Умишлен пожар отново повреди кабели на ЧЕЗ в столицата

Засегнати са голям брой столични квартали, МВР разследва
29 апр 2020 14:15, Анисия Иванова
15
Умишлен пожар отново повреди кабели на ЧЕЗ в столицата
Снимка: ЧЕЗ

Поредно умишлено посегателство  над електроенергийно съоръжение, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, отново постави под риск електрозахранването на столицата. Неизвестни лица проникнаха в колектор тази нощ, разбиха стена и с цел кражба запалиха кабел 110 киловолта на компанията, елемент от ключово значение за сигурността на услугата в София, съобщиха от компанията.

В момента електропродаването на голяма част от столицата е обезпечена едностранно – кварталите Света Троица, Зона Б 19, Банишора, Разсадника, Зона Б5, Зона Б 18, Илинден, Фондови жилища, Сердика, Факултета, Красна поляна и Западен парк. Това са само пряко засегнатите квартали. Повреденият кабел осигурява алтернативна връзка за няколко подстанции, т.е. липсва една възможност за захранване и на много други райони в София.

Това е вторият инцидент, повредил един и същи кабел от началото на извънредното положение. В момент, когато целият ръководен ресурс и служителите на компанията полагат неимоверни усилия да гарантират сигурността на електрозахранването на хората, които работят и учат от вкъщи, трети лица подлагат под риск надеждността на доставките на електроенергия в голяма част от столицата. 

През март неизвестни лица разбиха непроходим колектор на компанията и запалиха същия кабел. Кризисен щаб на дружеството организира ремонт, но само месец по-късно кабелът е повреден на друго място. Обявеното извънредно положение създава изключителни затруднения за реализиране на подобни ремонти, защото за тях има нужда от допълнителни специалисти, каквито има много малко в Европа.

При предходния инцидент компанията създаде план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуални следващи извънредни ситуации. За посегателството тази нощ  ЧЕЗ Разпределение информира МВР и Пожарна безопасност и защита на населението. Компетентните органи потвърдиха, че пожарът е умишлен. Стартирано е разследване от органите на МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Познайте защо няма СОТ в трафопостовете и в големите подземни съоръжения.Всичките тия щети и разходите по оправянето им са пари, минаващи през някое от дъщерните дружества и не участват във формирането на регулираната им печалба. Но имат пълното право такива разходи да ги прехвърлят към потребителите.Не са виновни берачите (абе виновни са и малко пандела няма да им навреди), основният проблем са правилата по които тези фирми работят и за които сами са си лобирали.
12
1
 
13
 
! Отговори
знаем май преди 3 години
Всички знаят кои май се "изхранват" от продажба на кабели и ДЖЕЛЕЗО и властите се правят на "ущипани", защото става въпрос за едни неграмотни гласоподаватели, които си правят каквото си искат! Докато продажба на подобни материали не се извършва само и единствено с валидни лични карти и не се носи отговорност и от купувачите, това ще продължава. Те не плащат ток, вода, данъци, смет....не им пука, че ние и децата ни стоим на тъмно...
11
1
 
5
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Наказанието за карантината в маалата))))Хелекторато трябва да се храни!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОНСТАНТИНОВКолко си ***, моето момче...
9
1
 
0
 
! Отговори
gosho преди 3 години
drugarite restartirat diktatura na proletariata
8
2
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Закон за борба против тероризъма в БГ законодателството има но явно не се прилага в цялата му строгост или подобно деяние се третира като обикновенна кражба!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сто процента са роми от Фикултето, те на това бръмчат от години!
6
15
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Не вярвам някой да запали с Дърва Кабел 110кв , след това да си реже кабели и да ги издава в Пунтове - те са затворени отдавна .По-скоро мисля че е Немарливост на извършен Ремонт от Служители на ЧЕЗ - дори съм склонен да вярвам че е Умишлено Действие от ЧЕЗ - Трябва да се оправдае Увеличението на ТОКА от 1 ЮЛИ .Последно Време се вижда че всичко Живо Краде от Народа .
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето на българия!Ами така ще е за нататък,че и по лошо ще става като останат само "берачи" !Пък преди 30 години на тази територия беше държавата България!Който може да бяга от тази загубена територия!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами вчера махнаха кпп -то на маалите и те ти резултат !
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не крадат, те берат. А както всички ние знаем гладът е по-силен от 110 kV.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При предходния инцидент компанията създаде план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуални следващи извънредни ситуации."Те хората са разбрали това и са го приели като разрешение да си берат от 110kV -вите кабели. Алтернативния вариант вече ще е 20 kV -ов (средно напрежение). :)
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се чудехте защо чехите искат да напускат страната?Прочетете статията и ще ви стане ясно.