Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес

Градският транспорт в София постепенно започва да движи с делнично разписание
Обновена: 11 май 2020 07:05 | 11 май 2020 07:00, Елка Василева
76
Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес
Снимка: архив, БГНЕС

Глоби ще бъдат налагани на пътниците в столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност, и полицията в превозните средства, които започват  съвместни проверки от днес.

Нарушителите, които се возят в метрото, автобус, тролей или трамвай без маска или шал на лицето, ги грози 300 лв. глоба.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев носенето на маски или друго предпазно средство, с което да бъдат покрити носа и устата, остава задължително за пътниците в градския транспорт.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

„Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват,“ каза Фандъкова.

С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото, а нощният градски транспорт няма да работи. Остава в сила намаленото работно време вечер на градския транспорт. Метрото и крайградските линии ще се движат до 22,30 ч., а градските - до 22 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Безопасният транспорт за София е личния автомобил и кракомобила, ако разстоянието е по-малко и условията го позволяват. Градската транспорт от край време е източник на зарази. При грипна епидемия в София, близо 90% от заболелите се заразявахме в градския транспорт. Преди 17 години спрях да ползвам градския транспорт, ходя пеша на работа и нито веднъж не хванах грип, а преди това всяка година боледувах от грип.
50
9
 
8
 
! Отговори
здрав контрол преди 3 години
Браво,но правете проверки и в толемите хранителни вериги.Глоби на собствениците за липса на контрол и на лицата без маски или маски сложени като лигавник.Българинът разбира като му бръкнеш в джоба.Здравната култура на голяма част от населението ни е равна на нула,а да пази околните- мечтииии.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам доста поетапно започва да се движи по делнично разписание. Сменям два транспорта и днес и двата бяха след над 15 минути.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещ градски транспорт по време на епидемия!!! Те мaлoyмни ли са?
47
6
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
сега беше момента да променят организацията и да научат пътниците да слизат и да се качват от различни врати. По света това са го въвели от десетилетия
46
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Хем делнично време, хем намалено работно до 22. Графинята някакви когнитивни проблеми ли има?
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка на премиера- слънце!!
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видя ли те в транспорта без маска, отнасяш звучен шамар!----:-:-----да ама като видиш онея от безплатно возещите се минаваш тихичко покрай тях нали ..
43
3
 
11
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Баш маската ще ви спаси. Всички си слагате маските,пипате седалките,дръжките на вратите,пари,после си хващате телефона и си го слагате на устата да говорите. Че вкъщи даже и в леглото вечер докато заспите си го държите. По-голям развъдник на бактериите от телефона няма. И после оня без маската ви бил проблема.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен (39)Прав си. Имаш избор: слагаш маска и ползваш градския транспорт. Не слагаш маска - придвижваш се по какъвто друг начин искаш, но не с градския транспорт.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А контрольорите ще носят ли маски или ще си ги вадят от джоба само ако недоволен гражданин го изиска?
40
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Глоби ще бъдат налагани на пътниците в столичния градски транспорт...С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото...На език какъв в тези изречения две словоредът е?
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Преди години никой не носеше маски.А с това предпазване в градския транспорт няма как да стане понеже там е пълна мизерия.
38
13
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Няма смисъл да ти се обяснява защо. Айде марш! Видя ли те в транспорта без маска, отнасяш звучен шамар!
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#39 колко п.рост трябва да си да кажеш че всеки трябва сам да избира дали да носи маска? Хората които носят маска го правят за даа те предпазят теб, не го правят за себе си. Като нямаш маска избираш да застрашиш здравето на хората, който са решили да предпазят теб.
36
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаталиИ защо хората трябва да носят маски.Всеки трябва да има право да избира дали да носи или да не носи.Аз като вляза да пазарувам слагам маската под брадичката с цел отбиване на номера и касиерката и тя също е сложила маската по този начин.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свали маската, покажи злобата към старите хора,които ,,и биз друго щели да си и з.м.р а т. Фашистии
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята на градския транспорт е да има струпване на хора за да се продават повече билети.А тази проверка за маските е напълно излишна.
33
6
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Не се натискай за имунитет.Оказва се,че за сега няма гаранция. Заболяването може да повтори.Сега се очаква вирусът да изчезне, ама ако си го предаваме един на друг като пинг-понг , няма как да стане
32
9
 
6
 
! Отговори
Икомов преди 3 години
В случая е безумие да се подлага населението на гигантски биотерористичен експеримент (понеже точно за това говорим) без дори да се знае дали това ще има някакъв ефект. И да напомним - стратегията на "стаден имунитет" преведена на нормален език означава "няма да правим нищо да спрем вируса, колкото умрат, умрат, който оцелее, оцелее". Въобще не е сигурно, че дори ще се изгради изобщо някакъв имунитет.