Солени сметки за парно в София, ТЕЦ да ги преизчисли!

Омбудсманът настояваха да се плащат след корекции
Обновена: 23 апр 2020 11:09 | 23 апр 2020 10:54, Камелия Цветанова
30
Солени сметки за парно в София, ТЕЦ да ги преизчисли!
Снимка: Pixabay

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод десетки жалби на граждани за неоснователно, по техните сигнали, завишени сметки за март 2020 г., начислени от "Топлофикация София".

Още по темата

В писмото си общественият посредник настоява в условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за март едва след като те бъдат изчислени правилно, като в кратки срокове информира гражданите за своето решение.

"Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни – на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период", категорична е доц. Ковачева.

"Очаквам от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде извършена обективна и безпристрастна проверка, както и да ме уведомите за резултатите от нея", пише омбудсманът и допълва, че "с оглед правомощията на омбудсмана отправям препоръка да информирате по ясен и разбираем начин обществеността за направените констатации, като при установяване на нарушения на нормативната уредба, касаеща формирането на задълженията за топлинна енергия, да предприемете незабавни действия за недопускане в бъдеще на подобни случаи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже дистанционният отчет вместо да е по-евтин излиза по-скъпо. Взимат такса за всели отчетен уред.
24
0
 
8
 
! Отговори
Истина преди 4 години
едно време казваха сложете си измервателен уред с дистанционен отчет и няма да имате изравнителни сметки, след 1вата година, ама трябва всички да имат такъв, след още една година когато всички имат дистанционно отчитане, ама ние не минаваме редовно да ги проверяваме затова всичко ще си е по-старому. Добре че нямам разрешително за обстрел.... не понасям лъжата, дори не вярвам в бялата лястовица!
23
0
 
14
 
! Отговори
Годжи преди 4 години
В коя друга европейска държава карат хората насила да плащат за такова фалшиво отопление? Защо хората нямат избор и трябва да плащат даже и да не се отопляват? Това е основно нарушение на човешки права. ООН защо спи? Сорос да се самосезира също.
22
0
 
8
 
! Отговори
Нуфри преди 4 години
В една нормална държава НЕК и Топлофикация щяха отдавна да са фалирали и да са дали път за нещо по-добро и съвременно.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гост Не се ли научихме, че сметките на топлото се изчисляват на база средно денонощна температура на въздуха, която винаги е между -20 и -30 градуса, проверката ще покаже, че няма нарушение. За награда ще повишат цените на топлинната енергия с 40 процента от Септември и с 20 на Ел.енергията и 30 на водата
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
240 лв. Имаме 1 отоплителни тяло. 25 градуса в стаята, другаде не по смяхме да пускаме.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живяла съм в апартамент с ел радиатори , за хол , баня и 2 спални/ където бяха на минимум радиаторите/ и бойлер/ 3-*** души домакинство/ съм плащала по 400- 500 лв ток.В момента съм същата квадратура апартамент с ТЕЦ- зимата отоплението ми е между 150 и 220 лева/21-24 градуса в помещ-та/ , средно 190 на месец + ток / за домак. нужди/ средно 40лв. , общо на месец 230 лв. ! Високите сметки идват когато значителна част от съседите не ползват парно и се разпределят загубите върху ползващите..
18
0
 
22
 
! Отговори
FXxxx преди 4 години
топло време, не пускам радиатори, идват страшно високи сметки, това в цял свят го няма да знаете, ейй ненаядохтесееее
17
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Клоунски Свят12 равни вноски. Идеята ти е върховно и това може да се приложи и в ЧЕЗ , Софийска вода и прочее.Само , че те имат служители . които идват ежемесечно да проверяват ,консумацията ,само те ТЕ - НЕ.Плащаш по Прогнозни сметки. От ТЕХЕМ ?Сигурно ще им излезе по евтино , да плащат на инкасатори , отколкото на ТЕХЕМ ,а ?Имам дистанционно отчитане на радиаторите и сменени водомери , също на дистационно но водомерите на съм ги купил от ТЕХЕМ ???
16
1
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
До МенАбсолютна лъжа е реклама на енергото. Най евтиното отопление и топла вода е с ТЕЦ. Знам от личен опит . С ток минимум ще плащаш 200 до 300 лв. на месец с топла вода от бойлер. Друг въпрос е ако отопляваш само една стая и пак ще си над 100 лв.
15
4
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До Клоунски СвятС тия 12 равни вноски никога няма да разбереш с колко са те излъгали. Аз съм на ток - сметката ми март е с 70лв по-ниска от февруарската. Държа 22-23 градуса и ходя по къс ръкав. Преди 2 години махнах радиаторите и съжалявам, че не го направих по-рано.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми аз не съм си платил още сметката за февруари, да не говорим за март изобщо!Ще я платя когато получа заплата, както се изразява министъра на отбраната Каракачанов.И аз като министрите, така мисля, така е редно, така е логично.
13
0
 
33
 
! Отговори
съм за гъмза преди 4 години
Нашите управници нямат никакво държавническо чувство!Те не разбират елементарната истина,че парното,тока и водата са социални придобивки,и от тях НЕ БИВА да се печели!НО ТЕ НЕ СА ПРЕДМЕТ НА БИЗНЕСА!Да се самиздържат-да,но до там!Ако видите какви заплати си взимат служителите в тия фирми за сметка на обикновените граждани,свят ще ви се завие!И вместо държавата да се грижи за тях,те са раздадени на частници,и ония дерат та се късат!Такова безхаберие и престъпна алчност едва ли има в друга държава!
12
1
 
14
 
! Отговори
Батман преди 4 години
За това не ползвам ТЕЦ защото започват да си изсмукват от пръстите че съм стоял в нас и затова сметката ми е по-голяма.!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
0
 
20
 
! Отговори
84933 преди 4 години
Така, таака - първо си платете, пък после ще преизчислим и може би, евентуално ще поприспаднем по такав формула, че да ви вземем допълнително пари. Ама това вече е много изтъркано. Разнообразявайте методите на грабеж. Вкарайте и модни думички в сметките - био, веган, нано, за да се почувства, че се радвивате.
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мартенската ми сметка е най-висока спрямо предходните ми сметки за периода октомври - февруари.Според топлофикация, излиза, че март е бил най-студеният месец спрямо декември, януари и февруари с повече от 25%.Към затвора цялото ръководство на топлофикация!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, що си траете,бе??? Колкото повече си мълчите значи може още да ви съдерат кожата!!! Значи може да търпите!!! Ако не си траете за всяка несправедливост и безочие, ще е друго, ама народ дето го е шубе да надигне глас...
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В провинцията сметките за природен газ са двойни , моля прокуратурата да провери доставчиците
7
12
 
2
 
! Отговори
Дебел депутат преди 4 години
Ай гивезълък,високи били сметките?!
6
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието не става ясно кой от 4-те ТЕЦ-а трябва да ги преизчисли. Пък и сметките не се изчисляват от ТЕЦ-овете, а от ФДР.