Кой каза, че е скъпо в столицата? София е 106-ият най-евтин град в света

В азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг се харчи най-много
57

София е 106-тият най-евтин град за живеене в света. Столицата е паднала от 90-та позиция през 2019 г.на 106-та през 2020 г., показва проучването The Worldwide Cost of Living на The Economist.

Българската столица е с най-голям спад в класацията. След нея е Казабланка - с 14 позиции за година.

Мароканският град дели 106-тото място със София, допълва "Монитор".

Рим и Дюселдорф са се върнали с 11 позиции назад и делят 43-то място в класацията. Оманската столица Маскат е 102-ра, като спадът й в рейтинга е с 10 места. Същите са показателите и за Белград. Главният град на Сенегал Дакар и австралийският Пърт също отчитат понижение на рейтинга си за евтин живот с по 10 позиции и в общата класация заемат 112-то и 74-то място.

Най-голямо поскъпване е отчетено в Истанбул, Киев и Бостън, които се нареждат на съответно 96-то, 86-то и 33-то място. При тях покачването в позициите е с между 18-24 места нагоре. Заедно с американския град е Москва, но руската столица отчита изкачване с 16 позиции.

Най-скъпи в света са азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг, които имат индекс 102 над базовия на Ню Йорк, който винаги е 100. Сингапур и бившата британска колония, сега обособен район на Китай, запазват втората и третата си позиция. Четвърти е Ню Йорк, а пети с индекс 99 е швейцарският град Цюрих.

Най-евтин с индекс 25 е животът в сирийската столица Дамаск, която и през миналата година е била на същото ниво на класацията - 132-ро. След нея по евтиния е Ташкент, столицата на Узбекистан. Главният град на бившата съветска средноазиатска република има индекс 35. След нея по евтиния с индекс 34 е друг град от района - бившата столицата на Казахстан - Алмати. На 129-то място с еднакъв показател 35 са икономическият център на Пакистан - Карачи и аржентинската столица Буенос Айрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Осаканю йоркСофияпари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе... В СФ е евтино, БГ е икономическо чудо, Боко е 9-то чудо на планетата и т.н.Ние сме най-умни, най-красиви, най-разбиращи от всичко...Абе всичко е мед и масло
25
7
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Екстра си е в София и пи.ките са екстра.Една година бях в Линц и една в розенхайм.Пълна тъпня.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДобре ли сте?
23
1
 
21
 
! Отговори
дърт преди 4 години
За чужденците може и да е евтино, но я попитайте жителите на София и особено пенсионерите!
22
1
 
22
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Евтино е, но доходите са още по-евтини.
21
0
 
20
 
! Отговори
Жеко Стоянов агент преди 4 години
Поредната безумно неадекватна и излишна класация, съставена от клатиК**овци които получават заплати за клатене на к*** по цял ден
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бостън е столица на Масачузетс. ;-)София е на 106 място не по евтиния, а по скъпотия. Неадекватно представяне на класацията.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах - хвалят ли се джурналята или се жалват?На мен повече ми пука за качеството на въздуха, а в София то хич не е добро....
18
2
 
10
 
! Отговори
Без преди 4 години
Да и работната ръка ни е най- евтина. Да с е неначуди човек що толкова реват!
17
3
 
24
 
! Отговори
Кореняк преди 4 години
София е град от селски тип.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В големите градове и по специално за София, Пловдив и Варна си е по скъпо но това е относително. Във Варна някои стоки са по скъпи от София и обратно. За стандарта ни на живот, вярно е нисък е в сравнение с развитите държави. Освен да си някакъв ИТ, човек на власта или просто да си работил много в чужбина и си спестявал, не виждам как може да се похвалиш с доходи в Бг.
15
7
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
София е ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪП от останалите градове в България,ДЕСЕТ ПЪТИ по-мръсен И ПОБЪРКАН!..Всеки,който е посетил който и да е град в ЕС се е шашнал от това какъв ТРЯБВА да е градът и какво представлява НАЙ-ГОЛЯМОТО СЕЛО у нас.
14
0
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
О-оообаче, в Чапърчане е по-скъпо от Горно Поибрене !
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтино е защото 90 % от собствениците живеят в евтини жилища от комунизма преди 1989 г. А сега новите демократични и пазарни е скъпотия и се напълни с клошари или наематели, които плащат солен наем.
12
1
 
22
 
! Отговори
1233 преди 4 години
Евтино и скъпо са относителни понятия. Когато моя съседка си купи палто за 3500лв., доволна от изгодната цена, аз бях без работа и миех входове за 35 лв. и така си помагах за частните уроци на сина ми. /Той успя/
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Не си спомням Бостън,Пърт или Осака да са столици. Или има нещо ново?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,знаем че е така,също и най големите заплати са там,другите не сме в България,само там имат право на живот,а по магазините в останалата част на страната е скъпотия, всяка седмица си увеличават цените,но на кой му пука, проверки за цени никой не прави.Това не е столица, това е *** от б..лъжи.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Полски Тръмбеш е по-евтино от Токио ?! Никъде не го видях в калсацията.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтини "хора"... Евтин град.., нормално...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стефчоАми точно това показва.