслависките имперски идея там де слънце не те огрява
31
8
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Ей фъшкист как Кобурга ший бил неутрален,като обявява война на съюзницити и праща храни на Шекелгрубер докат българити гладуват и са на купони!!
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До окупатора не е братЗащото славяните са ни братя и от тях сме видяли само добро,а от запада само грабеж,убийства и зло!
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Ти правиш ли разлика между паметник и религиозен храм, бе каскет цървен
28
11
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Значи всичко останало от турското робство трябва да се унищожи заедно с джамиите? Паметниците за разни американци от диктаторската им държава също!