86 000 работещи в София ще усетят кризата от COVID-19

Наетите в столицата са над 650 000
26 мар 2020 07:00,
52
86 000 работещи в София ще усетят кризата от COVID-19
Снимка: БГНЕС

С 1-3 на сто може да се свие брутният вътрешен продукт на София от последствията от заразата от коронавирус, като най-голям ще е ударът върху 86 000 работещи, сред които тези в туризма - хотели, ресторанти, култура и спорт. Това предвижда доклад за оценка на ефекта на COVID-19 върху икономиката на София, разработен от общинското звено Innovative Sofia и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции с подкрепата на Института за пазарна икономика, общинското предпритие “Туризъм”, Българското конгресно бюро, Аутомотив клъстер България, Българската Е-комерс асоциация, общинската дирекция “Култура”, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и представители, съобщава „Монитор“.

Още по темата

Данните за разработката са към 19 март и така София стана първият град с подробна сметка на щетите от заразата. Според анализа София има най-добър пазар на труда у нас с под 2% безработица към края на 2019 г. Затова столицата има относително голяма възможност да поеме новите безработни при криза.

Най-засегнати ще са наетите в хотели и ресторанти - над 35 000 души, и работещите в сферата на културата и спорта – 10 000. Средно засегнати ще са служителите в промишления сектор, а слабо - в електроенергийния и води, отпадъци, информационни и комуникационни технологии, където ударът е помек заради възможностите за дистанционна работа.

Наетите в столицата са над 650 000
и ударът върху техните доходи и заетост ще е различен в зависимост от сектора, в който работят. От Института за пазарна икономика прогнозират 86 000 моментално засегнати работници от  извънредното положение, без да се включват работещите от къщи, които не губят веднага. Заради големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има възможност да поеме създадената в кризата безработица. Затова от особена важност след края на извънредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация.

Отличително за икономиката на София е, че над 80% от нея се формират от сектора на услугите. Тя е и по-обвързана с икономиката на ЕС заради големия износ. ИКТ секторът произвежда близо 19% от икономиката на града и с аутсорсинг индустрията се очаква да бъдат сравнително по-малко засегнати.

Туризмът, очаквано най-удареният сектор, пък заема само 2,5% от икономиката на София, но в него са заети около 4,5% от работещите.Свободните професии са с относително голям дял в икономическия живот на столицата, защото тук са концентрирани редица бизнес и технически услуги – адвокати, нотариуси, архитекти, консултанти. Спирането на сделките и очакваното свиване на новите инвестиции ще удари именно тези професии.

Три са предвижданията в доклада - 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт (без БДЖ и пощите) и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство.

По-слабо засегнати ще са заетите в: електроенергия и води, отпадъци - 23 000 души, ИКТ - 77 000 наети, професионални дейности - 47 000, здравеопазване и социална работа - 27 000, и в административните дейности - 66 000.

Според ИПИ благодарение на големия дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга столичната икономика е относително гъвкава и има потенциал да се адаптира бързо към кризисните социално-икономически условия за разлика от общините с по-индустриален фокус. Сходен ефект в кризата ще имат за София и многото фрийлансъри, тъй като те са по-гъвкави от наетите на пълен работен ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Друг програмист преди 4 години
Много се радвам! Все повече *** ще остават без работа в София, и ще си ходят там, откъдето са дошли! И където им е мястото, между другото.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за София...
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за София ли се отнасят тея статискити или като цяло ?
41
0
 
10
 
! Отговори
До Софийски тарикати преди 4 години
А какво да работят на село бе, тарикате? Не са растения, за да живеят от слънце, въздух и вода. В едно село може да има печеливш бизнес само за няколко фермери плюс магазините,които да обслужват населението,доколкото го има там.Може ли земята да осигури издръжката на 4-членно семейство, ако не е уедрена, за да се получи поне средно голяма ферма. Декарите, които наследихме от дядовците си, вършат работа само колкото да бъдат помощно стопанство. Но са нужни още и2 заплати, за да отгледаш 2 деца
40
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 4 години
Пропуснали са нещо.В БАН няма да има нито един засегнат, защото в много институти по принцип се "ходи на работа" само във вторник следобед, а когато нямат насрочени заседания, мнозина от тези институти дори и във вторник не благоволяват да отидат и да поседят поне час-два в сградата на института, в който се водят на работа.Предполагам, че и останалите институти ще свият присъственото време. И без това сутрин се точат до 10-10.30 ч., 2 часа обедна почивка и после си тръгватоще преди 16.00 ч.
39
0
 
2
 
! Отговори
ygfyg преди 4 години
До НаемодателДа, и наемодателя ще бъде като мишка в капан, като му изчезнат наемателите!
38
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Отделно, като затвори магазин, кино, мол, кафе, ресторант, увлича със себе си още поне 3-4 бранша - доставчици, собственици на имотите, ток, вода, транспорт, производители на храни и консумативи, дори и вестници, сатйтове и радиа, заради намалелите реклами. Общо взето всичко забавя скорост. Дори и аптеките и хранителните магазини ще изпаднат в безтегловност, като намалят хората харчеовете по обективни причини. Като прибваим и туръзма, картинката е трагична. Дано не продължи и през май месец...
37
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Много повече са вече засегнатите! Много над това число са само заетите в търговията, които вече не работят. Десетки големи магазини за дрехи и обувки търпят загуби, стои стоката, не внасят нова колекция пролет-лято, неизвестността ги тормози много. Ако нямат онлайн-магазин са до никъде. Отделно потреблението на всичко вече се свива, дори и лекарства и храна. Хората си пестят парите и не харчат, както миналите месеци. Ако влезем в май месец така, много няма и да отворят после...
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме една огромна армия от държавни чиновници, които трябва да папкат. Нямат полезни умения и за нищо не стават. И понеже всички за човек на някой, трябва да продължат да им плащат заплати. Поне 3 млрд. лв всеки месец са необходими само за тяхната издръжка. От къде ще им осигурят пари за заплати? Освен огромен нов заем, друг начин не виждам. Само през този месец, през който трае извънредното положение, ще им преведат всичко, което могат да съберат. После следва стригане и дране на стадото.
35
6
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
София е като всеки останал голям град по света. Всичко бяга в големия град да търси препитание. Лошото е, че масовият провинциалист работи нискоквалифициран труд. Тук-таме можеш да видиш някое, говорещо на диалект програмистче (нищо против тях, аз съм мениджър на редица такива, но ги пратих на логопед), купило си апартамент и градящо кариера. Адмирации за тези деца. Но масовият провинциалист е склададжия, сервитьор, барманчИ и подобни нулево платени "професии". Взима 2000лв. и се бие в гърдите.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне 1/4 от икономиката на България ще изчезне. Срив в цените на имотите. Бойко и Пеевски реват, че няма откъде да крадат, нищо не остана. Гладни бунтове.
33
5
 
21
 
! Отговори
Гургур преди 4 години
Супер.Нямат работа,няма да могат да си плащат наемите.Връщат се по родните места.Градовете се напълват с хора.София си отдъхва.По морето няма да има пияни туристи.Плажовете без чадъри и празни.Страхотно лято идва,хора.Мутрите да се удавят в л.ната си.Дано земетресение срине със земята Слънчев бряг,дано!
32
6
 
14
 
! Отговори
Наемодател преди 4 години
Половината ми наематели се върнаха на село... Другите се канят да емигрират, но на Запад се спече работата и сега са като мишки в капан - чакат кога ще дойде хазяина.
31
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега нямам проблеми с въъведеното извънредно положение.Ходя си на работа, не мога да се оплача от липса на работа и пари... засега.Даже сега е много по-хубаво - улиците празни, няма задръствания от коли!А и горивата поевтиняха.Лошото обаче ще дойде като свърши извънредното положение и колите плъзнат отново.Ще съм отвикнал да карам в задръствания и ще ми бъде криво.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данните са такива, защото спонсорите са платили малко.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еий, много меркантилни били едно време... Сега студентките се женят по любов за мъже над 50 и с неограничени средства.
28
4
 
4
 
! Отговори
вярата в Бога №1 преди 4 години
До това остана-механатаИкономиката и парите са 2 - когато няма здраве и живот за какво ни е икономика?Повярвайте от сърце в Бога и всичко ще ви бъде дадено! Само се прекръстете! АМИН!Даже дядо Сталин, който е унищожавал църкви и попове през ВСВ разрешава вярата!И когато притиснат от врага е бил готов да им отстъпи до Урал и Бог им е дал Зимата
27
4
 
0
 
! Отговори
минчето преди 4 години
До минчетоЕееее, вие пък, много минуси! И защо не сте съгласни с мен?
26
4
 
21
 
! Отговори
денка преди 4 години
До софийски тарикатиПриятелю, по-спокойно. Живея в София от 40 години и от собствен опит знам какво е да живееш тук - ужасно е - смог, изнервящи до краен предел задръствания, скъпотия и дивотия! Не "софийското жителство", което отдавна отсъства като правен термин, е виновно. А пълното отсъствие на здрав разум доведе до тая трагикомедия - в мазе ще живея, стар трошляк ще карам, ама да не съм по-назад от другите - и аз отивам в София. Е, стана тя, каквато стана.
25
0
 
11
 
! Отговори
конкретно преди 4 години
До отговорВсички пътища водят до верижни икономически последствия! Народа само ще страда!