Около 2800 свободни места в забавачките след второ класиране

Фандъкова: Ще обявим 1500 през август за всички деца
Обновена: 4 юни 2020 15:50 | 4 юни 2020 15:50, Веселина Йорданова
25
Около 2800 свободни места в забавачките след второ класиране
Снимка: БГНЕС

Около 2800 свободни места са останали в детските градини в София след второ класиране.

Част от тях са местата, които сме предвидили за децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности. Режимът се затегна и тези места не се заемат в голямата си степен.

Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват на територията на града, обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. "България".

Още по темата
Кметът посочи, че непрекъснато се увеличава броят на децата в София и ако искаме да има повече места в детските градини, трябва строителството им да не спира.

Това беше и целта в моите искания както за допълнително финансиране от държавата, също така и исканията за промени в наредбите на МЗ и МРРБ, за да може да се строи по-активно и да се насърчат инвеститори в тази дейност, коментира тя, цитирана от БТА.

По думите на Фандъкова, ако се разчита само на съществуващата нормативна рамка, ще са необходими години за преодоляване на недостига в градините.

С плановете, които имаме с районните кметове за тази и следващата година, ние изчерпваме терените, които са подходящи по сега действащото законодателство, подчерта кметът. Идеята е да се променят правила с оглед пълноценно използване на терените, определени за детски заведения.

Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект в половината от детските градини може да се изградят помещения за допълнителни групи, посочи Фандъкова.

Кметът припомни, че са предвидени 36 млн.лв. за строителството на седем детски градини и четири училища. Строителството на част от тях ще започне веднага, каза кметът и очаква Столичната община да участва и в програмата на правителството, по която ще получи още финансиране.

До седмица започва строителството на нова детска градина в "Манастирски ливади" за осем групи, в "Студентски град" ще се строи градина до месец, в "Люлин" също има готовност да се започне строителство на нова детска градина, каза още кметът Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Ясна Божинова преди 3 години
Паднахте ми в очите с публикуването на подобна подвеждаща информация. Квартал Витоша има 1 общинска детска градина, ОДЗ 175 Слънчеви лъчи. Първа яслена група има и 20 места за 190 желаещи. След 2ро класиране местата са 0, не че със стандартните 12 точки детето ми има шанс да бъде прието. Веселина Йорданова, на ваше място щеше да ме е срам да сложа името си под тази "статия".
21
0
 
3
 
! Отговори
Dnes-bg преди 3 години
Днес-бг - до кога с тези платени лъжливи статии? Засрамете се!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо вярно няма в тая статия! Защо не напишете, че местата са за подготвителни групи за училище и са с вземане на децата до обяд? Кк се ходи на работа така? Места за яслени и градински групи, няма! Новите описани градини не са нови, а ремонт на стари, тази в Манастирски ливади се започва от 4 години насам! Изобщо пълна дезинформация, родителите протестират и с право, защото трябва да плащат за частна ясла! Само данъци се събират, насреща нищо!
19
0
 
2
 
! Отговори
Съни преди 3 години
Къде са тези места по-точно? За набор 2018 , на второ класиране има 5 места за цяла София!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво се хвалят, че строят, само да не са като онова недоразумение, дето се строи от 2 години в "Кръстова вада", и само се усвояват пари, а иначе е толкова некачествено, че просто не смеят да го довършат и пуснат, защото всички знаят, че ще се срути върху децата и учителките.
17
0
 
7
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Защо пък един журналист не хване да вземе да прегледа фактите, защото те са ДОТЪПНИ! Те са публична информация. Ами, хайде напънете се и напишете истината! Току виж спечелите някоя награда!Ако това е начинът, по който работите вие като журналист, то това, повярвайте ми - объркали сте професията. Отидете в ПИК, поне да сте наясно със себе си защо пишете лъжи и да си взимате пари за целта. Но НЕ ми обяснявайте колко места има в София, че ми вдигате кръвното.
16
0
 
6
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Една възпитателка да отговаря за 15 деца! Натъпкани в тесни пространства против всякакви разпоредби и закони.Знаете ли как ще стане? Софийска община ще промени собствените си разпоредби противозаконно!Искате ли вашето дете да е там, където възпитателките изнемогват? Искате ли да се чудите ДАЛИ да работите и има ли смисъл, след като заплатата ви ще отива, за да може някой да се грижи за детето ви?Тази статия, тази откровена ЛЪЖА не прави чест никому. Не ви е срам, вашата кожа!
15
0
 
5
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Пародия на статия! Пародия и на журналист в този случай! Знаете ли, че половината от децата тази година останаха без места? Знаете ли, че това означава родителите им или да не работят, или единият да работи, за да плаща за частна?Как не ви е срам? А знаете ли откъде ще дойдат "новите" места? От определените за дечица с болести или затруднения, които са НАДПЛАНОВИ на нормалните бройки!Знаете ли какво означава това? Една възпитателка да отговаря за 15 деца! Натъпкани в тесни пространства проти
14
0
 
5
 
! Отговори
Селяни преди 3 години
такава дума в българското образование няма.
13
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
*** мръсни. Нито нашето, нито от 4 съседски деца някое го приеха. Според техния сайт в жк. Младост в повечето градини, за едно място са кандидатствали над 5 деца. Според техния сайт за цяла София област (с включени населените места около София) имаше 4 свободни места за 2 класиране. Това заглавие е толкова измислено, че ми падате в очите да публикувате толкова фалшива новина!
12
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименАко искате да се отнасят с вас като с педагог дръжте се като такъв. Иначе сте просто лелка в детската градина както 99% от лелките там.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има *** тряя да се даде пликче по веригата да стигне до Фандъка, занетекак става
10
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Какви свободни места в градините,нали слънцето беше построил 100 дестки градини,какво второ класиране.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви забавачки бе, гллупци?! Наричат се детски градини!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ти свободни места. Влизам в системата им да видя колко са свободните на територията на София и има най-много 10 свободни места. А има квартали където за 30 места се борят над 300 деца. Това си е направо несериозно да ми говорят за нормативни уредби и прочие. Могат да дават разрешително за строежи на нови сгради, където ще дойдат млади семейства с деца, но не могат да купят парцела и да направят детска градинка там. Желание, желание няма ....
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Детска градинаЗащото всичкото селинджър дойде в София.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К*ви забавачки?! Учител съм и много мразя това наименование. Ще поискам да ми поправят дипломата - Педагог в ЗАБАВАЧНИЦА.Дано се спазят обещания и скоро да има още детски градини.
5
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
В България няма забавачки! Ерго, новината е фалшива!
4
0
 
17
 
! Отговори
Детска градина преди 3 години
А защо в детските градини няма места?
3
2
 
3
 
! Отговори
Browny преди 3 години
Ха у Факултето коги ша има ново? Ниа тукъ сме даскриманирани