Удължават ваканцията в София до 15 март? Чака се национално решение

Фандъкова призова столичани да бъдат спокойни и отговорни
Обновена: 11 мар 2020 10:02 | 11 мар 2020 09:53,
75
Удължават ваканцията в София до 15 март? Чака се национално решение
Снимка: БГНЕС

Очакваме решението на националния щаб, който в момента заседава, но вероятно грипната ваканция в София ще бъде удължена до 15 март включително. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседание на оперативния щаб в града, след като снощи стана ясно, че вече и в столицата има два случая на коронавирус.

Вероятно режимът в детските градини няма да бъде променен и те ще останат отворени, но при засилен филтър - сутрин децата ще бъдат преглеждани от медицинско лице.

Още по темата
"Обръщам се към софиянци - запазете спокойствие и бъдете много отговорни. От отговорното поведение на всеки от нас в момента зависи да се ограничи разпространението на заразата. Затова нека да спазваме указанията на специалистите - да засилим личната хигиена, да ограничим социалните контакти и при карантина - да не я нарушаваме”, призова Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Столичният щаб следва указанията на националния. Продължава засилената дезинфекция на градския транспорт, социалните центрове, социалният патронаж и др. Всички общински музеи, галерии и театри са затворени. Към момента общината разполага с нужните количества дезинфектанти и предпазни материали.

Имаме готовност след издаване на заповед на здравния министър за 72 часа да трансформираме Втора МБАЛ в инфекциозна болница. Към момента няма такава заповед, но ние се подготвяме предварително, увери Фандъкова.

По предварителни данни там ще се разкрият до 50 легла при нужда за болни от коронавирус. Днес ще се направят точните разчети на база на медицинския състав, с който разполагаме, уточни зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов специално попита евреите за затварянето на училищата. Защо ли?Унищожаването на народа върви според плана, но явно не толкова бързо, колкото на някои им се иска!
23
11
 
46
 
! Отговори
kov преди 4 години
Наистина ли има *** да си пуснат децата на училище? Вие в казана ли ги намирате тези деца?
22
0
 
35
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Указания: Не се събирайте на големи групи. И какво? Ще съберат учениците в училищата. Училища, в които няма топла вода, няма ***, в които пода се мие със същият ***, с който се мият тоалетните? Децата ще ходят отново болни, за да си наваксат материала, а учителите масово ще боледуват. Чудно, това е идеална предпазна мярка. Децата дори и да боледуват безсимптомно са преносители и тогава да попитам какво ще правим с бабите, родителите им, по-малките деца? Сигурно ще им дадете дезинфектанти?
21
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата не боледували, мантрата на алчниците. Но са идеален преносител! 1000 деца на едно място, по минимум 26 парчета в клас. Пълно безумие! За поддържането на хигиена при такова струпване по време на епидемия няма смисъл да се говори! 2007/2008 година не учиха месец и половина, а в края държаха за първи път зрелостен изпит. Сега университетите приемат и без изпити... Ресурсът е важен, бизнесът е важен. Позор! Напрежение се създава от липсата на предвидимост, Фандъкова!
20
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В понеделник положението ще е още по-зле. Да следваме примера на други страни като Испания, където затвориха училища и градини като се обмисля да продължи до Великден. Нас ли ще ни подмине, че да рискуваме здравето на децата? Ако въобще намерят дезинфектанти, не вярвам да е достатъчна предпазна мярка. Та в училището на сина ми няма тоалетна хартия....за какво говорим. Повечето деца боледуваха от грип, не е адекватно да ги пуснем на училище с новата зараза от covid 19.
19
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу, тия деца Бойко ли ви ги направи, че чакате решение от него. Дръжте ги вкъщи, ако ви е мил животът.
18
1
 
23
 
! Отговори
от 8 преди 4 години
До до 8:) Ами така е! Давай да ги пращаме в тая чума, да могат да садят картофи и да пасат овце, нали Борисов такива каза, че ще ги прави! Тия неща се учат бързо, не са фатални 2 загубени дни!
17
11
 
22
 
! Отговори
АЛОУ, преди 4 години
А В ПЛЕВЕН ОЩЕ НЕ СТЕ КАЗАЛИ КАКВО РЕШЕНИЕ ВИМАТЕ, СПОРЕД ПОСЛЕДНАТА ВИ ЗАПОВЕД ДЕЦАТА НИ УТРЕ ТРЯБВА ДА СА НА УЧИЛИЩЕ!АМАН С ТАЯ СОФИЯ!ТО ЗНАЕМ, ЧЕ ТЯ Е ЦЕНТЪРА НА ВСЕЛЕНАТА...
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е просто. Колкото време затварят парламента за външни хора, толкова време да затворят и училищата. Децата са изключително контактни и едно дете за два дена може да зарази всички в училище.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София е бастиона на тъпите ГЕРБ-аджии, България кучета я яли! Там електорат нямат!
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимио преди 4 години
Дай да видим как ще се развият нещата за тия два три дена и тогава да ги пускаме на училище. Италия плам а за 5 дена
13
5
 
21
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Стига с това, "само в София ли". В София не е обявено удължаване на ваканцията, обявено за Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, не знам, дали не беше и за Габрово и за Плевен.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонименddd преди 4 години
Защо само за София
11
5
 
36
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Трябва в цялата страна ваканцията да се удължи до понеделник. За 2 дни повече ваканция няма да пропуснат много, но 4-ри дни общо ще лъснат още много случаи. На нас и без това са ни дали голямо домашно за тези дни, че и стихотворение наизуст. Да отпаднат такива безумия, като учене на стихотворения наизуст от програмата и писане на разни есета на тема, къде прекарах ваканцията и подобни и лесно ще навакса с програмата.
10
1
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Човек, оправи ми деня! От 5 мин. се смея с глас на коментара ти. :D
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Не само в София, а там, където има регистрирани случаи.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само в София?
7
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като трябва да обявят нулева година! Голямо чудо, ако не им предадат материала!Баце с една прочетена книга стана премиер, тях ще ги правим професори, да ходят да пасат патките!
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро решение, дано го вземат. Сред децата също има паника. Сред учителите има страх, особено сред по-възрастните. И моля, махнете лимитите за отсъствията за този срок. Обявете че има форсмажорни обстоятелства и дори и много да са отсъствията на ученика ще го офомят без изпити, за да си стоят в къщи болните. Само за този срок. От следващата година пак да си действат рестрикциите. Така и самите родители ще налагат по-строги мерки.
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За два дни га ги пускат на училище??? СРАМОТА!!!А тръцуняците в Парламента 2 месеца по гръб, отпуска! Не, че преди много вършеха нещо!!