От век и половина за пръв път "Царя" остава пуст на 24 май

Книжовността - най-силното ни оръжие
12
От век и половина за пръв път "Царя" остава пуст на 24 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

От век и половина това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя“ днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище.

Още по темата

Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по случай 24 май, съобщават от Столична община.

И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти, допълва тя.

Фандъкова цитира думите на Пенчо Славейков: „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“.

И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно. Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада, смята столичният кмет.

„Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“. Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде, заключва тя.


 


12
Още по темата: Фандъковапразник24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
стоп преди 1 месец
Днес е ден на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, какви се тези болни мозъци опитващи се да пишат по долу ?.
4
1
 
10
 
! Отговори
Сата Н. преди 1 месец
Но да, всъщност, честит 24 май на всички, които обичат буквите и са традиционно ученолюбиви, каквито бяха и нашите предци!
3
0
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Те не само с математиката са скарани,те почти с всичко са скарани...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник на всички Българи и тези които се чувстват такива!!! Прекрасен и толкова български ден! Да, много неща които се случват тези дни никога преди не са се случвали. Човечеството трупа опит... променяме се .
1
0
 
8
 
! Отговори
Сата Н. преди 1 месец
От век и половина ли?
Царя?
Вие нещо сте скарани с календара и математиката, така ми се чини...